GündemGüvenli bölgelerde kalkınma seferberliği

Güvenli bölgelerde kalkınma seferberliği

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtlarıyla terörden arındırıp, bugüne kadar 507 bin 292 Suriyeli’nin gönüllü olarak dönüş yaptığı güvenli bölgelerdeki son durumu beraberindeki basın mensuplarıyla birlikte yerinde inceledi.

Güvenli bölgelerde kalkınma seferberliği

NAMIK DURUKAN Çobanbey /Azez - Çataklı ve beraberindeki heyet, ilk olarak Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan, Türkiye’nin Suriye’de yaptıklarını ve yapmaya çalıştıklarını gösteren sembolik yerlerden biri olan Çobanbey’de organize sanayi bölgesini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Sanayi bölgesinin yapımına 350 dönümlük arazide başladıklarını daha sonra genişletildiğini belirten Çataklı, bölgede 1386 imalathanenin bulunacağını söyledi. Bunlardan 1355’inin tamamlandığını, 90’ında ise üretim yapıldığını anlatan Çataklı, “20 bin kişiye Fırat Kalkanı harekât bölgesinde istihdam sağlanmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

6 milyon insan yaşıyor

Çataklı, Hatay, Kilis, Gaziantep valiliklerinin Çobanbey dışında 7 bölgede daha benzer organize sanayi bölgeleri yapım çalışmalarını sürdürdüğünü aktararak, şunları söyledi: “Bu çalışmalarla bölgede en az 60 bin istihdam sağlanacak. 1800 işletmeden bahsediyoruz. Bunlardan 126’sı faaliyete geçmiş durumda bu bölgelerde 6 milyon insan yaşıyor. 4 operasyonla 6 milyon insanın bu bölgede tutulması sağlandı. Bu nüfusun 3’te 2’ye yakın kısmı da Suriye’nin diğer taraflarından bu bölgeye gelmiş insanlar. Bugün itibarıyla 507 bin 292 geçici koruma altındaki Suriyeli bu bölgelere gönüllü geri dönüş yapmış durumda. Organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere yürütülen çalışmalarla hayatı normalleştirme faaliyetleri, bu amaca hizmet içindir.”

Haberin Devamı

Çataklı, “Çobanbey, bugün her yönüyle toparlanmaya başlamış. Azez, Cerablus, Resulayn ve diğer bölgelerde aynı durum söz konusu” ifadelerini kullandı.

350 bin öğrenci

İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akif Bektaş da bölgede Türkiye’nin girişimiyle çok sayıda hastane, sağlık merkezi inşa edildiğini, eğitim alanında yapılan çalışmalarla 349 bin 762 öğrencinin eğitim alma imkanına kavuştuğunu dile getirdi. Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa ise, “TSK’nın operasyonu öncesi Çobanbey’in nüfusu 8 bindi, hayatın normale dönmesiyle şu an 70 binin üzerine çıkmış durumda” dedi.

Çataklı, AFAD lojistik deposunda incelemeler yaptıktan sonra Azez’e geçti. Çataklı, briket ve çok katlı toplu konut alanında, AFAD yetkilerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. AFAD yetkileri, Azez bölgesinde 38 kamp bulunduğunu, bunların 12’sinin düzenli, 26’sının ise düzensiz kamp olduğunu ve186 bin kişinin bu kamplarda yaşadığını belirttiler.