GündemEpilepsi Nedir?

Epilepsi Nedir?

25.04.2018 - 12:03 | Son Güncellenme:

Epilepsi pek çok insanın kâbusu olmaktadır. Tedavi süreci de son derece önemli olan süreçlerden biridir. Epilepsi beyin hücreleri arasında geçici olarak ortaya çıkan elektrik yayılımı olarak tanımlanan bir hastalıktır.

Epilepsi Nedir

Epilepsi çocukluk çağında görüldüğü gibi yetişkinlik çağında da görülme olasılığı olan hastalıklar arasındadır. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranlarda görülen bu hastalık oldukça uzun zaman dilimine yayılan bir tedavi süreci gerektirmektedir. Pek çok hastalık da olduğu gibi epilepsi hastalığı da belli türleri olan hastalıklardandır. Temporal lob epilepsi hastalığı da bu hastalıklardan biridir.

Haberin Devamı

Epilepsi tanısı nasıl konmaktadır?

Epilepsi tanısının konması bir hasta için en önemli süreçlerden biridir. Bu aşamada en belirgin ve önemli olan etken ise geçirilen atağın doktora doğru bir şekilde anlatılmasıdır. Bu durum hastalığın türü konusunda da net bilgiler verecektir. Aynı zamanda tedavi için son derece etkili ve ayırt edici bir özellik olacaktır. Ancak muayene bilgisi geçirilen atağın epilepsi olması ihtimalini güçlendirmektedir; lakin hastalığın tam teşhisi için yeterli olmamaktadır. Bunun için bilgisayarlı sistemler ile uygulanan epilepsi tetkikleri son derece belirleyici rol uygulamaktadır.

Temporal lob epilepsi nedir?

Temporal lob epilepsi yalın bir ifade ile epilepsi nöbetlerinin beynin her iki yönünde de gerçekleşmesidir. Temporal loblar beynimizin duygu, düşünce, savaşma ya da kaçma gibi tepkilerini yönlendirmek için en önemli işleve sahiptirler. Temporal lob nöbeti diğer epilepsi nöbetine göre uyanık olarak da yaşanılan bir nöbet şekli olabilmektedir. Bu nöbetler yaklaşık olarak 30 saniyelik bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Bu nöbet esnasında çevrenin farkında olmama, sabit bakışlar ile belli bir noktaya odaklanma, olağan dışı parmak hareketleri ve ağız şapırdatma gibi belirtiler ile seyretmekte olan bir özelliğe sahiptir.

Haberin Devamı

Bu süreçte temporal lob epilepsi genellikle zor kontrol altına alınan bir hastalık olabilmektedir. Hastalığın net olarak bilinen bir özelliği ise verilen ilaçlara karşı direnç göstermesidir. Bu hastalıkta nöbet sonrası hastalar son derece bitkin düşmektedirler. Yaşadıklarını hatırlayamamakta ve yaşanılan süreci yanında olanlar tarafından bilmektedirler. Bazı hastalarda ise aşırı çırpınma esnasında kendine bilinçsizce zarar verme eğilimi de görülmektedir. Tüm epilepsi türlerinde olduğu gibi temporal lob epilepsi de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ama diğer epilepsi türlerine göre tedavisi daha zorlu bir süreçte gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda ise bu hastalık için ameliyat gerekli olabilmektedir.

Yazarlar