Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı.
Süleymanoğlu’nun tedavi gördüğü hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, yaptığı açıklamada, “İşin doğasında olan bir takım problemler yaşadık. Her türlü medikal protokolü ve tedaviyi geniş bir ekiple, konsensüsle karar vererek yaptık. Tüm müdahalemize rağmen Naim Süleymanoğlu’nu 14.50 itibariyle kaybettik” dedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de Süleymanoğlu’nun vefatının ardından hastaneye geldi. Şahin yaptığı açıklamada Süleymanoğlu’nun cenazesinin bugün Fatih Camii’ndeki öğle namazının ardından Edirnekapı’da defnedileceğini söyledi.
Cepten çıkan dev
Atila Gökçe
1980’li yıllarda Bulgaristan’daki soydaşlarımız Todor Jivkov rejiminin korkunç baskısı altındaydı. Kafayı dağıtmış çılgın Jivkov, Türklerin adlarını Bulgar adlarına çeviriyor, çalışma alanlarını kısıtlıyor, ülkeyi terk etmeleri için olmadık şeyler yapıyordu.
Arada efsane antrenör Abaciev’in çocuk parkında keşfedip yetiştirdiği Naim Süleymanoğlu’nun adı da ‘Nahum Shalamanov’a evrilmişti. İyiniyet Oyunları’nda şampiyon olacak bu ‘küçük’ adamın halter dünyasında yaratacağı sarsıcı başarıları biliyorlar ve bekliyorlardı. O nedenle adı Bulgarlaştırılmıştı.
1986’da Türk Hükümeti ve MİT’in çok başarılı bir operasyonuyla Naim, Türkiye’ye iltica etti.
Bulgarlar kıyameti kopardılar... Demedikleri kalmadı. Turgut Özal hiç tınmadı. Bulgarların bir iddiası daha vardı: Türkler bu çocuğa hak ettiği yüksek performansın antrenmanını bile yaptıramaz!
Özal gülüp geçti. Spor dünyamız da hiç ciddiye almadı bu iddiaları. Naim’in ilticası, sadece spor dünyasının değil, diplomasinin, insan haklarıyla ilgili kuruluşların ve BM’nin de Bulgaristan’ın zulüm politikasına dikkat çekmeyi başardı. Bugünkü gençler doğal olarak bilmeyebilir. Naim’in adı ‘Cep Herkülü’ idi. Özal, örtülü ödenekten 1 milyon
dolar ödedi Bulgarlara. Olimpiyat ve dünya şampiyonalarında yarışması için itirazların önüne geçti.
O cepten çıkan dev, tek başına tarih yazdı. 1988’de Seul’de 190 kiloyu kaldırıp Dünya ve Olimpiyat rekorlarını kırarak
altın madalyayı aldı. Bulgarlar, eski takım arkadaşı Topurov’u çıkardılar karşısına. Totalde 30 kilo fark attı (342.5-312.5) Naim. 1992’de bu defa Bulgar Pashalov’la kapıştı, 15 kilo (320-305) farkla altın madalyayı kazandı.
1996’da Atlanta’ya giderken, uçakta Naim’le sohbet ediyorduk. “Ağabey tarih yazmaya gidiyorum. Siz de şahit olun bak bakalım üç kez üstüste altın var mı?” diye sordu. Gülüyordu. Orada da ona hayran olan arkadaşı Yunanlı Valerios Leonidis’le kapıştı. Totalde sadece 2.5 kilo fark yaratan müthiş bir taktik mücadelesiyle altını boynuna taktı. İki sporcu da silkmede 187.5 kilo ile dünya rekoru kırdılar. Gerçekten tarih yazmıştı Naim.
2000 Olimpiyat Oyunları’nda Sidney’de yarışması için zorlandı. Belinde artık baş edemediği, sıkça tekrarlanan sakatlık nedeniyle “sıfır” çekti.
Travmatik sonBu travmatik son, Naim’in dünyasını kararttı. Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) asbaşkanlığı yaptı, kesmedi. Siyasete soyundu, olmadı. Karmakarışık yorucu bir sosyal yaşamın içinde buldu kendini. Bütün şampiyonlukları dopingsiz ve tertemizdi ama vücudu bir bedel ödüyordu artık. Tıp elinden gelen her şeyi yaptı, Naim’i kurtarmak mümkün olmadı.
Naim Süleymanoğlu, halterin büyüsüydü. Tıpkı basketbolda Michael Jordan’ın, futbolda Pele, Maradona ve Messi, Ronaldo gibi temsil ettiği spor dalını - halteri- bütün dünyaya sevdirdi. Reytingleri artırdı.
Bulgarların performans iddiaları Türkiye rekorlarla çürüttü. Dahası, 1988’e kadar Balkan sınırlarında kalan Türkiye halterde lider ülkeler arasına katıldı. Halil Mutlu, Taner Sağır ve onlarca kadın halterciyle sporumuzda yepyeni ufuklar aydınlandı.
Böyle bakınca Naim’i kaybetmek büyük bir acı, üzüntü ve keder... Ama onun yarattığı gurur, yaşattığı mutluluk hepsinden daha büyük.
Teşekkür ederiz Naim... Çok yoruldun, artık dinlen. Işıklar içinde uyu!
3 Olimpiyat, 8 Dünya, 6 Avrupa ŞampiyonluğuNaim Süleymanoğlu, 9 yaşında başladığı halterde birçok olimpiyat ve dünya rekoruna imza attı. Henüz 15 yaşındayken Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda altın madalya kazanma başarısı gösteren Süleymanoğlu, 16 yaşında halter tarihinin en genç dünya şampiyonu unvanını elde etti.
Kariyeri süresince 3 olimpiyat, 8 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunan Süleymanoğlu, 46 kez dünya rekoru kırdı. Milli halterci ayrıca, 1984’te henüz 16 yaşındayken silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak da tarihe geçti. ‘Cep herkülü’ lakaplı Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada ‘yılın haltercisi’ seçildi. l AA
‘Her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecek’Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan milli halterciyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hastanede ziyaret etmişti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Süleymanoğlu’nun vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayınladı. Süleymanoğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Genç yaşlardan itibaren elde ettiği başarılarıyla spor tarihine adını yazdıran, halter alanında ülkemize gurur dolu şampiyonluklar armağan eden Naim Süleymanoğlu, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Merhum Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve spor dünyamıza başsağlığı diliyorum.”
Gönüllerde taht kurdu
Başbakan Binali Yıldırım da yaptığı yazılı açıklamada, “Bütün zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu, milletimize armağan ettiği altın madalyalar ve dünya rekorlarıyla gönüllerde taht kurmuştur. Spor dünyamız çok kıymetli bir mensubunu kaybetmiştir. Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum” ifadeleri kullandı.
Süleymanoğlu’nun vefatının ardından siyasi isimler, resmi twitter hesaplarından başsağlığı mesajları yayınladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ülkemize yaşattığın gururlar için sana minnet borçluyuz. Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’na rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.
MHP Genel Başkanı
Devlet Bahçeli: Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı niyaz ediyorum.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Türk sporuna yaptığın katkılar için sonsuz teşekkürler Cep Herkülü. Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. l ANKARA Milliyet
‘Hem rakibim hem arkadaşımdı’Naim Süleymanoğlu’nun en büyük rakibi olan Yunan Valerios Leonidis, Milliyet’e özel açıklamalar yaptı. Acı haberin kendisini çok üzdüğünü kaydeden 51 yaşındaki eski halterci, “Şu an hiç iyi hissetmiyorum, çok üzgünüm. O benim rakibim ve arkadaşımdı, söyleyecek söz bulamıyorum” dedi. Leonidis sonrasında Türkçe olarak, “Allah rahmet eylesin” dedi.
Hep gölgesinde kaldığı Süleymanoğlu ile aralarında geçen en unutamadığı hatırasını sorduğumuz Leonidis, “Naim ile geçirdiğim her an çok değerliydi. Ancak Atlanta’yı özellikle hiç unutmam. Madalya seremonisi öncesinde kendisine ‘En iyi sensin’ dedim. Naim ise bana ‘Biz en iyiyiz’ diye cevap vermişti” ifadelerini kullandı. l SPOR SERVİSİ