13.04.2009 - 11:02 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin en önemli ve en çok tartışılan operasyonlarından biri olan ve 2 yıla yakın süredir devam eden Ergenekon soruşturması bugün yapılan operasyonlarla yeni bir boyut kazandı. Her gözaltı sürecine beni bir dalga adı verilirken bugün gerçekleşen gözaltılarla 12. dalga da gelmiş oldu. Bir taraftan dava sürerken bir taraftan da kamuoyu tarafından yakından tanınan isimlerin gözaltına alınmaya devam etmesi gözlerin tekrar bu soruşturmaya çevrilmesine neden oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’davanın savcısıyım’, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da ’davanın avukatıyım’ dediği operasyonların ne zaman bir sonuca ulaşacağı merak ediliyor.
Ergenekon operasyonu başlamadan gerçekleşen Danıştay saldırısıyla ve Cumhuriyet Gazetesi‘ne atılan el bombalarıyla ilgili birçok iddia ortaya atıldı ve bazı davalar birleştirildi. Danıştay saldırısının bir numaralı sanığı Alparslan Arslan‘ın daha sonra operasyon çerçevesinde tutuklanan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin‘le, Tekin‘in de emekli Tuğgeneral Veli Küçük‘le ilişkisi olduğu kamuoyunda günlerce tartışıldı. Gözaltına alınan Tekin daha sonra serbest bırakıldı.
HERŞEY ÜMRANİYE‘DE BAŞLADI
Saldırılara ilişkin davalar sürerken Ergenekon adı verilen operasyon 12 Haziran 2007‘de bir ihbarla başladı. İstanbul Ümraniye‘de bir gecekondunun çatısında 27 adet el bombası yakalandı ve bombaların Cumhuriyet Gazetesi‘ne atılan bombalarla aynı seriden olduğu tespit edildi. Savcı Zekeriya Öz‘ün görevlendirilmesinin ardından başlatılan soruşturmayla Ergenekon operasyonunun ilk dalgası da başlamış oldu. Gecekonduda yaşayanlar bombaların emekli Astsubay Oktay Yıldırım‘a ait olduğunu Muzaffer Tekin‘in de bombaları kontrol etmek için eve geldiğini söylediler. Soruşturma genişletilirken Yıldırım‘ın yanı sıra Tekin, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit, emekli astsubay Mahmut Öztürk, Kuvvai Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, emekli binbaşı Fikret Emek, emekli yüzbaşı Gazi Güder, Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi(SESAR) Başkanı İsmail Yıldız tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sanıkların evlerinde yapılan aramalarda ise ‘Ergenekon‘ ve ‘Lobi‘ isimli belgeler ele geçirildi. Ergenekon‘un ilk dalgasında operasyon İstanbul‘u aşıp Ankara‘ya sıçradı. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi‘ni mercek altına alınırken derneğin başkanı Taner Ünal ve bazı dernek üyeleri de tutuklandı.
İKİNCİ DALGA BİR AY SONRA
Savcı Öz‘ün soruşturmayı genişletmesi sonucunda ikinci dalga operasyonu 1 ay sonra geldi. Yazar Ergun Poyraz, Akın Birdal‘a yönelik suikast sırasında ismi gündeme gelen ve ‘Yeşil‘ kod adlı Mahmut Yıldırım‘ın adamı olarak bilinen Mete Yalazangil tutuklandı.
3. DALGADA KÜÇÜK TUTUKLANDI
Operasyonun üçüncü dalgası 21 Ocak 2008 tarihinde gerçekleşti. aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Gülay Kömürcü, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, ‘Drej Ali‘ olarak tanınan Ali Yasak ve Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol‘un da aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alınarak sorgulandı.
Veli Küçük, eski yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, eski uzman çavuş Muhammed Yüce, avukat Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdulkadir, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy ve yazar Ümit Oğuztan bu dalgada tutuklandı. Küçük‘ün evinde Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Ergenekon ve Lobi adı verilen yapılanmalara dair gizli dokümanlar bulundu.
4. DALGA AKADEMİSYENLERE ULAŞTI
Operasyonun 4. dalgası 21 Şubat 2008 tarihinde geldi. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü‘nde görevli Doç. Dr. Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Emin Gürses, emekli astsubay Orhan Tunç, Özal ailesinin kuyumcusu olarak ün yapan kuyumcusu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut gözaltına alındı ve 25 Şubat‘ta tarihinde tutuklandı. Gözaltına alınanların örgütün üniversitelerde faaliyet gösteren ve örgüte hem teorik hem de yeni eleman kazandırma desteği verdiği iddia edildi. Ertekin‘in evinden Glock marka silah bulundu.
EN TARTIŞMALI 5. DALGA OLDU
Ergenekon‘un en tartışmalı operasyonunu 5. dalga oluşturdu. Bu dalgada İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi yazarı ve imtiyaz sahibi İlhan Selçuk‘un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Ulusal Kanal’da arama yapıldı. Gözaltılar kamuoyunda büyük bir tepki topladı. Perinçek‘in örgütün manifestosunu yazdığı, Selçuk‘un örgütün eylemlerini desteklediği, Alemdaroğlu‘nun da darbe planlamasının içinde olduğu iddiası ortaya atıldı.
6 VE 7. DALGALAR BİRBİRİ ARDINA GELDİ
Bu dalganın hemen ardından Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Genel Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay gözaltına alındı. Böylece operasyonun 6. dalgası da tamamlanmış oldu.
Ergenekon‘un 7. dalgası tüm Türkiye‘ye yayıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı‘nın talebi üzerine Adana‘da bulunan özel yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 kişi hakkında yakalama emri çıkarttı. Kararın ardından Konya‘da 13, İstanbul‘da 5, Kocaeli‘nde 6, Elazığ ve Mersin‘de birer kişi gözaltına alınırken, operasyonun İstanbul ayağında polisler, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi emekli öğretim üyesi, eski Orman Mühendisleri Odası Başkanı ve İşçi Partisi milletvekili adayı Prof. Dr. Uçkun Geray ile işçi partisi yöneticilerinden Nurhan Gökdemir‘i gözaltına aldı. İstanbul‘da ayrıca hükümeti eleştiren Milli Çözüm Dergisi‘ne de baskın yapıldı.
OPERASYON MAGAZİNEL BOYUT KAZANDI
Operasyon giderek medyatik ve magazinel bir boyut kazanmaya da başladı. Bu dalgada eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı Levent Temiz, ‘Sisi‘ lakaplı Seyhan Soylu, sanatçı Nurseli İdiz gözaltına alındı. Birçok sanatçının da Ergenekon adı verilen örgütle ilişkisi olduğu iddia edildi.
8. dalga ise tamamen askerlerden oluştu. 5 ilde eşzamanlı gerçekleşen operasyonlarda orduda görevli 15 subay gözaltına alındı.
9. DALGADA GAZETECİ ÖZKAN TUTUKLANDI
Operasyonun sondan bir önceki dalgası olan 9. dalgada ise gazeteci Tuncay Özkan, Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan tutuklandı. Bir taraftan Ergenekon davası sürerken operasyonun 10. dalgası ise geldi.
10. DALGA ASKERLERE
Soruşturmanın 10. dalgasında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu, biri kadın 13 kişi gözaltına alındı. 10. dalga kapsamında Kılınç ve Şahin’in yanı sıra Emekli Albay İlyas Çınar, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Emniyet Amiri Ergin Erkılınçoğlu, işadamı Hüdai Ünlüer, İbrahim Şahin’in yeğeni Tokat Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Dairesi’nde görevli polis Yaşar Oğuz Şahin, Tokat’ta gözaltına alınan öğretmen Oğuzhan Sarıoğlu, Fatma Cengiz, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan, Yeditepe Üniversitesi ve İstek Vakfı okullarının kırtasiye ve matbaa işlerini yapan İlhami Ümit Handan, Bedrettin Dalan’ın şoförü Çoşkun Umur, Yeditepe Üniversitesi’nin elektrik işlerini yapan Özkan Bektaş, Fahri Kepek gözaltına alınmıştı.
İstanbul Merkez Komutanlığı’ndaki sorgularının ardından albaylar Cengiz Köylü ve Mustafa Koç, üsteğmenler Taylan Özgür Kırmızı ve Muhammet Sarıkaya, sekiz saat sorgulandıktan sonra ‘Ergenekon’a üye olmak’ iddiasıyla sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi’ne konuldu. İki subay ise savcılıkça serbest bırakıldı.
KROKİLER BULUNDU KAZILAR YAPILDI
Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin’in evinde ele geçirilen “krokiö kapsamında birçok kazı yapıldı. Gölbaşı’nda yapılan aramalarda iki yağlı poşet içinde 3 lav silahı, TNT kalıpları, çok sayıda el bombası, uzi mermileri, silahlar ve çok sayıda mühimmat bulunmuştu. Gölbaşı’ndan sonra Atatürk Orman Çiftliği ve aralarında AKP Genel Merkez Binasının arka tarafında yer alan ve park alanı olarak kullanılan Saklı Bahçe’nin de bulunduğu 5 ayrı noktada çalışma yapıldı.
Aynı kapsamda Hatay’ın Kumlu ilçesi Muharremli köyünde bir vatandaşa ait arazide de kazı yapıldı. Bu aramalarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.
11. DALGA
Ergenekon soruşturması kapsamında Avrasya Televizyonu’nda (ART) ve Türk Metal Sendikası Genel Merkezi’nde polis 10 saat süren bir arama yaptı. 16 ilde yaklaşık 40 kişi gözaltında. Gözaltına alınanlar arasında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, araştırmacı Erhan Göksel, Elazığ Özel Harekat Şube Müdürü de bulunuyordu. Ayrıca, 1 yüzbaşı, 3 teğmen, 4 astsubay, 1 emniyet müdürü ve 8 polis gözaltına alındı. Operasyonda gözaltına alınanlardan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Özbek’in yanı sıra 7’si askeri personel, 10’u polis olmak üzere 18 kişi tutuklandı.
12. DALGA REKTÖRLERİ VURDU
Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında, güvenlik kuvvetleri bu sabahtan itibaren İstanbul, Ankara, Samsun, Van, İzmir ve Adana başta olmak üzere birçok ilde eş zamanlı operasyonlar başlattı. Soruşturma kapsamında Mehmet Haberal evindeki aramanın ardından gözaltına alınırken Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)Genel Başkanı Türkan Saylan ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanvekili ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ın evindeki aramaların da sürdüğü öğrenildi. Ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay’ın evinde de arama yapıldı.
İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun evinde de arama yapıldığı ifade ediliyor.
OPERASYONLARDA ELE GEÇEN SİLAHLAR
Ergenekon soruşturmasında şimdiye kadar; 39 el bombası, 2 içi boşaltılmış el bombası, 11 kilogram C-3 patlayıcı, 1160 gram tahrip kalıbı, 1 gaz bombası, 10 fünye, 5 işaret fişeği, 3 sis bombası, 21 TNT kalıbı, 1 yangın bombası, 84 kapsül, 24 ateşleme çakmağı, 50 infilak fitili, 35 çeşitli boylarda infilak fitili, 1 eğitim bombası, 2 demir çubuk içerisinde patlayıcı, 18 gram Emolite marka patlayıcı, 13 santimetre uzunluğunda infilak kapsülü için irtibatlık fitil, 3 Golden ibareli plastik tüp içerisinde hidrolik asit, 3 uzun namlulu tüfek, 2 av tüfeği, 2 havalı tüfek, 21 tabanca, 3 kuru sıkı tabanca, 34 şarjör, bin 74 dolu fişek, 73 av fişeği, 1 susturucu, 2 içi boşaltılmış havan mermisi, 9 içi boşaltılmış uçak savar mermisi, 1 kasatura, saniyeli fitil, çok sayıda demir bilye, bomba yapımında kullanılan malzemeler, telsiz, kasatura ve bıçaklar ele geçti.