GündemBarış ve özgürlük coşkusu!

Barış ve özgürlük coşkusu!

21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı hem Türkiye’de hem KKTC’de büyük bir coşkuyla kutlandı. TCG Anadolu Gemisi’nin de katıldığı, 50. yıl anısına 50 gemiyle gerçekleştirilen geçit töreni kutlamalara damgasını vurdu.

Barış ve özgürlük coşkusu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK),  Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü vesilesiyle düzenlediği etkinlikler kapsamında KKTC’nin Girne kentinde, TCG Anadolu gemisinin de aralarında bulunduğu 50 gemiyle denizde geçit töreni icra edildi. Saat 18.00’de başlayan ve TCG Anadolu tarafından 21 pare top atışı yapılan geçiş töreninde Bayraktar TB-3, Bayraktar KIZILELMA, 3 deniz karakol uçağı ve F-16 savaş uçakları da yer aldı. Gemiler, geçiş sırasında gemi personeli güvertede sıralanarak “çimariva” selamında bulundu.

Haberin Devamı

Büyük beğeni topladı

Türk Yıldızları Akrobasi Timi de Girne semalarında gösteri uçuşu yaptı. Girne Atatürk Anıtı etrafında geçit törenini ve gösteri uçuşunu takip edenler, bu anları coşku içerisinde cep telefonlarıyla kayda aldı. Geçit töreni ve gösteri uçuşunu KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun yanı sıra bakanlar, kuvvet komutanları da izledi.

Barış ve özgürlük coşkusu

TSK’nın ‘göz’ü KKTC’de

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayan Göktürk-1 uydusu, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde, Beşparmak Dağlarındaki KKTC Bayrağı ve “Ne mutlu Türk’üm diyene” yazısını fotoğrafladı. Milli Savunma Bakanlığı, fotoğrafı sosyal medyadan “50 yıl önce bir yıldırım gibi Kıbrıs Türk’ünün yardımına koşan kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bugün gözünü kardeşlerimizin üzerinden hiç ayırmıyor. Uzaydaki gözümüz olan Göktürk-1 uydusu, Türk’ün şanlı sancağını bağrında taşıyan Beşparmak Dağları’nı ve Kıbrıs’taki kardeşlerimizi bu özel günde gururla selamlıyor” notuyla paylaştı.

Haberin Devamı

Barış ve özgürlük coşkusu

İzmir, KKTC bayraklarıyla donandı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı nedeniyle Türkiye’de de törenler düzenlendi. İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törende Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakıldı. İzmir’de KKTC İzmir Başkonsolosluğu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayan törende konuşmaların ardından Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi zeybek gösterisi düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Bornova Belediyesi, kutlamalar kapsamında kenti KKTC bayraklarıyla donattı.

Barış ve özgürlük coşkusu

Van Gölü’ne daldılar

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde Van Gölü’nde anma programı düzenlendi. Derinlere Saygı Dalış Topluluğu liderliğinde Dive Ank Dalış Okulu’nun düzenlendiği etkinliğe Kıbrıs Gazisi Hamit Kartal da katıldı. Dalgıçlar bir süre Kıbrıs gazisi Kartal’ın anılarını dinleyip kendisiyle sohbet etti. Daha sonra yedi dalgıç Van Gölü’ne dalış gerçekleştirdi. Dalgıçlar gölün derinliklerinde ve çıktıktan sonra KKTC ve Türk bayrakları açtı.