GündemAşı karşıtı komplocular fabrikasyon çalışmış

Aşı karşıtı komplocular fabrikasyon çalışmış

09.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinde aşı karşıtı komplo teorileri sosyal medya üzerinden sıkça gündeme taşındı.

Aşı karşıtı komplocular fabrikasyon çalışmış

 

MERT İNAN İstanbul  - Halk sağlığını tehdit eden aşı karşıtlığının dijital mecradan nasıl yayıldığına yönelik araştırmadan ilginç sonuçlara ulaşılırken, aşı karşıtlarının en çok kullandığı üç sözcüğün “yan etki, faz, gerçek” olduğu saptandı.

Haberin Devamı

150 site incelendi 

Pandeminin en şiddetli dönemi olan 2021 Kasım ayını kapsayan araştırmanın sonuçları gün yüzüne çıkarken, 150 web sitesinin mercek altına alındığı çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Selva Dilan Gölbaşı Koç, Didem Oktar, Selma Metintaş, Muhammed Fatih Önsüz tarafından gerçekleştirildi. İncelenen dijital sayfaların yüzde 62’sinin dijital haber sitesi, yüzde 20.7’sinin otorite diye lanse edilen kişilere ait sayfalar, yüzde 10.7’sinin sosyal medya platformu, yüzde 6.6’sının da diğer siteler olduğunun altı çizildi.

Yalan fabrikası

Uzmanların detaylı araştırması sonucu incelenen internet sitelerinin yüzde 43.3’ünde en az bir bilgi düzensizliği örneği saptandı. Söz konusu internet sayfalarının yüzde 43’ünün mezenformasyon, 22’sinin dezenformasyon içerdiği saptanırken, söz konusu içeriklerin yüzde 12’sinin adeta fabrikasyon şekilde servis edildiği anlaşıldı.İçeriklerin yüzde 6’sında sızıntı bilgi, yüzde 6’sında manipülasyon belirlenirken,aşı karşıtı söylemlerin yüzde 2’sinin ise nefret söylemi olduğu anlaşıldı. Aşı karşıtı internet sayfalarında sırasıyla en fazla Biontech (23 site), Turkovac (22 site) ve Sinovac (13 site) aşılara yönelik içerikler saptandı.

Haberin Devamı

Komplo teorileri

Araştırma raporunda, internet sitelerinin yüzde 3.3’ünün doğrudan aşı karşıtı komplo teorilerinden en az birini savunan içeriğe, yüzde 22’sinin yanıltıcı bir başlığa sahip olduğuna vurgu yapıldı. İnternet ortamındaki aşı karşıtlarının yüzde 17.3’ünü kişisel deneyimleri olgu gibi aktaran içerikler yayınladıkları da ortaya çıkarken, sonuçlara yönelik “Kovid-19 pandemisi dinamik bir süreç olduğundan acilen toplumda güvenin tesis edilip sürdürülebilmesi için toplumda daha fazla güven ile ilişkilendirildiği kabul edilen otoritelerin internet sitelerinin faaliyetlerini ve paylaşımlarını artırması faydalı olur” denildi.