08.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - AK Parti kurmayları aynı başlıkta yeniden bir olağanüstü toplantı talebinin Meclis Başkanının inisiyatifiyle reddedilebileceğini savunuyor. Kurmaylar, “Anayasa 7. madde kapsamında ara tatilde olağanüstü çağrı demek, aciliyet, günlü, süreli iş demektir. Partilerin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırabilmesi için olağanüstü şartların oluşması lazım. Bu yapıldı. Artık Meclis Başkanı aynı konuyla ilgili çağrı için inisiyatif kullanabilir” yorumunu yapıyor.
'MECLİS'İN İŞİ DEĞİL'
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti yetkilileri, “31 Ocak’ta alınan karar, parlamento kararı değil. Sayın Özgür Özel, ‘AYM bu parlamento kararını yok hükmünde saydı’ diyor. Kararda ise ‘Bu sadece yargılama süreçleri tamamlanmış, kesin hükme bağlanmış bir kararın Meclis’e indirilip okunmasından ibarettir. Dolayısıyla benim görev alanıma girmiyor. O nedenle de karar verilmesine yer yok’ diyor. Ama Sayın Özel, ısrarla ‘okuyacaksınız’ diyor. Bu kabul edilemez çünkü Meclis’in işi değil” görüşünü dile getiriyor.
ATALAY KRİZİ İLK BAŞLIĞI
Bu kapsamda AK Parti, özellikle Can Atalay davası üzerinden yaşanan yargı krizinin çözümünü ilk başlık olarak sunacağı yeni anayasa görüşmelerini, ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte başlatmayı planlıyor.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in tüm parti gruplarına yapacağı ziyaretlerde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 sistemi, partili cumhurbaşkanlığı modeli, TBMM’nin denetim yetkilerinin artırılması gibi başlıklar detaylı olarak görüşülecek. Anayasa çalışması için yöntem tespiti yapılması ve her partinin kendi anayasa önerisini hazırlaması istenecek. Güler’in ziyaretlerinde TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesi de masadaki başlıklardan biri olacak.