08.06.2024 - 10:56 | Son Güncellenme:
DHA/İHA
Türkiye genelinde bugün başlayan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu için 3 milyondan fazla kişi istediği üniversitelere yerleşebilmek için sınava girdi.
Büyükçekemece İlkokulu’nda sınav yapılan yerler arasındaydı. Öğrenciler arasında 3 haftalık bebeğiyle ve eşiyle gelen bir anne de yer aldı. Anne sınava girerken baba Fatih Gülteki’nde bebeğiyle dışarıda bekledi. Gültekin, “ Bebeğimizle geldik. Eşim sınava girdi. Aylardır çalışıyordu. İnşallah hedefinde Tıp Fakültesi var. Bende bebeğimle bekliyorum” dedi.
Elazığ’da üniversite sınavına geç kalan ve kimliklerini evde unutanların yardımına trafik polisleri yetişti.
Bursa Anadolu Lisesi çevresinde yoğunluk yaşanırken, 2 öğrenci 09.59'da kapıdan içeri girmeyi başardı. Kan ter içinde geleceklerini belirleyecek sınava yetişen öğrenciler, koşarak sınava gireceği sınıfa gitti.
Asrın felaketinin ardından ayakta kalmayı başaran betonarme yapılarda YKS sınavının gerçekleştiği Hatay’da adaylar ve aileleri sabahın ilk saatleriyle birlikte okullara akın ettiler. Mustafa Kemal Üniversitesi ve Narlıca Mahallesi’nde bulunan sınav merkezleri çevresinde yoğunluk yaşandı. Saatlerin 10.00’ı göstermesiyle kapılar kapandı ve sınav başladı. Her sınavda olduğu gibi bu sınavda da geç kalan adaylar, sınava alınmadılar. Sınav esnasında hava sıcaklığın 40 dereceyi bulmasıysa adaylara ve kendilerini bekleyen ailelerine ter döktürdü.
Diyarbakır'da İsmini vermek istemeyip sınava geç kalan öğrenci, “Yanlışlıkla başka okula gittim. ÖSYM'nin sisteminde başka bir okulun ismi yazıyordu. Ben de kağıdıma bakmadan oraya gittim. O yüzden geç kaldım. Antalya'dan geliyorum ben de. Orada turizm çalışanıyım. Zaten olan oldu. Sağlık olsun. Çok çalışmadım ama böyle olması kötü oldu” dedi.
15 dakika önceden kapıların kapandığı sınava her sene olduğu gibi bu sene de geç kalanlar oldu.
Sınav yeri Beylikdüzü Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu olan bir aday, sınava girmek için 1 saat önceden gelip okulun önünde beklemeye başladı. 10.15'e kadar içeri girebileceğini düşünen aday, geç kaldığı için sınav salonuna alınmadı.
Sınav salonuna alınmayan aday okulunun önünden ayrıldı. Adayın okulun önünde olduğu halde sınava geç kaldığını duyan belediye çalışanı "Çok üzülüyorum hepinize" diyerek karşılık verdiği görüldü.
Yaş ortalaması 40 olanların girdiği bir okulda sınava geç kalanların telaşlı halleri ve kullandıkları cümleler güldürdü. Elazığ Çatalçeşme Mahallesi'nde Sezai Karakoç Anaokulunda sınava girenlerin yaş ortalaması 40 olanların telaşlı halleri ve koşa koşa son dakika sınava yetişmeye çalışmalar dikkat çekti.
Sınava giren İdris Ataş, ''Yaşım 40, okumanın yaşı yoktur. Bütün öğrencilere de tavsiyem budur. Her yaşta olduğu gibi bilgilerimizi tazelemeye çalışıyoruz. Hedefimiz var ve inşallah o hedefimize ulaşırız. Elimizden geleni de yapacağız” dedi.
Saatler 10.00'ı gösterdiğinde, sınav salonlarının kapıları kapatıldı. Kural gereği saat 10.00'da kapıların kapatılmasıyla Sivas'ta genç bir aday sınava saniyelerle değil yaklaşık 10 dakika geç kalınca sınava alınmadı. Şansını deneyen aday görevlilerle konuşsa da içeri giremedi.
Hitit Üniversitesi kampüsünde sınava girecek olan Nuray Kaleli isimli kadın da son anda nüfuz cüzdanını bulamayınca İl Nüfus Müdürlüğü'ne gitti. Geçici kimlik belgesini alan Nuray Kaleli'yi Nüfus Müdürlüğü önünde bekleyen zabıta ekipleri sınava yetiştirdi.
Diyarbakır'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumunda birbirlerine 2 kilometre mesafede olan ve önceki sınavlarda isimleri sürekli karıştırılan 2 okulun önünde görevlendirilen motosikletli Yunus timleri, okulları karıştıran 21 öğrenciyi sınava yetiştirdi.
Nevşehir'de sınava giderken sabah saatlerinde geçirdiği trafik kazasında yaralanan genç, tedavisinin ardından sınava gireceği okula koştu. Kanlı üstü ve sargılı koluyla okula gelen talihsiz genç, 1 dakika ile sınavı kaçırdı.
Her yıl geç kalanların olduğu sınavda manzara, bu yıl da değişmedi. Sınav salonlarının kapısı 10.00'da kapanacağı için 09.50'de görevliler tarafından çağrı yapıldı. Son 1 dakika kala koşarak kapıdan geçenlerin olduğu görülürken, kapılar saat 10.00 itibarıyla kapandı. Buna rağmen sınav merkezlerine gelen bazı adayların olduğu, 1 adayın ise 3 dakika geç kaldığı görüldü. Sınav belgesiyle fakülte kapısına kadar giden kişi, kapının kapalı olduğunu görünce yüzünü kapatıp alandan uzaklaştı.
Esenler Akşemsettin Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne gelen bir öğrenci kapıların kapandığı anda içeri girmek istedi. Öğrenci, okulun demir kapısından tırmanarak içeri atladı. Görevliler içeriye almayınca geri dönerek kapıdan dışarı atlayarak çıkmak zorunda kaldığı o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi.
Sınav için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesine arkadaşıyla gelen Zeynep Nur Özkan, sınav salonuna girdikten sonra kimliğini arkadaşının çantasında unuttuğunu fark etmesi üzerine dışarı çıktı. Yetkililerden yardım istemesi üzerine ÖSYM görevlisi Yüksel Erkan, çevredeki polis arabasından Özkan'ın arkadaşının ismini anons etti. Arkadaşı ismini duyması üzerine koşarak Erkan'a kimliği getirdi. Ardından Erkan, sınav salona gelerek Özkan'a kimliğini teslim etti. Kimliğini arkadaşında unutan Zeynep Nur Özkan, böyle bir şeyi asla yapmayacağını belirterek, “Ona çok teşekkür ediyorum gerçekten. Bitti galiba, yetişemeyeceğim dedim ama sağ olsun çok yardımcı oldular” dedi.
Sakarya'da 9A numaralı Maltepe-Ozanlar-Yazlık arası çalışan otobüsün sürücüsü, sınav yerine geç kalan öğrenciyi sınav yerine yetiştirdi. Merkez amirliğinden izin aldıktan sonra yolculardan da izin alan Büyükşehir çalışanı, güzergâhını değiştirerek öğrenciyi sınav yerine götürdü.
Bursa İnegöl'de yaşayan kasap Necmettin Özkan, 2 torununu teşvik olmak amacıyla YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) girdi. Sınavı kazanması halinde veteriner fakültesini tercih edeceğini belirten Necmettin Özkan, "Torunlarım yaklaşık 5 aydır sokağa çıkmadan sınava çalıştı. İnşallah başarılı olurlar. Ben çalışamadım ama sınavı kazanırsam kasap olduğum için veteriner fakültesini tercih etmek istiyorum" dedi.