29.03.2025 - 13:55 | Son Güncellenme:
Uzay sondası İçinde astronot olmayan ancak gelişmiş aygıtlarla donatılmış araçlara verilen isimdir. Bu araçlar yeryüzündeki bilim insanları tarafından yönetilerek uzayda dolaşıyor ve bilgi topluyormuş.
Uzay sondası, Dünya'nın çekim alanından kurtulup, Ay'a, diğer gökcisimlerine, gezegenler arası ya da galaksiler arası uzay boşluğuna gönderilerek veri toplamaya yarayan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği göreve verilen isimmiş.
Şuan uzayda etkin durumda olan yaklaşık 20 uzay sondası görev yapıyormuş. Bazı ülkelerin kendi uzay sondası varmış. Rusya, Ukrayna, ABD, AB, Japonya, Hindistan ve Çin bu ülkeler arasında yer alıyormuş.
Bir gezegen ya da astronomik bir varlık için uzaya gönderilen sondanın yaptığı görev, 'alçak uçuş', 'darbe', 'yörünge' ya da 'iniş' olarak adlandırılırmış.
Tarih boyunca uzayda hatırı sayılır görevler yapan bazı sondalar varmış. Gel seninle bunları yakından tanıyalım. Sondalardan ilki kısmen başarılı uzay sondası denemesi, Ay üzerinde alçak uçuş görevi yapan Sovyet Luna 1'imiş. Luna 1 Dünya'nın kurtulma hızını aşarak 83 saatte Ay yüzeyinin hemen üstünde 5995 km yol almış.
Venera 7 isimli sonda, Sovyetler Birliği 1970'te Venüs'e göndermiş. Başka bir gezegene başarılı bir şekilde yumuşak iniş yapan ve başka bir gezegenden Dünya'ya veri gönderen ilk uzay aracı olmuş.
Voyager 1 ise 5 Eylül 1977'de fırlatılmış olan 733 kg'lık bir sondaymış. Hala görev yapan bu sonda NASA'nın şu ana dek gerçekleşen en uzun soluklu görev projesiymiş.
Jüpiter ve Satürn'ü ziyaret etmiş olan Voyager 1 bu gezegenlere ait ayrıntılı fotoğrafları Dünya'ya gönderen ilk sonda olma unvanını da taşıyormuş.