05.06.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İmkanı olanların yeşil alanlarda yaşam alanı kurmasına olanak sağlayan bu evler, pek çok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilir bir arayışın sonucu olarak 1999 ekonomik kriziyle kendisini gösteren ve daha sonra yıllar içinde gelişen Tiny House akımı, Pin Mimarlık Kurucu Ortağı Salih Küçüktuna’ya göre insanların doğayla iç içe yaşamak istemesinin bir sonucu.
11-46 metrekare arasında olan bu evlere alternatif olarak da 50-100 metrekare arası küçük evler, konteyner evler, çekme karavanlar ve mobil ev denilen bir çözümler bulunuyor. Bill Gates’in hafta sonlarında kaçtığı küçük kabinden ünlü mimar Le Corbusier’in son yıllarını geçirdiği küçük kulübe gibi pek çok örnek bulunuyor. Özellikle koronavirüsün bütün dünyayı sarmasıyla beraber taleplerde yükseliş var.
ABD'de ortaya çıkan küçük evler, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık'ta ve son dönemde Türkiye’de de karşımıza çıkıyor. 2005 yılında bir apartman dairesinden küçük bir eve geçmek isteyen Jewel Pearson, 28 metre uzunluğundaki Tiny House’da yaşamaya başladı. Küçük bir ev olmasına rağmen, gerçekten de konforlu bir alan sağlıyor.
Bir diğer Tiny House projesi ise Marek ve Ko çiftinden geliyor. Yeni kurdukları bu hayatın detaylarını YouTube kanalları üzerinden anlatan çift, düşük maliyet ile nasıl ev sahibi olunacağını da yaptıkları tadilatlar ile anlatıyor.
Dağ evlerinden ilham alan evler de bulunuyor. Bu Tiny House’un ise geçmişi 1934 yılına kadar dayanıyor. Mimar RM Schindler'in olan bu evin tasarımı, şu anda söz konusu hizmeti veren ‘dağlık alanlarda’ kullanılıyor. Özellikle Kuzey Ülkelerinde tercih edilen antika kabin evler, sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflarda gördüğümüz ‘muhteşem küçük evleri’ gerçek hayata taşındığını gösteriyor.
Atlanta merkezli tasarımcı ve blog yazarı Joni Lay’in dedesi tarafından torunları için inşa edilen saklama alanı, arazinin yaklaşık 4 metre üzerine kurulu. Yaz anıları için inşa edilen bu küçük ev, filmlerde görmeye alışık olduklarımıza benziyor.
Farklı bir mimari yapı tercih eden Christina, evde pencere sayısının farzla olmasının oldukça büyük bir şans olduğunu dile getiriyor. Küçük evi çok daha geniş ve ferah gösteren bu pencereler evin her yerinde! Toplamda 75 pencere bulunuyor.
El yapımı olan evler ise çok daha dikkat çekiyor. Washington'daki Port Orchard'daki Douglas ağaçları arasında yer alan bu küçük kabin, sizleri Hobbit filmine götürüyor.
Otobüsü ev olarak kullananlar da var. Yaşama alanı olarak düzenlenen otobüsün içi oldukça küçük olmasına rağmen kullanışlı olduğu söyleniyor. Tipik bir ev gibi olması için ev gibi döşenin bu otobüsün içinde bir kedisiyle birlikte yaşayan çift, hiç sorun yaşamadıklarını ve böylece izole bir hayat sürebildiklerini söylüyor.
Tadilatların hala sürdüğünü ancak kısa sürede tamamen biteceğini söyleyen çift, katlanabilen kanepelerden portatif dolaplara kadar pek pratik yolu eve uygulamışlar. Böylece yerden tasarruf etmişler.
Şu zamana kadar yaşanabilir en güzel Tiny House olarak gösterilen bu ev, bütün ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlanmış. Haley ve Michael tarafından ABD’de inşa edilen bu ev, hayal güçlerinin bir ürünü olarak gösteriliyor. Zira evin içinde yer alan bütün kısımlar değerlendirilmiş ve yine de sıkışık gibi hissettirmiyor. Bu evde İskandinav esintilerini görmek mümkün ve bu tarzı seven kişiler için de ilham oluyor.
Monique Villiger ve Aswan Shankara ise hikayelerini 8 ay içinde inşa etmişler, 6 aylık bir tasarlama aşamasından geçen çift, kendi hareketlerini başlatmış. Tekerlekli olan bu ev Avustralya’da ve oldukça modern bir şekilde inşa edilmiş.
Küçük olmasına rağmen akıllıca bir mobilya kurulumunu tercih eden çift, evin olduğundan çok daha büyük gözükmesine neden oluyor.
Öte yandan önceki yıllarda karşımıza çıkan ve oldukça dikkat çeken kendi evini kendin yap kutusu, hayallerinin evine kavuşmak isteyenlere bir alternatif oluyordu. Everywhere şirkeit tarafından geliştirilen Ayfraym kiti, birkaç hafta içinde kendi evinizi inşa etmeye olanak sağlıyor.
1.950 dolara kendi evini inşa etmek isteyenlere seçenek oluşturan bu kitin içinde evini inşa etmek isteyenlerin ihtiyacı olan her şey bulunuyor. Everywhere şirketinin kurucusu Brand Winnie, Silikon Vadisi’ndeki işinden ayrılarak insanlara hayallerinin evlerini kısa süre içinde inşa etmelerini sağlayacak bu projeye girişmiş.
Evin son hali yaklaşık olarak 150 metrekare oluyor. Evin içinde ise ihtiyacınız olan her şey düşünülmüş, ranza odasından, mutfağa kadar temelde olması gereken her oda bulunuyor. Ancak bunun yanında 41 pencereden oluşması evi doğal ışık alan havadar bir atmosfere kavuşturuyor.
11 nakliye konteynırından inşa edilen renkli evler ise yakın zaman önce 2 milyon dolardan satışa çıktı. Çeşitli renklerde 11 nakliye konteynırından inşa edilen güzel, benzersiz ve sanatsal bir Vancouver, Washington evi 2 milyon dolara alıcılarını bekliyor.
İnsanların kendi evlerini inşa ettiği bu günlerde pek çok hikaye de ortaya çıkıyor. Şehir hayatının gürültüsünden kurtulmak isteyen kişiler arası küçük evler, konteyner evler, çekme karavanlar ve mobil ev denilen çözümlerde kendisini buluyor.