10.02.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:
DHA / İHA
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde en büyük hasarın yaşandığı Hatay'ın Antakya ilçesinde 18 bin nüfuslu mahallede sağlam bina kalmadı.
Depremler Hatay'ın Antakya ilçesinin en büyük mahallelerinden Narlıca Mahallesi'nde büyük hasara yol açtı. 18 bin nüfuslu mahallede neredeyse sağlam bina kalmazken, hayırseverlerin yardımlarıyla 30 yıl önce yapılan Narlıca Kardeşler Camisi de çöktü.
5 çocuk babası Türki Cenber, mahallede sağlam bina kalmadığını söyledi. Cenber, mahallenin ilk sakinlerinden olduğunu, bölgede Suriyeli ve Arapların da yaşaması nedeniyle camiye 'Narlıca Kardeşler Camisi' adını verdiklerini söyledi.
Cenber, "Sağ olanları kurtarmak çok önemli. Allah başka can kaybı vermesin. Camiyi 30 yıl önce yaptırdık. Vatandaşların el emeğiyle yapıldı. Gördüğünüz gibi sözün bittiği yerdeyiz. Allah kimseye böyle bir acı vermesin. Bildiğim kadarıyla imam vefat etmiş" dedi.
Cenber, ekiplerin gece gündüz çalıştığını, askerlerin yağma olaylarına karşın halkı koruma amacıyla gece gezdiklerini söyledi. Mahalleliler arasında, 'enkaza girmeyin' uyarıları ve tartışmaları da yaşanıyor. Balyoz ve iş aletleri ile korumasız bir şekilde enkaz altında yakınlarını aramak isteyenleri, diğer vatandaşlar 'Enkaz altında kalırsınız, can güvenliğiniz yok. Uzman ekip gelsin' diye uyarıyor.
Antakya'da züccaciyelik yapan ve Narlıca'da yaşayan İsmail Batın, bölgede en büyük sorunun ısınma ve barınmaya yönelik olduğunu söyledi. Hasarlı binalar yüzünden dışarıda gecelediklerini belirten Batın, "En çok barınabilmek için çadır ve battaniyeye ihtiyacımız var. Geceler çok soğuk geçiyor. Gıdayı temin ediyoruz, Allah razı olsun milletimiz sahip çıktı bize. Gönderdiği gıda maddeleriyle gayet iyiyiz. En büyük ihtiyacımız battaniye ve çadır. 3 kişinin kalacağı yerde 25 kişi kalıyoruz" dedi.
Olağanüstü Hal ilan edilmesinin ardından bölgeye çok sayıda askeri araç ve asker sevk edilmesi, yağma olaylarına karşın tedbirlerin artırılması dikkati çekti. (DHA)
İTÜ'den iklim bilimci Doç. Dr. Barış Önol, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası Hatay Antakya'ya ait 2 uydu fotoğrafını paylaştı. Doç. Dr. Önol'un, Avrupa Uzay Ajansı'nın 'sentiel-hub.com' üzerinden sunduğu uydu görüntülerinden elde ettiği fotoğrafların ilki, deprem öncesi 25 Ocak'a ait. İkinci fotoğraf ise aynı açıdan ve deprem sonrası 9 Şubat tarihli. Bu fotoğraflardan oluşan simülasyonda, depremle Antakya'nın büyük bölümünün yıkıldığı görüldü.
Hatay'da, telefon iletişimin kesintiye uğramaması için jeneratörlerle Antakya Kalesi'ndeki baz istasyonlarına enerji veriliyor. Asi Nehri'nin ikiye böldüğü eski ve yeni Antakya'daki hasar, kenti kuş bakışı gören Antakya Kalesi'nden net görüldü.
Asi Nehri'nin eski ve yeni olarak ikiye ayırdığı Antakya'daki hasarın izleri, ilçeyi kuş bakışı gören Antakya Kalesi'nden net olarak görüntülendi. Eski Antakya bölgesinde evlerin büyük bölümündeki hasar, fotoğraf karelerine yansıdı. Asi Nehri'nin hemen yanında bulunan Antakya Belediyesi ile eski Meclis binası ve çevresindeki hasarın boyutu da objektife yansıdı.
Depremin hemen ardından kentte önce elektriklerin kesilmesi, haberleşmeyi sağlayan baz istasyonlarının akülerinin bitmesi sonrası iletişimde aksamalar olmuştu. GSM firmaları, iletişimin normale dönmesi için çalışırken, baz istasyonlarının bulunduğu Antakya Kalesi'nde istasyonlara yansıtıcılar eklendi. Enerjinin kesilmemesi için de 5 gündür jeneratör ile elektrik veriliyor.
Özel iletişim firmasının görevlisi Rahim Açıkgöz, "Jeneratörleri yukarıya taşıdık. Her gün yakıt taşıyoruz. Sahalarda iletişim kesilirse, çalışanlar ve görevliler internetsiz kalır. Antakya'da iletişim normale dönmeye başladı. 5 günden beri uykusuzum, buradayım ve ayakta zor duruyorum. Jeneratör taşıyorum, mazot taşıyorum. Gözlerimden görüyorsunuz uykusuz olduğumu" dedi.
Yaşanan depremler sonrası yaşamlarını yitirenler de toprağa veriliyor. Depremin ağır hasar verdiği illerden Hatay'ın Antakya ilçesinde, 'deprem mezarlığı' oluşturuldu.
Pazarcık ve Elbistan merkezli 2 depremde 100 saat geride kalırken, Hatay'da binlerce kişi yaşamını yitirdi. Antakya ilçesinde AFAD koordinasyounda belirlenen alana defin işlemleri başladı.
İş makineleri tarafından düzenlenen alanda cenaze teslim, cenaze yıkama ve mescit alanları oluşturuldu. Hastanede otopsi işlemi tamamlanan cenazeler, nakil araçları ile 'deprem mezarlığı' alanına getirilip dini vecibeler yerine gitirilerek defin yapılıyor.
AFAD koordinasyonu ve Denizli Valiliği yönetimindeki defin işlemlerinde her cenaze için tek tek namaz kılınıyor ve namaz sonrası Denizli İl Müftülüğü'nün görevlendirdiği din görevlileri eşliğinde ve dualarla defin yapılıyor.
Cenazeler işlemlerin hızlı yapılabilmesi ve karışıklığı önlemek için mezar taşlarına isim yerine numara veriliyor. Farklı şehirlerde defin yapmak isteyenlere ise cenazeleri teslim ediliyor.
Deprem bölgesine farklı şehirlerden gönderilen mobil gasilhaneler de bu merkezden talep edilen ilçelere gönderilecek. (DHA)
Türkiye'yi sarsan 2 büyük deprem sonrasında, bölgeden gelen ihtiyaç listelerinin üst sıralarında kefen ve ceset torbası yer alıyor. Antalya'da Muratpaşa Belediyesi, kefen hazırlamak amacıyla Meslek Edindirme Kurs Merkezi'nde 50 kişilik ekip oluşturdu. Kumaş tedarikleri yapıldıktan sonra kursiyerler, kumaş toplarını 6 metrekareye elleriyle ayırarak kefen oluşturdu. İlk etapta 21 top kumaştan hazırlanan kefenler, TIR'la deprem bölgesine gönderildi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Bize gelen çok talep var. Ceset torbası, kefen ihtiyaçları var. 2 gündür mesajlar bu doğrultuda" dedi.
Belediyenin Meslek Edindirme Kurs Sorumlusu Fethiye Özen, 50 kişilik ekiple 1 saatte 21 top kumaştan kefen oluşturduklarını söyledi. Özen, “İhtiyaç listesinin başında kefen var. Bize de maalesef bu görev düştü. 50 kişilik öğretmen ve öğrencilerimizle kumaşları tek tek kesip, poşetliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da vatandaşlar seferber oldu. Trabzon’un Of ilçesindeki sanayi sitesinde motor ustasından elektrikçisine, marangozundan kaporta ustası kadar bütün esnaf toplanarak tabut yapmaya başladı. İki gün boyunca gece gündüz çalışan sanayi esnafı yaptıkları 200 tabutu deprem bölgelerine gönderdi.
Hep beraber el ele vererek tabut yaptıklarını belirten elektrik ustası Kadir Özkan, “Dün akşam bir kısmını göndermiştik, bugün de geri kalan kısmını gönderiyoruz. Üzgünüz. Büyük bir acı. Allah hepsine rahmet eylesin. Tabutları gönderdikten sonra dükkânı kapatıp biz de Adıyaman’a gideceğiz. Kumanyalarımızı araçlarımıza yükledik yardıma gideceğiz” dedi.
Marangoz ustası Ferit Dağtekin ise, 2 gündür herkesin tabut yapmak için yardım ettiğini dile getirerek, “İki gün önce belediye başkanımız ile görüşme baştık. Sadece Of ilçesi olarak 200 tane tabut yapmamız gerektiğini söylediler. İki gündür motor ustasından, elektrikçisine, marangozundan eli çekiç tutan herkes geldi tabut yapmaya başladık. Bu gibi süreçlerde birlik ve beraberlik önemli. Son arabamızı yolluyoruz. Elimizden geldiği kadar depremzedelere bir katkı olsun diye göndereceğiz. Tekrar tabut ihtiyacı olursa yine yapıp göndereceğiz. Depremden önce tabuta kimse yanaşmıyordu. Herkes korkuyordu. İki gündür herkes tabut yapmak için yardım ediyor. Korku yok çünkü insanın duyguları bitti. Tabuta görünce kaçan arkadaşımız vardı ama şimdi öyle oldu ki o da gelip bize yardım etti. Benim elimden ne gelir diye düşünüyor. Herkes tek yürek oldu. Bu acı hepimizin. Allahü teala böyle felaketleri ülkemize yaşatmasın” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesine gönderilmek üzere yollanan eşyaları ayrıştıran İzmirli gönüllüler, bazı ürünler karşısında adeta çileden çıkıyor.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen ve büyük hasara yol açan depremin ardından yurt genelinde olduğu gibi İzmir'de de vatandaşlar yardım seferberliği başlattı. Şehrin çok sayıda noktasında deprem bölgesine gönderilmek üzere yardım malzemeleri toplanıyor.
Hava şartlarının olumsuz olması, depremzedelerin günlerini sokakta geçirmeleri nedeniyle gıda, giyecek, hijyen ürünleri, soba gibi çeşitli ürünlere ihtiyaç duyuluyor.
İlk günkü yardım çağrılarında kullanılmamış ürün vurgusu yapılırken, depremzede sayısı arttıkça az kullanılmış ve temiz kışlık giysi ile ayakkabılar da kabul edilmeye başlandı.
Kültür Park Celal Atik Salonu önünde kurulan iki çadırda görevli gönüllüler, bu çadırlarda sadece ikinci el ürünleri kabul ediyor ve bunları ayrıştırıyor. Duyarlı vatandaşların gönderdiği ürünler toplanarak tırlara yükleniyor.
Gönderilen bazı ürünler ise görenlere pes dedirtiyor. Yoğun bir mesai ile ürünleri toplayan gönüllüler, kullanılamayacak durumda olan eşyaları çöpe atıyor. Ancak bu durum onların vakit kaybetmelerine ve psikolojik olarak yıpranmalarına neden oluyor.
Gönderilen eşyalar arasında aksesuar olarak örülmüş ve kullanılmayacak durumda olan örgü ürünler, abiye elbiseler, yazlık kıyafetler, yırtık eski giysiler, yazlık, kirli ya da topuklu ayakkabılar bulunuyor.
Gönderilen eşyaların arasında eski bir ayakkabı temizleyicisi olduğunu, böyle ürünlerin deprem bölgesinde işe yaramayacağını belirten gönüllü Azra Ceren Çapak, "Kirli bornozlar, kirli çoraplar, topuklu ayakkabılar, takma kirpikler yollanıyor. Akla gelecek tüm saçma şeyler bulunuyor. Bunları tabii ki atıyoruz."
Burada herkes elinden geldiğince deprem bölgesine destek olmaya çalışıyor. Bazı poşetleri açtığımızda koku yayılıyor. Yıkamadan ürün gönderenler var. Eski püskü, yırtık kıyafetler yollanıyor. Bu akıl alır gibi değil" dedi.
Gönderilen eşyalar ardından mayo bile olduğunu, böle ürünleri hemen attıklarını söyleyen gönüllü Rona Yaz Nacak ise, "Yolladıkları şeyin ne olduğu belli bile değil. Atkı mı, başka bir şey mi bilemiyorum. Dantelli çamaşırdan tutun ince ayakkabılara kadar birçok şey yollanıyor. Biz bu ürünleri karlı yerlere gönderiyoruz. Bunu yapmak ayıptır, günahtır" diye konuştu.
Depremin şiddetinin en yoğun hissedilen kentlerden biri olan Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Şekeroba mahallesinden geçen tren raylarının depremin etkisiyle yerinden oynayıp yana kaymıştı. Aktif fay hattı üzerinde yer alan ve kullanılamaz hale gelen tren raylarında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından onarma çalışmaları başladı. Büyük bir kısmı onarılan raylarda en kısa sürede seferlere başlanacağı aktarıldı.
Malatya'nın Yeşilyurt Mahallesi Hayat Sitesi'nde, apartmanın birinci katındaki evinde tek başına yaşayan TCDD emeklisi Muzaffer Öğüt, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7'lik depremden sağ olarak kurtuldu. Sokağa çıkan Öğüt, öğle saatlerinde eşya ve ilaçlarını almak istediğini söyleyerek evine girdi. Bu sırada Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem oldu. İlk depremden kurtulan Öğüt, ikinci depremde yıkılan apartmanın enkazında kaldı. Yakınlarının telefonla ulaştığı Öğüt'ü kurtarmak için ekipler seferber oldu. Yeğenlerinin çaldırdığı telefonunu açan ancak konuşamayan Öğüt'ün bulunduğu yeri belirlemek için AFAD ekipleri, sık sık dinleme yapıyor.
Enkazdaki dinleme sırasında çevre güvenlik alan özel hareket polisleri, trafiği durdurarak sessizlik sağlıyor. Özel eğitimli K-9 köpeklerinin de kullanıldığı enkazda Muzaffer Öğüt'ü arayan AFAD ekiplerine Çin'den gelen arama-kurtarma ekipleri destek veriyor.