09.09.2021 - 11:04 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr/AP
Nipah virüsü olarak adlandırılan ve 12 yaşındaki bir Hintli çocuğun hayatını kaybetmesiyle seyreden süreç dünyayı ayağa kaldırdı. Bu hastalık sebebiyle kusma, nöbet geçirme ve beyin şişmesi görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Nipah’ın ölüm oranı Covid-19’un yüzde 1’ine kıyasla yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor. Yani bu virüsün çok daha ölümcül olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlardan tedirgin eden açıklamalar da peş peşe geliyor.
Şubat ayından bu yana artan vakalarla uzmanları harekete geçiren virüs, çok yüksek bir mutasyon oranına sahip. Bu sebeple hem kolay bir şekilde bulaşıyor, hem de uzun kuluçka süresiyle hastaya yerleşiyor.
Uzmanların uyarısına göre dikkat edilmezse bu Nipah virüsü bir sonraki pandemiyi başlatacak. İlk olarak 1999 yılında Malezya'da ortaya çıkan virüs, domuzlardan çiftçilere geçmişti.
Meyve yarasasıyla bulaşan hastalık, kusmaya, nöbetlere ve beyin şişmesine neden oluyor. 45 günlük kuluçka süresi ise insanların 1 ay boyunca başka kişilere bu hastalığı bulaştırabileceği anlamına geliyor.
Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletindeki yetkililer, Nipah virüsünün neden olduğu salgını kontrol altına almak için yarışıyor. Kovid-19 ile ilgili olmayan ve çok daha ölümcül olan virüs, hafta sonu Kerala'da 12 yaşındaki bir çocuğun canına mal oldu.
Çocuk bir hafta önce yüksek ateşle hastaneye kaldırıldı. Durumu kötüleştikçe ve doktorlar beyninin iltihaplanmasından (ensefalit) şüphelendiğinden, kan örnekleri Ulusal Viroloji Enstitüsü'ne gönderildi ve burada testler Nipah enfeksiyonunu doğruladı. 12 yaşındaki çocuk, Pazar günü erken saatlerde hayatını kaybetti.
Hükümet yetkilileri, genç mağdurla temas etmiş olabilecek kişileri belirleyip karantinaya alarak durumu izleme çabalarını hızlandırdı. Eyaletin Sağlık Bakanı Veena George'a göre, Pazartesi günü çocukla temasa geçen 188 kişinin kimliği belirlendi.
Bunlardan 20'si yüksek riskli birincil temaslı olarak kabul edildi - özellikle aile üyelerinin hepsi sıkı karantina tedbirleri altında tutuldu veya hastaneye kaldırıldı.
Kurbanla temasa geçen iki sağlık çalışanı, Pazartesi gününe kadar Nipah enfeksiyonu belirtileri gösteriyordu. Hastaneye kaldırıldılar ve kan örnekleri test için gönderildi.
Yetkililer, çocuğun evinin yaklaşık 4 kilometre yarıçapındaki alanı kapattı ve Kerala eyaletinin tüm komşu bölgelerindeki insanları semptomlara karşı taradı. Komşu Tamil Nadu eyaleti de herhangi bir şüpheli ateş vakası için yüksek alarma geçirildi.
Yüksek oranda Kovid-19 vakalarıyla sarsılan Kerala'da üç yıl içinde ikinci kez bir Nipah virüsü salgını rapor edildi. Uzmanlar, vakaların arttığını gözlemlediklerini de bildirdi.
Nipah virüsü meyve yarasaları tarafından taşınır ve insanlar, enfekte hayvanların tükürüğüne bulanmış meyveleri yedikleri zaman hastalığa yakalanıyorlar.
Virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın en tehlikeli virüslerinden biri olarak kabul ediliyor, çünkü virüse karşı herhangi bir ilaç veya aşı yok. Nipah vakaları yüzde 40 ila yüzde 75 ölümcül. Nipah, 2001'de Batı Bengal eyaletinde Hintlilerde ve 2018-2019'da Kerala'da bulundu
ABD’deki Kentucky Üniversitesi’nin Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü Başkanı Dr. Rebecca Dutch, Nipah virüsünün (NiV) Koronavirüs'ten bir sonraki salgına ‘kesinlikle’ neden olabileceğini, ölüm oranı yüzde 45 ile 75 arasında değişen virüsün korkunç sonuçlara yol açacağını söyledi.
Bilimsel adı 'Nipah henipavirüs' olan virüs, daha çok Güneydoğu Asya'da bulunuyor. Dünyanın yeni bir kırmızı alarma basmasına henüz gerek yok fakat şu anda gezegenimiz genelinde yaklaşık 700 insanın Nipah virüsüne yakalandığı biliniyor.
Özellikle Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş'te en fazla görülen Nipah virüsünün, meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı da bildirilenler arasında. Nipah virüsü ilk olarak 1998 yılında Malezya'da meydana gelen bir salgın sırasında fark edildi.
Hem hayvandan insana hem de insandan insana bulaşması durumu açıkça belgelendi. Bölgesel bir tehdit yaratan Nipah virüsünün 1998'den 2015'e kadar 600'den fazla vakası olduğu tespit edildi. Malezya'dan sonra Hindistan ve Bangladeş'te de görülen Nipah virüsünün vakalarda ölümle sonuçlandığı görüldü.
1998 yılında Malezya yarımadasındaki domuz çiftliklerinde bir nörolojik ve solunum hastalığı salgının 105 ölümle 265 insan vakasına neden olduğu zaman tespit edildi . Virüs, ertesi yıl 1999'da izole edildi. Bu salgın bir milyon domuzun itlaf edilmesiyle sonuçlandı.