Son Güncellenme:
Bir gayrimenkulün sahibini gösteren, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş resmi belgeye tapu senedi adı verilir. Gayrimenkuller dışında, bağımsız ve süreli hakların kurulumunda da tapu senedi düzenlenebilir.
Tapu senedi üzerinde mülk sahibinin ve tapunun düzenlendiği mülke ilişkin temel bilgiler yer alır. Gayrimenkulün türüne göre arsa, arazi, tarla, devre mülk, kat mülkiyeti ya da kat irtifakı olarak düzenlenebilir. Bir tapu senedinde temel olarak üç bölüm bulunur. Ana gayrimenkulün yer aldığı üst bölümde, gayrimenkule ilişkin konum, pafta, ada ve parsel bilgileri ve parselin yüzölçümü yazılıdır. Bağımsız bölüm olan orta bölümde kat irtifakı ya da mülkiyetine ilişkin bilgiler bulunur. Tapunun alt bölümünde ise daha önce tapu üzerinde yapılan değişiklikleri gösteren "geldisi" bölümü ve cilt, sayfa ve sıra gibi tapu kütüğüne ilişkin kayıt bilgileri yer alır.
Arazi, tarla, bahçe ve arsa dışında, daireler için kat mülkiyeti tapusu, kat irtifaklı tapu, hisseli tapu ve kooperatif tapusu gibi farklı tapular düzenlenebilir. Kat mülkiyeti tapusu bir yapının her bir bağımsız bölümü için düzenlenmiş sahiplik belgesidir. Kat irtifakı tapusu ise kat mülkiyeti tapusuna geçilmeden önce düzenlenen bir tapu türüdür. İnşaatına henüz başlanmamış ya da tamamlanmamış yapılarda arsa üzerine kat irtifakı kurulur. İrtifak kurulumu ve tapuya tescilinin yapılabilmesi için tüm hak sahiplerinin onayı gerekir. İrtifak kurulduktan sonra, 5 yıl içerisinde binanın yapılmaması durumunda maliklerden birinin talebi ile mahkeme yoluyla irtifak hakkı sona erebilir.
Tapu işlemleriyle ilgili sorgulamalar e-devlet üzerinden “Tapu Bilgileri Sorgulama” bölümü aracılığıyla ya da ilgili müdürlüklerde yapılabilir.