Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu sofrada mantı ve köfte ev sahibi, konukları ise Güney Kore’den tteokbokki. Kore’nin TV kanalı KBS 2’nin program çekiminde bir sofrada buluştular. Servis edenler ise K-pop yıldızları Joohoney ve Shownu’ydu. Ünlü Koreli şef ile birlikte TGA davetlisi olarak İstanbuldaydılar.

Sofralar arasında kurulan köprüler

Müzikten, gastronomiye, dizilerden günlük yaşamlarına kadar dünyada fırtınalar estiren Kore kültürünü yıllardır büyük bir merak ve ilgiyle takip ederim. Bence, “Kore Dalgası” dünyadaki en başarılı ülke tanıtım çalışmalarından. Bir süre önce Kore’nin ünlü şeflerinden Fun-Staurant programının sunucusu Lee Yeon-bok ve Seraf Vadi’nin şefi Sinem Özler’in Kore’nin uluslararası TV kanalı KBS 2 için geleneksel Kore tatlarıyla Türk yemeklerini bir araya getirerek ortak tabaklar oluşturdukları bir çekime davet edilince de memnuniyetle gittim. Benden istenen, yeme-içme sektörünün duayen ismi Osman Serim ile Türk gastronomisi üzerine sohbet etmek ve şeflerin tabaklarını yorumlamaktı. Davetin sürprizi, iki şefin pişirdiği yemeklerin, Türkiye’de özellikle genç kuşağın büyük sevgisini kazanan global K-pop yıldızları, Joohoney ve Shownu tarafından servis edilmesiydi. Aslında her ülkenin mutfağı bir hikâye anlatır. Kimi zaman bir çorbanın dumanında, kimi zaman baharatların derinliğinde gizlidir o hikâye. Kültürler, sofralarda karşılaşır, tabaklarda dostluk kurar. Hele ki bir araya gelerek birlikte pişiriyorlarsa… Ortaya çıkan yalnızca bir yemek değil, ortak bir dil, samimi bir bağ olur.

Haberin Devamı

Sofralar arasında kurulan köprüler

Lezzet diplomasisinde İstanbul hikâyesi

Koreli şef ile sosyal medyada 6 milyonu aşkın takipçisi bulunan ünlü Monsta X grubunun üyeleri Joohoney ve Shownu, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) davetlisi olarak bir gastronomi turu için İstanbul’a geldiler. “Kardeş ülke Kore” ile kurulan yıllara dayanan dostluk bu defa sofrada kendini gösterdi. Kore’nin ünlü isimleri, üç gün boyunca İstanbul’un lezzet haritasını keşfettiler. Etkinliğin en dikkat çekici yanı ise Koreli şef ile geleneksel lezzetler dendiğinde ilk akla gelen şeflerimizden Sinem Özler’in, Türk ve Kore mutfaklarının öne çıkan tatlarını harmanlayarak yaptıkları iki çeşit yemek oldu.

Haberin Devamı

Tteokbokki ile köfte ve mantı tanışıyor

İki şefin mutfak buluşması, Türkiye de en çok sevilen Kore yemeklerinden tteokbokkiyi mantı ve köfteyle tanıştırdı; özellikle baharatlı sosları seven Türkler için, Kore’nin geleneksel malzemesi olan gochujang (acı biber ezmesi) bazlı özel sos kullanıldı. Bu sosla harmanlanan pirinç keki, ızgara köfte ve mantının bir araya gelmesiyle de “Kore ve Türk mutfağının güçlü uyumu”nu yansıtan özgün bir yemek ortaya çıktı. Açıkçası, tteokbokki ile mantının bu kadar iyi anlaşabilmesine de şaşırdım. İkinci yemek ise Türkiye’de pek bilinmeyen jjajang ramen, yani siyah fasulye soslu erişteydi. Jjajang ramen, Kore’nin domuz etiyle yapılan popüler lezzetlerinden biri. Şefler, domuz eti yerine yağlı kuzu kaburga etini kullanarak özel bir jjajang sosu hazırladılar. Yanında sunulan kimchinin ise tadı hâlen damaklarımda. Bence, ortaya çıkan yemekler, sadece lezzetli değil, aynı zamanda kültürel bir sembol niteliğindeydi. Bu arada yemeklerin içeriğini büyük bir ciddiyetle anlatan ve sunan Joohoney ve Shownu, profesyonellere taş çıkaracak kadar başarılıydı.

Haberin Devamı

Monsta X’in Türkiye notları

Joohoney: Bu benim ilk Türkiye seyahatimdi. Kaymak sanırım hayatım boyunca unutamayacağım bir tat oldu. Türkiye’de geleneksel lezzetlerin nesilden nesile aktarılmasından çok etkilendim. Yemek yapmayı normalde de seviyorum. Sinem Şef’ten Türk mantısı yapmayı öğrendim. İlk defa bu şekilde bir yemek servis ettim. Türk halkının damak zevki Koreliler’e benziyor. Yemek aracılığıyla yakınlaştık, bundan sonra daha derin bir bağ kurabileceğimize inanıyorum.

Shownu: Türkiye’de yediğim her şey çok lezzetliydi. Gittiğimiz her yerde halkın içten karşılaması bizi çok mutlu etti. İstanbul’un manzarasını, sanırım asla unutamayacağım. Künefe tadı tarif edilemeyecek kadar güzeldi. Özellikle Antep fıstığı kullanılan tatlılar beni çok etkiledi. Baklava da muhteşemdi. Umarım fıstıklı tatlılar bir an önce Kore’ye gelir. Kebap diyarında gerçek kebabı deneyimlemek müthişti. En kısa sürede Türk hayranlarımızla tekrar buluşmak istiyorum.

Sofralar arasında kurulan köprüler

KBS 2 kanalında, 9-16-23 Mayıs 2025’de üç bölüm hâlinde yayınlanacak olan program, yalnızca gastronomiyi değil Türkiye’nin misafirperverliğini ve kültürel zenginliğini de gözler önüne serecek.