Son Güncellenme:
Muhteşem Yüzyıl ve Muhteşem Yüzyıl Kösem adıyla iki Osmanlı dönemi dizisi ekranlarda yer aldı. İki dizinin de yapımcısı Tims Production'dı. Başrollerinde Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre'nin yer aldığı Muhteşem Yüzyıl'ın ardından aynı platoda, Nurgül Yeşilçay, Metin Akdülger ve Farah Zeynep Abdullah'ın başrollerini paylaştığı Muhteşem Yüzyıl Kösem çekildi.Saray entrikalarını, Osmanlı dönemi gerçekleştirilen savaşları konu eden diziler, sanat yönetmenliği ile adeta gerçek saraylarda çekilmiş izlenimi veriyordu. Oysa "Muhteşem Yüzyıl dizisi nerede çekildi?" sorusunun yanıtı bir platoydu.
Hadımköy'deki TEM stüdyolarında çekilen Muhteşem Yüzyıl için Topkapı Sarayı yeniden inşa edilmişti. 2100 metrekare alanda hazırlanan dekorlar içinde 12 farklı mekân bulunuyordu. 3.5 milyon liralık hazırlık bütçesi ile hazırlanan set, aylar süren çalışmalarla çekim için hazır hale getirilmişti. Osmanlı döneminde saraydaki sanatsal ve kültürel görseller temel alınarak kurulan dekorda, Topkapı Sarayı’nın avlusu, Altınyol, Harem, Hasoda, Arz odası, Hünkâr Sofası, mutfak ve gemi simülasyonu yer alıyordu. Dizi çekimlerinin bitmesinin ardından Muhteşem Yüzyıl setinin bir bölümü taşınarak sergi olarak dünyanın pek çok ülkesini gezmişti.
Toplamda 45 milyon liraya mal olan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi platosu 3 bin 200 metrekareden oluşuyor. Kırmızı Plato adını taşıyan çekim mekânlarında Has Oda, Kösem Daire, Harem, hamam, mutfak, Silahtar Oda, İncili Köşk, Şehzade Daireleri, Altınyol, Zindan, Galata Kulesi gibi ana mekânlar yer alıyordu. 26 bin 600 metrekarelik Hadımköy Açık Plato’da ise dış mekân çekimleri yapılıyordu. Çarşı, sokak, Arz Odası, Divan, Kösem Vakfı - Avlusu, Culüs Meydanı gibi dış çekim alanları, Hadımköy platosunda ve Bilezikçi’de 2 bin metrekare alana kurulu Has Bahçe’de yapılıyordu.
İstanbul Film Stüdyoları adeta baştan yaratılırken, tüm odaların tasarımında dönemin belgelerinden, resmi kaynaklardan edinilen bilgilerden yararlanıldı. Demir konstrüksiyon üzerine sunta ile kurulan dekorlar, boyama ve kaplama işlemleri ile doku edindi. Taş dokusu edinen straforlar, ahşap kaplamalar ve duvar kâğıtları ile giydirilerek son haline kavuştu. 2500 boy demir profilin kullanıldığı platolarda tonlarca boya kullanıldı.Demir konstrüksiyon, masif işçilik için onlarca uzman çalışırken, 30 kişilik heykeltıraş ve ressam grubu duvar kaplamaları, kapı ve sütunların boyanarak mermer dokusu almasını sağladı. Kimi mekanlarda ise Kütahya'dan getirilen etnik çinilerden yararlanıldı. İmitasyon sedef kaplamalar da dekorları tamamladı. Saltanat arabası için gerçek ve hazır bir at arabasının alt aksamı dizinin sanat grubu tarafından yeniden düzenlendi.