MimarlıkMEF FADA 10. Yıl Sergisi

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

22.11.2024 - 03:39 | Son Güncellenme:

MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi MEF FADA’nın 10. yılına özel düzenlenen sergi ve etkinlik dizisi 1 Aralık’a kadar Yedikule Gazhanesi Hangar’da gerçekleşecek.

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

MEF FADA 10. Yıl Sergisi, 2014’te kurulan MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin (MEF FADA) onuncu yılını birlikte kutlamak ve fakültenin eğitime olan yaklaşımını ve üretimlerini paylaşmak amacıyla hazırlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nın (İBB Miras) titiz restorasyon çalışmasını sürdürdüğü Yedikule Gazhanesi Hangar’da yer alıyor. Tasarım stüdyolarını merkezine alarak teknoloji, tarih ve temsil ders paketleri ile entegrasyonunu sağlayan program kurgusu; akrandan öğrenmeyi destekleyecek şekilde oluşturulmuş stüdyo mekanı; FADA Hangar’ı ve yaparak öğrenmeyi destekleyen Tasarla-Yap! Stüdyoları ile MEF FADA’nın on yıllık serüvenini, müfredat dışı etkinliklerini, öğretim üyeleri, öğrencileri ve paydaşları ile ilgili derlenen materyalleri de içerecek şekilde aktarıyor. Bu derleme, MEF FADA öğrencileri, mezunları ve fakülte üyelerinin sergi için ürettikleri yayın, maket, çizim, poster, kartpostal, fotoğraf, haritalama ve illüstrasyonları içeriyor.

Haberin Devamı

Sergi boyunca gerçekleşecek iki atölye ve üç konuşma, yeni bir mimarlık okulunun kuruluş serüveninin yanı sıra yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, endüstri ve diğer eğitim kurumları ile kurulan iş birliklerini, eğitimde yapma ve birlikte üretmenin etkilerini ve bu üretimlerin mekansal ve sosyal yansımalarını tartışmaya aracılık edecek.

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

Craig Dykers, RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri ile İstanbul’da…

Mimarlık kültürünün gelişimine katkıda bulunma hedefiyle 2018 yılından bu yana RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü) işbirliğiyle mimar sohbetleri gerçekleştiren VitrA, etkinlik serisinin 7. yılını kasım ayında Londra ve İstanbul’da düzenlediği etkinliklerle karşılıyor. Mimarlığın olumlu kentsel ve toplumsal değişimin katalizörü olarak keşfedilmesi amacıyla önde gelen tasarımcı ve mimarları ağırlayan RIBA+VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin İstanbul’daki 5. buluşması, 27 Kasım Çarşamba günü 19:00’da yapılacak. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek etkinlikte, Snøhetta’nın Kurucu Ortağı Craig Dykers, “Living Buildings, Thoughtful Landscapes (Yaşayan Binalar, Özenle Tasarlanmış Peyzajlar)” başlıklı bir konuşma yapacak. Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ve Kraliyet Sanat Topluluğu (RSA) Üyesi Craig Dykers’ın, Theodore Roosevelt Başkanlık Kütüphanesi gibi projeleri konu alan ilham verici sohbeti eşliğinde katılımcılar, mimarlık ve peyzajın insan, bitki ve hayvanların doğasıyla uyumunu ve tasarımın çevremizdeki dünyayla ilişkimizi nasıl güçlendirebileceğini keşfedecek.

Haberin Devamı

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

Bir Tasarım Problemi IV

Her etkinliğinde üç tasarımcıyı ağırlayan ve seçilen projede karşılaşılan bir probleme yaratıcı çözümler bulan tasarımcıların hikayelerine odaklanan “Bir Tasarım Problemi” etkinliğinin dördüncüsü, Deceuninck Grup bünyesindeki IQ Alüminyum sponsorluğunda Zorlu PSM Sky Lounge’da düzenlendi. ArcheThink kurucusu Selin Uysal’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, konuşmacı olarak yer alan Deniz Aslan “Bir Ekosistem Hikayesi”, Nilüfer Kozikoğlu “Hafifliği Tasarlamak”, Kerem Erginoğlu ise “Yerin Ruhunu” isimli sunumlarda seçtikleri projelerde problemden çözüme uzanan tüm ilham dolu süreci izleyicilerle paylaştı. Etkinliğin ilk 15 dakikalık sunumunu gerçekleştiren mimar Deniz Aslan, Bir Ekosistem Hikayesi” başlıklı konuşmasında Antalya Lara'daki Bayou Villaları Projesi üzerinden “Kaybolmuş bir ekosistem nasıl yeniden inşa edilebilir?” problemine ışık tuttu. Etkinliğin ikinci konuşmasını gerçekleştiren mimar Nilüfer Kozikoğlu, “Tasarımda hafiflik ve sağlamlığın bir arada olması mümkün mü?” sorusuyla, modern mimaride karşılaşılan zorluklardan biri olan hafiflik ve dayanıklılık dengesini nasıl kurduklarını paylaştı. Etkinliğin son konuşmacısı mimar Kerem Erginoğlu ise, “Mimari tasarım bir köyün tarihinden ilham alabilir mi?” sorusunu, Datça Emecik Evleri projesinde karşılaştıkları tasarım zorluğunu ve bu zorluğa karşı geliştirdikleri yaratıcı çözümleri anlatarak yanıtladı. "Bir Tasarım Problemi" etkinliklerinin tümü @BirTasarimProblemi YouTube kanalında paylaşılıyor. Bir sonraki etkinlik 25 Kasım 2024 tarihinde Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek.

Haberin Devamı

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

Türk Doğal Taşları Dünya Mimarlarıyla Buluştu!

Haberin Devamı

Türk doğal taşlarının küresel bilinirliğini artırmak ve marka değerini yükseltmek amacıyla İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB), Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) destekleriyle yürütülen bir Turquality projesi olan Turkish Stones, World Architecture Festival (WAF) 2024’te dünya mimarlarıyla buluştu. Taşın anavatanı olan Anadolu’nun zengin taş potansiyelini ve üst seviye endüstriyel alt yapıya, dijital teknolojilerle desteklenmiş üretim bantlarına ve yeri geldiğinde en ince işçilikleri el emeği ile de üretebilen yeteneklere sahip olan Türk doğal taş sektörünü dünyaya tanıtmak üzere yola çıkan Turkish Stones, World Architecture Festival katılımı gibi projelerle yol alarak mimarlık, iç mimarlık, peyzaj tasarımı, kentsel tasarım ve sanat alanlarında açılımlar gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

World Architecture Festival bünyesinde bu yıl “En İyi Taş Kullanımı” ödülüne sponsor olan Turkish Stones bu sayede çok yönlü, kalıcı ve sürdürülebilir bir malzeme olan taşın yenilikçi ve örnek uygulamalarını sergileyen, tamamlanmış 7 mimari ve iç mimari projenin uluslararası jüri tarafından değerlendirilmesine vesile oldu. pRchitect Media & Communications kurucusu Mimar Yasemin Şener, Feilden Clegg Bradley Studios ortağı Mimar Simon Doody ve Office AIO kurucu ortağı Mimar Tim Kwan’dan oluşan jüri heyetinin değerlendirmesi sonucunda WAF 2024 “En İyi Taş Kullanımı” kategori ödülü Hindistan’daki “OH HO Residence” Play Architecture’a takdim edildi. 

Turkish Stones’un Türk doğal taşlarının benzersiz niteliklerini ve taşın Anadolu’daki 12 bin yıllık kadim mirasını aktardığı özel stantı, festival alanında katılımcıların ilgi odağı oldu. Dünyada marka haline gelmiş Türk taşlarından örneklerin yer aldığı stantta dev ekran üzerinde geçmişten günümüze Türk doğal taşlarının zamanda yolculuğu aktarılırken, stantı ziyaret eden mimarlara VR gözlüklerle benzersiz deneyimler yaşatıldı.

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

Venedik Bienali’nde “Yerebasan” Projesi Sergilenecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje, iki aşamalı açık çağrı sonucunda belirlendi. Seçici Kurul toplam 48 başvuruyu değerlendirerek, Ceren Erdem ve Bilge Kalfa’nın küratörlüğünü üstlendiği “Yerebasan” başlıklı projede karar kıldı. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, 10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihleri arasında ziyarete açılacak. 

Seçici Kurul’da Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar yer aldı. Kurul üyeleri, ikinci aşamada değerlendirilmek üzere davet gönderilen, her biri farklı içerik ve tasarım önerileriyle dikkat çeken üç proje arasından Yerebasan’ı ekolojik ve kültürel belleğin taşıyıcısı olan toprağı bir ekosistem, doğal bir zeka formu, yaşayan bir arşiv ve destekleyici bir model olarak ele alarak daha düşünceli ve kritik bir mimari yaklaşımı teşvik etmesi açısından değerli buldu. Kurul projeyi, çoğunlukla Türkiye’den geleceğe dair umutları açığa çıkarmaya rehberlik eden yenilikçi bir araştırma önermesi, derinlikli sanatçı bakışlarını disiplinlerarası bir yaklaşımla harmanlayarak sözünü çeşitlendirmesi, küresel bilgiye katkıda bulunması ve eleştirel düşünceyi tetikleme gücüne sahip olması nedeniyle seçtiklerini açıkladı.

MEF FADA 10. Yıl Sergisi

Yerebasan, toprağın; yaşamın, hafızanın ve bilginin kaynağı olma özelliklerine vurgu yaparak geçmişle gelecek arasında bir bağ kuracak. Sergi; duyusal deneyimler, bilimsel dokümantasyon, mimarlık ve sanat eserlerini bir araya getirecek. Küratörler, genellikle durağan olarak algılanan ve göz ardı edilen toprağın geçmiş medeniyetler, ekolojik sistemler ve doğayla uyum içinde yaşama olanakları hakkında hayati bilgileri barındırdığını hatırlatmaya odaklanacak. Yerebasan, toprağın altındaki ve üstündeki yaşamı denk şekilde önemseyecek, toprağın kullanıldığı yerel ve geleneksel inşa biçimleriyle yeni araştırmaları birleştiren gelecek tahayyülleri ortaya koyacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu yürüttüğü Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi "Intelligens. Natural. Artificial. Collective" başlığını taşıyan tema ile Carlo Ratti'nin küratörlüğünde gerçekleşecek.