DekorasyonMekanlarda karo mozaik nostaljisi

Mekanlarda karo mozaik nostaljisi

Son Güncellenme:

Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi bünyesindeki Karoistanbul, kaybolmakta olan eski karo mozaikleri birbirinden farklı mekanların zeminlerinde yaşatıyor...

Mekanlarda karo mozaik nostaljisi

1975 yılında ressam Zekai Bostancı tarafından kurulan Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi, bundan 35 - 40 yıl önce üretimi sona eren, eski evlerin zeminlerindeki desenli karo, çini ve mozaikleri modern mekanlarda yaşatıyor.Atölye İstanbul'un pek çok ünlü mekanının yer döşemelerinin dışında, yurtdışında da pekçok projeye imza atıyor.

Haberin Devamı

 

Bilgi Üniversitesi'nin yaptığı Avrupa'nın en büyük kültür projelerinden 'Santral İstanbul'un zeminlerini de tasarlayan atölye, 20 yıllık bir araştırmanın sonucu olan birikimlerini ev, iş yerleri, kafeler ve üniversitelerin zeminlerine yansıtıyor. Atölye, Güzel Sanatlar çizgisinde, resmi, mimarlığın ve gündelik yaşamın içine sokmaya çalışarak çalışmalarını sürdürüyor.

20 yıllık çalışmanın eseri

Vitray, duvar resmi, mozaik panolar, rölyef ve kırma seramik işleri yapan Mavi Pencere ressamları, 1997 desenli karo çini üretimi de yapmaya başladı. Tarihi mekanların restorasyonunda tamamlama işleri de yaptıklarını söyleyen Mavi Pencere'nin kurucusu Zekai Bostancı 'Güzelliğin, işlevin ve özgünlüğün, sanat emeği ile zanaat emeğinin, nostalji ile bugünün, sağlamlıkla ipeksi görünümün birlikteliği anlamına gelen ve ressamlar ile ustalar tarafından el birliği ile meydana getirilen 'Karoistanbul' adını vererek ürettiğimiz desenli karo çinilerle, Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi ressamlarının ilişkisi 15 - 20 yıl önce böyle başladı' diyor.

Haberin Devamı

Bayram Usta'nın emeği büyük

Zekai Bostancı,birlikte çalıştığı Songün Vurdu, Hüseyin Vurdu ve diğer ekip üyeleri ile birlikte uzun yıllar arşiv çalışması yapmış. Rastladıkları her yerde çini fotoğrafları çekip desen ve renk biriktirmişler.

İstanbul'un bütün semtlerinde ve Türkiye'nin bütün şehirlerinde çalışmalarına devam etmişler. Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi ressamları olarak, bir yandan desenleri arşivlerken bir yandan da eski çini ustalarını arayıp bulmuşlar. Zekai Bostancı, o günleri şöyle anlatıyor: 'Onlardan, özellikle de Bayram Usta'dan çok şey öğrendik. Eski ustaların çok büyük bir bölümü kalıplarını,modellerini,'kasavra' dedikleri boya dökme kepçelerini (ve de mesleklerinin bazı sırlarını) yıllarca korumuşlar, ancak, 90'lı yıllarda bu işin bir daha dirilme olasılığının kalmadığı düşüncesiyle hurdacılara satmışlar'.

Eski teknikler ile teknoloji birleşti

Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi ressamları işte bu sıralarda, 1997 yılında desenli karo mozayik,  karosiman ve yerinde dökme mozayik (Terrazzo) üretimine başlamışlar. Eski çinilerin bazı zayıflıklarını ortadan kaldırarak (örneğin çok yüksek basınç altında presleyip emiciliği yok ederek) her geçen yıl teknik ve estetik bakımdan geliştirerek bu geleneksel malzemeyi bir seçenek olarak yeniden mimarların, inşaatçıların ve dekoratörlerin dikkatine sunmuşlar. Bostancı, bir taraftan yüzelli yıldır kullanılagelen eski motifleri yaparken diğer taraftan daha özgün, yeni tasarlanmış karolar ürettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Mavi Pencere Güzel Sanatlar Atölyesi, dekorasyon ve restorasyon işleri yapıyorsanız yer döşemesi dışında, vitray, mozaik, duvar resmi ve rölyef gibi konularda da mimari destek veriyor. Karoistanbul şu anda Çankaya Köşkü içinde Atatürk'ün Latife Hanım'la birlikte kaldığı, müzeye dönüştürülen bağ evininin zeminlerini yapıyor

Atölyenin projelerinden bazıları:

Gezi  İstanbul  pastanesi /  Taksim

Gloria  Jean's   /  Taksim

Gloria  Jean's  /   Beyoğlu

Haberin Devamı

Starbucks  Cafe  /  Beyoğlu

Çinili  Cafe-Bar  /  Kadıköy

Peradox  Cafe    /   Tünel

Square-Teras  /  Sıraselviler

Borsa  Lokantaları  /  Beyoğlu

The  Marmara  Pera  Oteli  /  Beyoğlu

O La  La  Cafe  /  Fransız  Sokağı

Bilgi  Üniversitesi   Öğrenci  Yurdu /  Tophane

Vanda  Butik /  Nişantaşı

Havanna- Bar  / İsviçre-Luzern

Aqua Manors Villaları

House Cafe / Nişantaşı

Sumahan Otel / Çengelköy

House Cafe / Ortaköy

House Cafe / Nişantaşı

CarrefourSA Genel Müdürlük / BakkalKöy

Cemil İpekçi Cafe  / Mersin

Boğaziçi Üniversitesi / İstanbul

Kabuslar Evi / Dizi Film

Saray Muhallebicisi / Levent Kanyon Evleri

Atatürk Müzesi / Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi - Çankaya

Tash Mahal Otel / Alaçatı - İzmir

Bilgi için:

TEL:0216  455 27 17

GSM:0535   567 57 21

www.mavipencere.com

e-posta: bilgi@mavipencere.com

150 yıllık geçmiş

Desenli karo çinilerin geçmişi 150 yıl öncesine dayanıyor. Bu tipik Akdeniz malzemesi Fransa'dan yayılmış bütün dünyaya. Türkiye'de de 1960'lara dek güzel örnekleri yapılmış. Ancak o yıllarda öne geçen, seramik, linolyum, granit gibi üretimi nispeten daha seri ve kolay olan endüstriyel ürünlerle yarışamayan çini üreticileri kısa süre sonra yenilerek alanı terk ettiler.