14 Şubat Sevgililer Günü’nde ev hazırlıkları da restoranlardan geri kalmıyor. Belki güne romantik bir kahvaltıyla başlayacak ya da akşama özel bir sofra kuracaksınız. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz çikolatalı pasta tarifimize göz atın.
14 Şubat Sevgililer Günü’ne, alışveriş sitelerinde, restoran menülerinde illa ki bir yerde yakalanıyoruz. Kırmızı gül, kırmızı kalp ve çikolata şubat ayının başrol oyuncuları. Bütün ortak değerlerin en yücelerinden biri sevgidir. 14 Şubat artık sadece romantik ilişkilerin değil aynı zamanda dostlukların ve sevgi dolu bağların da kutlandığı bir gün olarak kabul ediliyor.
Batı kültüründe “Saint Valentine’s Day” olarak kutlanan gün bugünlere nasıl gelmiş? Roma İmparatoru II. Claudius, Gotlar’a karşı çok sayıda yeni askere ihtiyaç duyar. Gençlerin askerliğe motive olmalarını sağlamak için de evlenmelerini yasaklar. Hristiyan azizlerinden Valentinus, bu emri tanımayarak gençleri kilisede gizlice evlendirir. İmparator, MS 270 yılının şubat ayında Saint Valentin’i idam ettirir. Valentinus, ölmeden önce bir mucize gösterir, zindan gardiyanının âmâ kızının gözlerini açar. Gençleri evlendiren, kör bir kızın gözlerini açarak keramet de gösteren Valentinus efsaneleşir.
Kültürel farklılıklar
Sevgililer Günü’nün farklı kültürlerde farklı kutlamaları da söz konusu. Mesela Japonya’da 14 Şubat’ta kadınlar erkeklere çikolata hediye ediyor. Beyaz Gün olarak adlandırılan 14 Mart’ta ise erkekler kadınlara hediye alıyor. Brezilya’da, Sevgililer Günü (dia dos namorados) 12 Haziran’da ve bir festival şeklinde kutlanıyor.
Baş başa yemekler
Araştırmalara göre, Sevgililer Günü kutlamalarının en önemli aktivitesi baş başa yenilen yemekler. Rezervasyonlar yeme içme sektöründe müthiş bir hareketlilik sağlıyor ama ev hazırlıkları da restoranlardan geri kalmıyor.
Sevgililer Günü’ne özel evde kolaylıkla yapacağınız çikolatalı pasta tarifimiz Şef Elif Karayel’e ait. Bir hatırlatmam olacak; pastayı keserken dilek tutmayı unutmayın!
Çikolatalı Orman Meyveli Pasta
Kek için:
* 100 g yumurta (oda sıcaklığında)
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 buçuk su bardağı un
* 2 yemek kaşığı kakao
* Yarım paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı karbonat
* 1 çimdik tuz
* 1 su bardağı su
Çikolata sosu için:
* 250 g sütlü çikolata
* 250 g krema
Çikolata mus için:
* 1 paket krema
* 200 g sütlü çikolata
* 2 adet yumurta sarısı
* Yarım su bardağı toz şeker
* Yarım su bardağı su
* 1 paket krema (katılaşana kadar çırpılmış)
* Orman meyveleri…
Yapılışı
Kek: Yumurta, toz şeker ve suyu mikserle 5 dakika yüksek devirde çırpın. Kuruları bir kapta karıştırıp ıslak karışıma ilave edin, homojen olana kadar çırpın. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine harcı yayın. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Pişen keki yuvarlak bir kalıp ile kesin.
Çikolatalı mus: Kremayı ocakta kaynama noktasına getirin. Çikolatanın üzerine dökün ve eriyene kadar karıştırın. Su ve toz şekeri küçük bir tencereye alın ve kaynatın. Yumurta sarılarını çırpmaya başlayın ve bir yandan yavaşça hazırladığınız şerbeti sarılara dökerek mikserle beyazlaşana kadar yüksek devirde çırpın.
Hepsini birleştirme zamanı: Önce çırpılmış kremayı 2 aşamada çikolatanın içine aktarın ve spatula ile yavaşça karıştırın. Daha sonra yumurta sarılı karışımı, çikolatalının içine ilave edin. Hazırladığınız keki yuvarlak pasta çemberi tabanına yerleştirin, çikolatalı musu üzerine dökün. Musun içine orman meyvelerini iyice batırın ve derin dondurucuda pastayı yaklaşık 6 saat dondurun. Çikolata sos için kremayı ısıtın ve çikolatanın üzerine döküp eriyene kadar karıştırın. Sosu donan pastanızın üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökün. Pastayı tekrar dolaba kaldırın ve çözülene kadar bekletip üzerini süsledikten sonra servis edin.