Son Güncellenme:
Çoğu insan evinin ne kadar küçük olduğundan, oda sayısının veya büyüklüklerinin kendisi ve ailesi için yetersiz geldiğinden yakınır. Bir evi çok severek ve beğenerek tutsanız ya da satın alsanız bile yıllar geçtikçe aynı evin gözünüze küçük gelmeye başladığını fark edersiniz. Bu durum evleri objektif ölçülere göre büyük sayılabilecek olanlar için de genellikle çok farklı değildir.Zira tabiatımız gereği elimizdeki hacme olabildiğince rahat biçimde yerleşiriz ve aynı alana yeni bir şeyler eklendiğinde bir anda bir daralma, küçülme hissetmeye başlarız. Bunun çözümü evimizin küçüklüğünden yakınmayı bırakıp elimizdekine şükrederek yaşamımıza devam etmek değil elbette. Daha büyük bir eve taşınmak da pek çoğumuz için her zaman imkân dahilinde olan bir seçenek olmayabiliyor. Peki ama ne yapacağız? Bu yazımızda bu soruna yanıt aramaya çalıştık. Evinize yapabileceğiniz küçük eklentilerle nasıl fazladan alan yaratabileceğinizi ele aldık ve bu konudaki parlak fikirlerden oluşan bir derleme yaptık. Siz de bu fikirleri olduğu gibi alıp evinizde uygulayabilir ya da bunlardan yola çıkarak kendi fikirlerinizi üretebilirsiniz.
[caption id="attachment_10087243" align="alignnone" width="1000"]
Lignea Construccio / homify.com.tr[/caption]Ülkemizde küçük evleri büyütmek için kullanılan en yaygın yöntem hiç şüphesiz balkon kapatmadır. Balkonun büyüklüğüne ve evin bulunduğu bölgeye ve iklim koşullarına bağlı olarak kimi zaman tuğlalarla tamamen katılıp evin iç hacmine dahil edilen balkonlar, daha sıcak bölgelerde cam perde gibi yöntemlerle yarı kapalı bir forma kavuşturulmaktalar. Ancak yaygın uygulanan yöntemlerin pek çoğunda balkon artık balkon olma vasfını yitiriyor. Bunun yerine bu örnekte olduğu gibi ahşap ve camdan oluşan bir konstrüksiyon kullanırsanız, hem balkonunuzu çok daha güzel bir hale getirebilir hem de gerektiğinde kapalı bir alan olarak balkonunuzdan yararlanabilirsiniz.
[caption id="attachment_10087244" align="alignnone" width="1000"]
Rococo / homify.com.tr[/caption]Müstakil bir evde ya da çok fazla olmasa da belli miktarda bahçe alanı olan giriş kat bir dairede yaşıyorsanız, asgari düzeyde masrafla evinize gerçek bir eklenti de yapabilirsiniz. Alçak ve düz tabanlı, mütevazi malzemelerle yapılmış basit bir eklenti, evinizde büyük bir ferahlık yaratabilir ve aslında kendi hacminin çok daha üzerinde bir rahatlama sağlayabilir. Bunu yaparken yerel otoritelerden gerekli izinleri aldığınızdan emin olmayı unutmayın.
[caption id="attachment_10087245" align="alignnone" width="1000"]
Neil Dusheiko / homify.com.tr[/caption]Bugünlerde pek az yeni evde görüyor olsak da, müştemilatlar mimari geleneğimizde yeri olan yapılardır. Geçmişin büyük bahçeli konaklarında yaşayan geniş ailelerin çalışanları için kullanılan ve çoğu kez kendi başına bir tür müstakil ev kadar yaşam alanına sahip olan müştemilatlara pek sık rastlamıyoruz artık. Ancak bahçede yeterli büyüklükte bir boş alanınız varsa, siz de küçük bir müştemilat yapmayı düşünebilirsiniz. Gerektiğinde misafir evi ya da ev ofisi olarak da kullanılabilecek bu türden bir müştemilat evinizi çok rahatlatacaktır.
[caption id="attachment_10087246" align="alignnone" width="1000"]
Clear Architects / homify.com.tr[/caption]Evinizi büyütmenin en kestirme ve en şık yöntemlerinden biri de bahçeye açılan odalarınızdan bir tanesini bahçeye doğrudan bağlanır bir hale getirmektir. Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinin sıcak geçtiği bölgelerde yılın yarısından uzun bir dönemde kullanılabilecek bu türden bir uygulama, yalnızca size fazladan yer kazandırmakla kalmayacak, evinize yepyeni bir hava katacaktır.
[caption id="attachment_10087248" align="alignnone" width="1000"]
Thomas & Spiers Architects / homify.com.tr[/caption]Daha randımanlı kullanmak istediğiniz odanız ne kadar küçük olursa olsun onu kendi içinde bölümlemek ilk bakışta aklınıza yatmayacak türden bir ferahlama yaratabilir. Örneğin bu örnekte basit bir tezgâh ile bir oda iki ayrı bölüm olarak kurgulanmış. Toplamda ortalama bir odadan daha küçük olan bu alan, bir anda adeta bir buçuk oda gibi işlevlenmeye başlamış. Üstelik bu tür bir uygulama için herhangi bir tadilata da ihtiyacınız yok. Yerine göre bir kitaplık, kanepe, dolap ya da bir yemek masasıyla basit bir bölümleme yapabilir, hoşunuza gitmediği anda ise kolayca her şeyi eski haline sokabilirsiniz.