Son Güncellenme:
Hisseli tapu taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin isimlerinin ve sayılarının yer aldığı tapuya verilen isimdir. Bir taşınmaz mal tek kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. El birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki çeşit hisseli tapu vardır.El birliği mülkiyetinde kişilerin hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu yazmamaktadır. Bu durum satış işlemleri sırasında kişiler arasında anlaşmazlıklara sebebiyet verebilir. Bu durumda hisseli tapuda ismi geçen kişiler kendi aralarında anlaşarak kimin hangi bölgede, ne kadar hak sahibi olduğuna karar verip yazılı bir anlaşma ile resmiyet sağlayabilirler.Paylı mülkiyette ise taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin ne oranda hak sahibi olduğu resmi belgelerde oranlarla belirtilir.
Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle tüm hissedarların hisselerini satmak için tapuda olmaları gerekir. Eğer hissedarlar tapuda bulunamayacaksa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermelidirler. Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabilir. Bu nedenle anlaşmayı sağlamak gerekir.Anlaşmanın olmaması durumuna hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar eder ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icra yoluyla gerçekleştirir. Satış işlemi sonrası ücret tüm hissedarlar arasında mahkeme tarafından paylaştırılır. Hisse sahiplerinden sadece bir kişi bile istese bu dava açılabilir ve satış gerçekleştirilebilir.
Konut sahibi olmak adına birçok kişi kredi çekmek için bankalara başvuruyor. Ancak hisseli tapuya kredi verilip verilmeyeceği ise birçok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor. Hisseli tapu için bankaların kredi şartları farklılık gösterebiliyor. Bazı bankalar tek tapu üzerinden kredi çıkartıp alıcılardan birini kefil olarak birini ise borçlu gösteriyor. Kimi bankalar ise her alıcı için kredi onayı vererek herkesin borcunu ayrı tutmayı tercih ediyor.
Hisseli tapularda bir gayrimenkulün üzerinde kaç kişinin hak sahibi olduğu yazar. Ancak hangi bölümün kime ait olduğu ile ilgili bilgiler bulunmaz. Hisseli mülkiyette hisseler bağımsız bir şekilde ipotek ettirilebilir. Bunun için rehin sözleşmesi ile birlikte tescil işleminin yapılması gerekir. Taşınmaz üzerinde ipotek işlemi birden fazla olabilir.