Dekorasyon Hindistan'ın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Hindistan'ın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Son Güncellenme:

.

Hindistanın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Altın Tapınak olarak bilenen Harmandir Sahib, kim olursa olsun, gelen herkese her gün yaklaşık olarak elli bin ücretsiz yemek sunmaktadır. Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan bu güzel ve olağanüstü altın kaplamalı

Haberin Devamı
gurudwara

(tapınak), Sihlerin en kutsal yeri olarak bilinmektedir. Dinin hem ruhani hem fiziki merkezi olan Harmandir Sahib, binlerce hacı, turist ve takipçinin günlük olarak gelip ibadet ettiği, dua ettiği, gönüllü çalışmalarda bulunduğu ve tapınağın barışçıl havasıyla huzur bulduğu bir mekan olarak tasvir edilmektedir.

Her gün elli bin ücretsiz yemek

Hindistanın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Sih dini, eşitlik ve toplum hizmeti de dahil olmak üzere birçok önemli değere dayanmaktadır. Bu amaçla, her

gurudwara

ücretsiz ve komünal bir ortak mutfak olan

langar'ı

sunmaktadır. Altın Tapınak'taki

langar

, bu geleneği büyük bir ölçekte,

gurudwara

'nın büyüklüğüne ve aldığı ziyaretçi sayısına göre takip etmektedir. Bu komünal mutfağın varlığına ve işleyişine inanmak için önce onu görmek gerekmektedir. Odaların büyüklüğü, yemek pişirme kapları, yiyecek höyükleri, pişirme ve temizlik işlerini yapan kişi sayısını kaldırabilecek kadar geniş bir alan yaratılmıştır. Komünal mutfakta çalışanlar neredeyse küçük bir ordu kadardır ve birçoğu gönüllülerden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Aynı anda 750 çalışan kapasiteli dev mutfak

Hindistanın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Altın Tapınak'ın komünal mutfağında mercimek, açık ateşlerde, büyük tahta küreklerle iki kişinin karıştırdığı büyük fıçılarda pişirilir. Bazı gönüllüler roti (yufka ekmeği) hazırlarken, birkaç yıl önce kapasiteye ayak uydurmak için bir roti yapma makinesi getirilmiştir. Bu makineyle saatte 25.000 roti yapılabilmektedir. Mutfakta her gün 12.000 kilo un, 1600 kilogram mercimek, 1600 kilo sebze ve 1400 kilo pirinç kullanılmaktadır. Harmandir Sahib'in mutfağında aynı anda yaklaşık 500 çalışan ve 250 gönüllü çalışabilmektedir. Gönüllülere yemek pişirme dışında her şeyi yapmalarına izin verilir. Geleneksel vejetaryen bir yemek olan pirinç, mercimek, sebze ve roti, her biri 5.000 kişi kapasiteli iki büyük yemek salonunda servis edilmektedir. Yemekler yendikten sonra gönüllüler bulaşık işine girişirken, misafirler için ise filtrelenmiş içme suyu ve çay servisi başlamaktadır.

Herkes için eşitlik ilkesi

Hindistanın En Güzel İbadethanesi: Altın Tapınak

Langar

, eşitlik ilkesini korumak için ilk Sih Guru, Guru Nanak tarafından başlatıldı. Din, cinsiyet, kast, sınıf ve renkten bağımsız olarak tüm insanlar yemek için yere otururlar. Bu, Sihizmin başladığı 16. yüzyıl Hindistan'ında devrimci bir kavramdı.

Haberin Devamı
Langar

ayrıca paylaşım, topluluk ve kapsayıcılık etiğini ifade eder. Altın Tapınak her gün açıktır ve yemek servisi sabah saat sekizde başlamaktadır.