Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İyi futbol, iyi futbolcularla oynanır... Rekabetin zirveye çıktığı, detayların sonuçları belirlediği modern futbolda kalite seviyesi düşük isimlerle iyi futbol oynamak, kupalar kazanmak neredeyse imkansızdır.
Bu gerçek yüzlerce kez kanıtlanmıştır. Büyük kulüpler için futbolda B sınıfı oyuncularla varılabilecek bir yer yoktur...
Üç yıldır şampiyonluk yaşayamayan Beşiktaş'ın bu anlamda Rafa Silva'yı kadrosuna katarak çok önemli bir transfer gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Üç senelik sözleşme imzalayan 31 yaşındaki Portekizli yıldıza yıllık 6 milyon euro ücret ödenecek. İkinci Başkan Hüseyin Yücel tarafından karşılanacağı ileri sürülen 10 milyon euro imza parasıyla birlikte Rafa Silva'nın 3 yıllık toplam maliyeti 28 milyon euroyu bulacak.
Malumunuz Beşiktaş'ta Miralem Pjanic, Alex Teixeira, Dele Alli, Oxlade Chamberlain ve Ante Rebic transferleri de büyük heyecan uyandırmıştı. Pjanic, Teixeira ve Dele Alli bir yılı zor tamamladı. Chamberlain ve Rebic'in yarattığı hayal kırıklığı da ortada...
Sütten ağzı yanan Beşiktaşlılar haklı olarak Rafa Silva'da benzer bir tabloyla karşılaşma endişesi yaşıyorlar. Ancak ben Rafa Silva'nın performansıyla kısa sürede kafalardaki tüm soru işaretlerini sileceğine inanıyorum...
Rafa Silva kesinlikle çok özel bir futbolcu. Kariyeri, kalitesi, profesyonelliği ve başarı grafiği tartışılmayacak bir isim. Braga'dan 2016 yılında 16 milyon euro bonservis karşılığında Benfica'ya transfer olan Rafa Silva ilk 2 yılında beklentileri tam olarak karşılayamamıştı. Ancak son 6 sezondaki sıra dışı performansıyla Benfica tarihine adını yazdırdı.
Rafa Silva son 6 yılda Benfica formasıyla tam 270 resmi maça çıktı ve 89 gol, 69 asistlik müthiş bir istatistik yakaladı. Son 3 sezona bakarsak 144 maçta 48 gol, 47 gole imza attığını görüyoruz. Geçen sezon ise 52 maçta 22 gol, 15 asist üreterek Benfica'daki zirve sezonunu yaşadı.
Yetenekli oyuncu geçen sezon 22 golün 14'ünü Portekiz Ligi'nde, 2'sini Şampiyonlar Ligi'nde, 2'sini UEFA Avrupa Ligi'nde ve 4'ünü Portekiz Kupası'nda attı. Benfica'nın yarıştığı dört majör kulvarda da kalitesini gözler önüne seren Rafa Silva hem 10 numara pozisyonunda hem sağ kanatta hem de solda görev yaptı. Sol kulvarda oynarken Ricardo Quaresma misali sağ ayağının dışıyla yaptığı asistlerle göz kamaştırdı.
Rafa Silva'nın geçiş oyununda (kontratak) daha etkili olduğunu düşünüyorum. Onu geçişlerde hem final paslarıyla hem de gol vuruşlarıyla son derece etkili bir oyuncu olarak tanımlayabiliriz. Kilitlenen birçok maçta 'Problem Çözen Adam' rolünü çok başarılı biçimde yerine getirdiğini de gördük.
Rafa Silva için en çok dile getirilen eleştiri, kapanan takımlara karşı fazla üretken olamadığıdır. Evet, Rafa'nın performansı bazı müsabakalarda bu eleştiriyle örtüştü. Fakat genele bakarsak bu değerlendirmenin çok da isabetli olmadığını düşünüyorum. Özellikle savunma arkasına bıraktığı paslar ve kendisini adeta unutturarak attığı şık goller onun set hücumunda da üretken olduğunu ispatlıyor.
Özetlersek sakatlık nedir bilmeyen, her sezon 50'ye yakın resmi maç oynayan Rafa Silva'nın kariyeri, kalitesi ve istatistikleri ortada. Maliyeti bir hayli yüksek olsa da Rafa'nın beklentilere net biçimde karşılık vereceğine inanıyorum.
Başlarken ifade ettiğimiz gibi; iyi futbol, iyi futbolcularla oynanır ve Rafa Silva bu gerçeğin en somut örneklerinden biridir...