Son Güncellenme:
İnternet hayatımızın olmazsa olmazlarından biri. Bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerin yanı sıra artık neredeyse tüm akıllı cihazlardan kullandığımız kablosuz ağ ise, günümüzde bir evin en büyük gerekliliklerinden biri haline geldi. Öyle ki bir eve misafirliğe bile gitmiş olsak sorduğumuz ilk şeylerden biri kablosuz ağ şifresi olabiliyor. Evdeki modem güçlendirme nasıl olur, sinyal zayıflığı problemini nasıl çözebiliriz sorularının cevabını sizler için araştırdık.
Çok daireli bir apartmanda oturuyorsanız elektronik cihazınızın Wifi listesinde birden çok ağ görüyor olabilirsiniz. Bunun sebebi komşularınız ile aynı kanal üzerinden İnternet bağlantınızı gerçekleştiriyor olmanız olabilir. Bu gibi durumlarda sinyal seviyenizi güçlendirmek ve varsayılan kanaldan çıkıp en az sayıda kullanılan kanallara geçiş yapmak için bazı uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Bu sayede sinyal seviyeniz güçlenir ve modeminiz komşuların cihazlarından etkilenmez.
Sinyal seviyesinin iyileştirilmesinde en önemli etkenlerden biri router/modem cihazının doğru konumlandırılmış olmasıdır. Cihaz üzerinde yer alan antenin her zaman dikey pozisyonda olması gerekir. Bu sayede sinyallerin yere ve tavana isabet etmesini engeller, evin içinde daha rahat dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra router/modem cihazının sinyali engelleyecek nesnelerden ve yapılardan da uzak olması gerekir.Büyük evlerin en büyük problemi olan ve sinyal seviyesinde ciddi kırılmalara neden olabilen, duvar, alçıpan, beton, kiremit, tahta gibi yapılar, sinyal kalitenizin düşmesinde önemli rol oynayabilir. Kablosuz ağın kullanılacağı alanların bu detaylar göz önünde buludurularak belirlenmesi gerekir.
Evinizdeki kablosuz ağ gücünü arttırmak için yapabileceğiniz bir diğer şey ise Access Point kurarak sinyali dağıtmak. Türkçe'ye ''Erişim Noktası'' olarak çevrilen Access Point cihazları, ethernet kablosu ile İnternet bağlantısının olduğu router’a, yani ana modem cihazına bağlanır. Bu bağlantının ardından kablosuz ağ ayarları Access Point cihazı üzerinde yapılandırılarak evdeki İnternet bağlantısı daha güçlü bir şekilde tekrar dağıtılabilir. Bu sayede evinizin İnternet bağlantısı zayıf olan bölgelerinde rahatlıkla İnternet'e girebilirsiniz.
Evinizdeki kablosuz ağ sinyalini güçlendirmenin bir diğer yolu da menzil genişletmek. Evlerinizde kolaylıkla kullanabileceğiniz priz tipi Wifi extender ürünleri, erişilemeyen alanlara veya kablo çekmenin zor olduğu alanlara kablosuz ağ sinyallerinin ulaşmasını sağlar.
Kullanmış olduğunuz kablosuz ağ cihazının antenlerini değiştirmek sinyal seviyenizi güçlendirmede fayda sağlayabilir. Bu sebeple ilk defa kablosuz ağ cihazı satın alırken değiştirilebilir antenli olanları tercih etmelisiniz. Cihazı satın aldığınızda üzerinde bulunan anten yeterince güçlü olmayabilir bu gibi durumlarda cihazda bulunan standart anteni daha üst modeller ile değiştirerek sinyal gücünüzü ikiye katlayabilirsiniz.
Kablosuz ağ kurulumunda günden güne yeni teknolojiler ve sürümler ortaya çıkıyor. Eviniz için aldığınız kablosuz ağ donanımı gerek ekonomik sebeplerden gerekse ihtiyaç olmadığını düşünmenizden ötürü eski sürümlere sahip cihazlar olabilir. Yine de markanın sunduğu ya da geliştirilen diğer yazılım güncellemeleri ile cihazınızı sürekli güncel tutmak mümkün. Donanımınızı bu yazılım güncellemeleri ile bir çok sorundan kurtarabilir hatta yeni özellikler kazandırarak gücünü arttırabilirsiniz.Güçlü sinyal seviyeleri bazı semtlerde yer alan fiber İnternet altyapısı ile sağlanmaktadır. Baz istasyonu konumları ve altyapı sistemleri uygun olan semtlerdeki kiralık ve satılık ev ilanları için Milliyet Emlak web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Hoparlör, uydu alıcısı, telefon, oyun konsolu, fırın veya bunlar gibi radyo dalgası yayını yapan elektronik cihazlar modeminiz ile enterferans yaratır. Modeminizi bu cihazlara yakın konumlandırdığınızda güçlü sinyal alımınız zorlaşabilir, kablosuz ağınız ihtiyaçlarınıza cevap vermekte zorlanabilir.Bu nedenle modeminiz ile enterferans yaratabilecek bir başka elektronik cihaz arasında en az 2-3 metre mesafe bulunmasına dikkat edin.