DekorasyonDünyanın En Yuvarlak Yapılarından: Kugelmugel

Dünyanın En Yuvarlak Yapılarından: Kugelmugel

Son Güncellenme:

.

Dünyanın En Yuvarlak Yapılarından: Kugelmugel

Kugelmugel, Viyana'nın ünlü Prater Parkı içinde etrafı çitlerle çevrili yuvarlak bir yapı. Aslında bu yapıyı yakından incelediğinizde yuvarlak olmasının, onun en az ilgi çekici yanı olduğunu fark edeceksiniz. Avusturyalı sanatçı Edwin Lipburger tarafından 1971 yılında tasarlanıp, hayata geçirilen bu yapı aslında 650'den fazla vatandaşı olan bir devlet! Yapı ilk zamanlar Avusturya devleti tarafından hoş karşılanmasa da, şu an Kugelmugel Viyana'ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Haberin Devamı

Pasaportsuz Girilemeyen Bir Yapı

Dünyanın En Yuvarlak Yapılarından: Kugelmugel

Aslında dünyanın farklı yerlerinde insanların devletlerden, hükümetlerden bunalıp, farklı yollar aramasıyla ortaya çıkan mikro ulus düşüncesi içinde yer alan Kugelmugel, Lipburger'ın kafasının tasının atmasıyla kurulmuş. Herkes sinirlendiğinde farklı tepkiler verir ancak Lipburger kendine rahatlıkla yaşayabileceği bir ülke kurmuş!Esasen tüm mevzu, top şeklindeki ev için izin alma mücadelesiyle başlamış. Yaşamak için tasarladığı bu evi 1971 yılında Katzlesdorf'daki Landesstraße 4091 adresinde inşa ettiren Lipburger, Avusturya yetkililerinden gerekli izinleri alamayınca bağımsızlığını ilan etmiş. Bu durum pek tabii hoş karşılanmamış ve çeşitli yaptırımlardan sonra, sanatçı 1979'da tutuklanarak tam 10 hafta boyunca yargılanmış.Dönemin cumhurbaşkanının affıyla bu sıkıntılı dönemi atlatan sanatçının "ülkesi", 1984 yılında halen yer aldığı Prater Parkı'na taşınmış. Böylelikle orta yol bulunmuş ve ülke kendisine bir bayrak ve para birimi belirlemiş. Sistemin dışında kalmak isterken en meşhur parklardan birinde ziyaretçilerin ortasında kalan sanatçı, ülkesinin sınırlarını dikenli tellerle çevreleyip, içeriye sadece pasaportu olan ziyaretçileri kabul etme kararı almış.

Haberin Devamı

Anti-Faşizm Meydanı ve Ücretsiz Sergiler

Dünyanın En Yuvarlak Yapılarından: Kugelmugel

30 metrekarelik alana bir de meydan sığdıran sanatçı, ülkesinin vatandaşlarına barınma hakkı tanımasa da ülke içinde düzenleyeceği sergilere ücretsiz katılım hakkı tanıyor. Baskılardan ve gereksiz vergilendirmelerden bunalan sanatçının meydanı için seçtiği isim ise oldukça manidar: Anti-Faşizm 2! Meydanın adı Avusturya tarafından evin, yani devletin resmi adresi olarak da kabul ediliyor.Avusturya tarafından turistik bir obje olarak kullanılan Kugelmugel, yöneticisi ve içinde barınan tek vatandaşı olan Lipburger'ın 2015 yılında vefat etmesi sonucu artık sadece Viyana tarafından yönetiliyor. Ülkenin sınırları sanatçının ölümünden sonra kapandığı için artık içeri giriş pasaportla dahi mümkün olmuyor.Almanca'da "Top" ve "Darbe" anlamlarına gelen Kugelmugel ismini taşıyan bu şirin yapı öksüz kalmış olsa da her sene binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Edwin Lipburger ülkesinin şu anki durumuyla ilgili ne düşünürdü bilinmez ama Avusturya kendisine kattığı bu yeni kültürel değeri fazlaca sahiplenmiş görünüyor.