Son Güncellenme:
Doğalgaz tasarrufu yapmak isteyenler için hazırladığımız bu rehber özellikle kış aylarında bütçenizi daha iyi planlayabilmenize yardımcı olacak.Doğal gaz; hem çevreci, hem de uygun fiyatlı bir ısınma alternatifi olduğundan her geçen gün ülkemizde daha da yaygınlaşıyor. Kapalı mekan ısıtmasının yanı sıra su ısıtma ve ocak sistemlerinde de kullanılan doğal gazdan tasarruf etmek için bazı yöntemlerin uygulanması gerekiyor.
Soğuk geçen kış aylarında doğal gazla ısınan evlerde tasarruf yapabilmek için öncelikle ihtiyaç duyulan iç mekan sıcaklığının belirlenmesi gerekiyor. Normal koşullarda evin oturma odası, mutfak gibi bölümleri için 20°C sıcaklık yeterli oluyor. Fakat evde küçük çocuk veya hasta varsa bu sıcaklık genellikle biraz daha yükseltiliyor.Kış aylarında 15°C'ye kadar düşen ortam sıcaklığını artırmak için kombiyi 50-60°C'de çalıştırmak gerekiyor. Ortamın ısınması için gereken süre kombinin türüne, performansına, peteklerin boyutuna, evin büyüklüğüne, hava sıcaklığına ve evin yalıtım durumuna göre değişiklik gösteriyor.
Kullanıcılar doğal gaz tasarrufu sağlamak adına evden çıkarken ve gece yatarken kombilerini tamamen kapatıyorlar. Bu durum başlangıçta tasarruf etmek açısından mantıklı bir hareket gibi görünse de özellikle yalıtımsız evlerde; ortam sıcaklığının, ideal değerin 10°C kadar altına düşmesine neden oluyor. Sonrasında sıcaklığı yükseltmek için kombinin daha yüksek sıcaklıkta daha uzun süre çalışması gerekiyor.Tamamen kapatılan kombi, sistemde dolaşan suyu ayarlanan sıcaklık değerine getirebilmek için daha fazla enerji tüketiyor. Bu durum, doğal gaz faturalarının artmasına yol açıyor. Ayrıca kışın hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda, açık balkonda bulunan kombiler tamamen kapatıldığında borulardaki su donabiliyor. Donan su; doğal gaz borularının patlamasına, dolayısıyla ek masrafların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden doğal gazı verimli kullanmanın ve yakıt tasarrufu sağlanmanın püf noktası, kombi sıcaklığını düşük ayarda tutmak olarak görülüyor.
Ortamı istenen sıcaklıkta tutabilmek için kombinin hangi sıcaklık değerine getirilmesi ve bu değerde ne kadar süre çalıştırılması gerektiği, çeşitli ortam koşullarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü günlerde, aşırı soğuyan evi ısıtmak için kombinin yüksek ayarda 2-3 saat çalışması gerekiyor. Kombiyi uzun süre yüksek ayarda çalıştırmak yoğuşma veriminin düşmesine yol açtığından enerji sarfiyatını artırıyor.Sıcaklığı dengede tutmak için manuel olarak yapılan kombi ayarında, sıcaklık değerindeki her 1°C'lik artış, %6 oranında daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Bu nedenle uzmanlar, verimliliğin artırılması ve ideal sıcaklığın sağlanması için oda termostatlarının kullanılmasını öneriyor. Termostatlar, kullanıcılar tarafından belirlenen ortam sıcaklığına göre kombinin sıcaklık derecesinin ayarlanmasını sağlıyor. Böylece evin sıcaklığı sabit kalırken, kombi de en yüksek verimlilik değerinde çalışıyor.