EkonomiYeni nesil ‘çevreci giyim’e yöneldi

Yeni nesil ‘çevreci giyim’e yöneldi

08.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Değişen tüketici alışkanlıkları ve sürdürülebilirlik bilinciyle birlikte özellikle gençlerin çevreci ürünlere olan ilgisi artıyor.

Yeni nesil ‘çevreci giyim’e yöneldi

AYLİN RANA AYDİN - Tekstil sektöründeki çevreci üretime yönelik açıklamalarda bulunan Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD) Başkanı Ergin Aydın, “Tüketiciler tarafından çevreyi kirletmeyen ürünler tercih edilmeye başlandı. Daha az tüketime yönelim var. Tüketiciler artık ‘green washing’ ile gerçek anlamda sürdürülebilir politikalar ile yapılan üretimin ayrımını yapabiliyor. Özellikle yeni nesil çevreci yaklaşımı ile firmaları daha sürdürülebilir olmaya itiyor. Bu süreçte üretim hikayesini şeffaf olarak ortaya koyan hazır giyim markaları hayatta kalacak” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa pazarına yönelik üretimler yapan firmaların sürdürülebilirlik alanında çalışmalarının hızlandığını kaydeden Aydın, “Üretimde harcanan suyu yeniden kullanmak için fabrikalarına yatırım yapanlar var. Güneş enerjisi kullanımı artmaya başladı. Tekstil sektöründe sürdürülebilirlik adına yürütülen çalışmalar umut verici ancak şu anda yeterli olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.

Eko tasarım

Hızlı moda kavramının yerini eko tasarımların alacağını belirten Aydın, şöyle konuştu: “Organik pamuk büyük önem taşıyacak, ülkemizde bu konuda devletin himayesinde önemli adımlar atılıyor. Avrupa’ya hazır giyim ihracatının hız kesmemesi için yeşil mutabakat kriterlerine uymak zorundayız. 2025 itibarıyla yeşil mutabakat kriterlerine uygun siparişler gelmeye başlayacak.”

Haberin Devamı

1.8 milyon ton giyim

Dünyadaki tekstil atıklarının yüzde 97’sinin geri dönüştürülebilir durumda olduğunu fakat yalnızca yüzde 15’inin bu işleme girdiğini aktaran Ergin Aydın, “Yılda 110 milyon tona yakın kıyafet tüketiliyor. Türkiye’de ise 1.8 milyon ton kıyafet tüketimi söz konusu. Türkiye’de tekstil atığının yılda sadece 40 bin tonu dönüşebiliyor. Tüketim toplumunda tekstil ürünün üçte birinin kullanılmadan çöpe gidiyor” dedi.