GündemTerörün İsveç’te etki alanı zayıflıyor

Terörün İsveç’te etki alanı zayıflıyor

18.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK’nın yıllardır Avrupa’da en yoğun şekilde faaliyette bulunduğu ülkelerden İsveç’te etki alanının kırılması ve zayıflatılmasına yönelik girişimler sürüyor.

Terörün İsveç’te etki alanı zayıflıyor

AYDIN HASAN / Ankara - Türkiye ile İsveç arasında oluşturulan Güvenlik Mekanizması’nın ilk toplantısı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard’ın başkanlığında bugün Ankara’da gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, başta terörizmle mücadele olmak üzere güvenlik alanındaki iş birliği ele alınacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin hedefi özellikle PKK/PYD/YPG ve FETÖ bağlamında ilave adımlar atılması. Bakan Fidan’ın, İsveç Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmelerde ayrıca ikili konular ile bölgesel ve küresel gelişmeler de değerlendirilecek.

İsveç’in adımları

İsveç, son dönemde terör örgütüne karşı özetle şu adımları attı:

■Terör örgütü ile angajmana girilmesi ve terör örgütüne destek verilmesi halinde örgütlenme özgürlüğünün sınırlandırılması için 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde İsveç Anayasası’nda değişiklik yapıldı.

■Anayasa değişiklikleriyle birlikte güncellenen Terörizmle Mücadele Yasası 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe sokuldu ve söz yasa kapsamında terör örgütüne katılım suç haline getirildi.

Haberin Devamı

■İsveç, Türkiye’yle bağlantılı dava ve konularda eşgüdümü teminen bir İrtibat Savcısı atadı.

■PKK’nın İsveç’teki ana finansman kaynaklarından sözde “Kürt Kızılayı” oluşumunun İsveç’teki banka hesabı kapatıldı

■Bazı PKK mensuplarıyla ilgili yargı süreci başlatıldı.