EkonomiTürk mermerine Amerikan ilgisi

Türk mermerine Amerikan ilgisi

26.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk doğal taş sektörü, 2015 yılındaki ihracat gerilemesinin ardından çıktığı ABD turundan umutlu döndü.

Türk mermerine Amerikan ilgisi

2008 yılına kadar Türkiye’nin bu alanda en büyük pazarı olan ABD pazarının yeniden kazanmak için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği önderliğinde Chicago’da düzenlenen Coverings 2016 fuarına katılan firmalar, yoğun iş görüşmelerinin ardından yurda umutlu döndüler.

Bu yıl 27’incisi düzenlenen fuara, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) milli katılım organizasyonu ile 53 firma katılırken, bağımsız katılımlarla birlikte fuara adeta Türk mermeri damgasını vurdu. Düzenlenen çeşitli etkinliklerle Anadolu’da 650 çeşit mermer bulunduğunun örneklerle gösterildiği fuarda, Türkiye’nin bir mermer cenneti olduğu anlatıldı.

Dünya doğal taş ihracatının yüzde 9’unun Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çeken İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Daha da önemlisi dünya mermer rezervinin neredeyse yüzde 40’ı Türkiye’nin elinde bulunuyor. Bu kadar güçlü olduğumuz bir sektörde geldiğimiz noktayı çok yetersiz görüyoruz. Şu anda çok önemli bir jenerasyon yakaladık. Bu alanda lider olmak için önemli bir fırsat kapımızda bekliyor. Daha çok çalışmalıyız. Birlik içinde olmalıyız” dedi.

Coverings, doğal taş sektöründe 3.4 milyar dolarlık ithalat değeri ile dünyadaki en büyük pazar olan ABD’nin en büyük fuarı. Fuara Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan, İtalya, Malezya, Meksika, Mısır ve İspanya gibi ülkeler de katıldı.