01.01.2011 - 00:24 | Son Güncellenme:
ŞÜKRÜ ANDAÇ
Şirket evlilikleri ve satınalma konusunda iş yapan Pragma şirketinin yönetici ortağı Değer Şahbaz, yabancıların Türkiye’de yatırım için fırsat kolladığını belirterek, “Her hafta bizimle görüşmeye 2-3 fon geliyor. 2010’la beraber herkes yeniden yatırım havasına girdi. 2011 yılında gıda, enerji, sağlık ve altyapı alanında büyük fırsatlar var. Sermayelerine dolar bazında yüzde 20 getiri peşinde koşan bu fonlar Türkiye’de fırsat kolluyor. İlla ucuza almak için gelmiyorlar geleceği olan büyütebilecekleri işlere yatırım peşindeler. dedi. Şahbaz, Türkiye’de 80 yabancı sermaye fonunun harıl harıl yatırım yapacak şirket aradığını, 18’inin de ofis açarak ciddi büyümeye oynadığını bildirdi.
2010’da 136 işten 26 milyar dolar
Şahbaz, Türkiye’de şirket satınalma ve ortaklık tarafında 2010 yılında 136 iş olduğunu, toplam büyüklüğün 26 milyar doları aştığını ifade etti. 2009 yılı rakamları ise 102 iş, 6 milyar dolarlık büyüklüğe işaret ediyor. Bu rakamlar değer olarak büyüklüğün son 1 yılda 4.3 katına çıktığını gösteriyor.
Şirket olarak yeni pazarları Türkiye’ye çekmek için çalıştıklarını vurgulayan Şahbaz, son yıllarda özellikle Körfez bölgesinden Türkiye’ye yatırımcı çektiklerini bundan sonraki hedefin ise Çin dahil bu bölgeye kadar uzanan ülkelerden Türkiye’ye yatırımcı getirmek olduğunu kaydetti.
Yeni yılda 3 yeni yatırımcı geliyor
Şu an itibariyle üç grupla görüşme halinde olduklarını ve Türkiye’ye yakın zamanda 3 yeni yatırımcı girişi olabileceğini belirten Değer Şahbaz, Hintli ve Hong Kong’lu iki firmanın sağlık, Japon bir şirketin de altyapı tarafında Türkiye’de alım peşinde olduğunu ifade etti.
Son yıllarda kriz korkusu ve global piyasalarda yaşananların etkisiyle ‘şirket’ tarafında yatırımcı bacağının eksik kaldığını, şirketlerin bu dönemde kendisini adeta nadasa çektiğini vurgulayan Şahbaz, bu süreçte yatırım fonlarının risk alarak hacmin büyük bölümüne kapsadığını ifade etti. Şirketlerin 2010’un ikinci yarısından itibaren kendilerine düzene soktuğunu, beklemekten hareket aşamasına geçtiğini ileten Şahbaz, 2011 yılında şirketlerin yeni ülkelere yatırımı tarafında oldukça hareketli geçmesini beklediklerini kaydetti.
Çin’in bu süreçte oldukça etkili olabileceğini bildiren Şahbaz, ‘Nakit var, likit var, Avrupa’ya gelmek istiyorlar. Türkiye de burada kilit rol oynayabilir” dedi.
Türkiye’de riski aile ofisleri alıyor
Türkiye’ye son yıllarda risk alarak gelen yatırımcıların kazançlı çıktığını, Türk yatırımcıların neden bu yönde bir girişimde bulunmadığı sorulduğunda Değer Şahbaz şunları söyledi: “Yabancılar ‘işini bilen, risk alan’ yatırımcı grubundalar. İşin kontrolünü işin uzmanına bırakıyorlar. Türkiye’de ise bu işte daha çok aile ofisleri, aile şirketlerinin genç kuşak temsilcileri öncülük yapıyor. Buna karşılık Türkiye’de genel mantık ‘Benim olsun, ben yöneteyim’de kilitlenip kalıyor. Bu da yeri özel sermaye fonlarının kurulmasının önünde büyük engel.”
Çinliler ‘evlilik’ işini sevdi
- Goldman Sachs’ın rakamlarına göre 2010 yılında tüm dünyada yaklaşık 1.95 trilyon dolarlık şirket evliliği ve satınalma işlemi gerçekleştirildi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 11’lik büyümeye işaret ediyor.
- Bu hacmin yüzde 10’unun sadece Çin aldı. Çin oldukça agresif olarak yeni pazarlara giriyor.
- Gelişmekte olan ülkeler bu yatırımların yüzde 43’ünü 2010 yılında kendisine çekmeyi başardı. Bu ülkeler 2007’de yüzde 27’lik pay almıştı.