09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin - Ankara
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bir süre önce büyük şirketler için alınan borç yapılandırma kararını küçük ve orta ölçekli şirketler için de aldı. Bankalar Birliği’nin üyelerine tavsiye olarak ilettiği karara göre, nakit akışı son dönemlerde piyasalarda yaşanan çalkantılardan olumsuz etkilenen KOBİ’lerin hayatta kalması için bankalar borç yapılandırmasına gidecek.
Buna göre “nakit akış dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan” şirketlerin 15 milyon liraya kadar kredilerinin, “6 aya kadar anapara ödemesiz” olmak üzere, toplam 24 aya kadar vadelendirilmesi söz konusu olacak. Karara ilişkin görüşünü aldığımız özel sermayeli bir banka CEO’su kararın tavsiye niteliğinde olduğunu belirterek, bankaların bu yaklaşımı nakit akışında son dönemlerde bozulma olan, ancak faaliyetlerine devam etme şansı bulunan KOBİ’lere göstereceğini söyledi.
‘Karnesi iyi olana’
Bankacı, “Bankalar bu tavsiye kararını kendi mevcut KOBİ portföyleri içinde herkese değil, verimli çalışan, sağlıklı altyapıya sahip küçük işletmelere uygulama tavrı içinde olacaklar. Biz bunu zaten normal koşullarda da büyük, kurumsal şirketler için de yapıyoruz. Sağlıklı, KOBİ için niçin yapılmasın. Kendi risk kompozisyonumuz içinde sağlıklı olan firmaların faaliyetlerini sürdürmeleri için kredi yapılandırmalarını gerçekleştiririz” dedi. Bankacı bu kararın işlerlik kazanması için ekonomik göstergelerde toparlanma işaretlerinin de takip edileceğini söyledi.
Borçları 2 yıl ertelenebilir
Bankalar Birliği’nin tavsiye kararında risk grubu bazında, bankalar ve diğer finansal kuruluşlara toplam nakit kredi borcu 15 milyon Türk Lirası’nın (TL) altında olan (gayri nakdi riskleri ile birlikte 25 milyon TL’ye ulaşan) KOBİ’lerden bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından hakkında yasal takip işlemi başlatılmamış, hakkında iflas kararı bulunmayan, kredileri 30 Haziran 2018 tarihinden sonra ilgili bankada yapılandırıl-mamış, nakit akış dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan ancak kredilerinin yeniden vadelendirilmesi halinde, borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanarak işletme sermayesini güçlendireceği kanaati oluşanlarla sınırlı olacağı açıklandı.
Buna göre bankalar 30 Nisan 2019 tarihine kadar vadesi dolacak; spot kredileri ile taksitli kredilerin bu dönemde vadesi gelen taksitleri, 6 aya kadar anapara ödemesiz olmak üzere, toplam 24 aya kadar vadelendirecekler.
Avdagiç: KGF de devreye girsin
TBB’nin KOBİ’lerin kredi borçlarının vadelendirilmesine yönelik tavsiye kararını değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Bankaların KOBİ’lerin 15 milyon TL’nin altındaki nakit kredilerini vadelendirirken, TBB’nin belirlediği çerçeveyi hızlıca uygulamalarını bekliyoruz. Bankalar ellerindeki imkanı en üst seviyede KOBİ’lere kullandırmalı” ifadesini kullandı.
Avdagiç, Kredi Garanti Fonu’nun da (KGF) devreye girerek, yapılandırılacak borca teminat sağlamasının çok yararlı olacağını vurguladı.
İTO Başkanı Avdagiç, “Bankalar, önümüzdeki dönemde KOBİ’lerin yanında olursa bu süreci başarıyla atlatırız. TBB’nin tavsiye kararını uygulama noktasında bankalara büyük görev düşüyor. Bankaların da reel sektörle aynı gemide olduğunun bilincinde olduklarından şüphemiz yok. TBB’ne yaklaşımlarından dolayısı teşekkür ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.