22.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan - Konut fiyat artışı son iki yılın ardından 2024’e yavaşlama ile başladı. 25 ayın en düşük fiyat artışı ortaya çıkarken, buna rağmen konutta erişilebilir fiyatlar hala zor görülüyor. Enflasyonun gerisinde kalan fiyat artışlarının yılın son çeyreğine kadar süreceği tahmin ediliyor. İlan sitelerinde satılık konut ilanda kalış süresi uzuyor, ancak emlakçıların verdiği bilgiye göre ilanda fiyat yüksek olsa da mülk sahipleri daha düşük teklifleri kabul etmeye başladı. ‘İhtiyaçtan satılık’ olarak mülkü nakde çevirmek isteyenler fiyatları gevşetmeye başladı.
Satılık konut piyasası oldukça durgun. TCMB verilerine göre ocak ayında konut fiyat endeksi aylık yüzde 2.3, yıllık yüzde 68 arttı, reelde ise artış yüzde 1.4 olarak gerçekleşti. Daha önce Aralık 2021’de fiyat artışı yıllık yüzde 59.7 ile en yavaş dönemini görmüştü.
Yüzde 15 düşüyor
Emlakçılar bu dönemde hızlı satış için mülk sahipleri tarafından mevcut ilan fiyatları üzerinden yüzde 15 indirim yapıldığını anlatıyor. Bazı bölgelerde ise yeni satışa çıkacak konutların piyasa fiyatının altındaki fiyatlarla ilana yöneldiği takip ediliyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkanı Hakan Akdoğan, satılık konutta piyasanın mevcut durgun halinin sürmesinin öngörüldüğünü vurgularken, yeni bir kredi genişlemesi ve finansman desteği olmadığı koşulda fiyatların baskılanmaya devam edeceğini dile getirdi. Akdoğan, “Fiyat artışları aslında çok normal. Talep yüksek ama arz çok düşük seyrediyor. Enflasyonist ortamda her ürünün fiyatı artarken konutun fiyat artışını beklememek olmaz. Özellikle erişilebilir kredi imkanları olmadığı için satılık konutta piyasa durgun. Artan ilan süresi nedeniyle mülk sahipleri satışlarında yüzde 15’e kadar fiyatları düşürmeye başladı. Mülkü hızlı satmak ve ihtiyacı olanlar şu anda böyle bir yol izliyor” diye konuştu.
‘Alım fırsatı’
Mülkü satışta olan ancak uzun süredir alıcı bulamayanların konut ya da arsalarda fiyat düşürdüğünü belirten Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan, “Fiyatların aşağı yönde hareketi başladı ve cazip alım fırsatları da doğdu. Geçmişte örneğin 10 birim fiyatlı bir konuta veya arsaya 9 birim teklif verildiğinde reddedilirken, bugünlerde 10 birim fiyatlı yer için teklif edilen 7 birim bile kabul görebiliyor. Nakde ihtiyacı olan veya gayrimenkulünü bir an önce nakde çevirmek isteyen mülk sahipleri normalde talep ettikleri fiyatların altında rakamları kabul edebiliyor” dedi.
Ankara zirvede
TCMB Konut Fiyat Endeksi’ne göre, üç büyük ilde ocakta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1.3, 2.4 ve 2.8 artış görüldü. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 54.5, Ankara’da yüzde 85.6, İzmir’de yüzde 70.4 yükseldi.
Faiz son iki ayda yine arttı
Bankaların en düşük konut kredi faiz oranı iki ay içinde yüzde 2.80’den 2.94’e çıktı. En yüksek oran ise yüzde 5.67 ile 6.67 arasında. İhtiyaç için alım yapacak, ilk konutunu alacaklar öncelikle yüksek konut kredisi faiz oranlarıyla karşılaşıyor. Yatırım amaçlı alımlarda ise kredi kullanımı sınırlandırılmış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci ve daha fazla evini alacaklar evin değerinin yüzde 22.5’ine kadar kredi kullanabileceği kararını duyurmuştu. Karar ilk evini alacakları etkilemiyor, konut değerinin yüzde 90’ı kadar kredi talebinde bulunmak mümkün.