EkonomiHavada kar alarmı

Havada kar alarmı

11.12.2013 - 13:09 | Son Güncellenme:

İstanbul’u etkisi altına alan olumsuz hava şartları ve kar yağışı hava trafiğinde gecikmelere neden oluyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi ekipleri aralıksız kar temizleme çalışması yapıyor. Uçaklar ise pist başında buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı bir sıvı ile yıkanıyor. Atatürk Havalimanı'nda iki günlük kar çalışmasının maliyeti 300 bin lira. Türk Hava Yolları’nın olumsuz hava koşulları nedeniyle iç ve dış hatlarda toplam 90 seferi iptal edildi.

Havada kar alarmı

Havayolu şirketlerinin özellikle Doğu ve Güney Doğu seferleri bu illerdeki elverişsiz hava şartları nedeniyle gecikmeli hareket ediyor. Kar yağışı nedeniyle hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda sürekli pistlerde temizlik çalışması yapılıyor. Kar yağışının etkili olduğu saatlerde Atatürk Havalimanı'na iniş için sıraya giren uçaklar havada tur attı. İniş için sıra bekleyen ve yakıt kritiğine giren Onur Havayolları'na ait Trabzon-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Bursa Yenişehir Havalimanı'na iniş yapmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

THY SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Türk Hava Yolları’nın olumsuz hava koşulları nedeniyle iç ve dış hatlarda toplam 90 seferi iptal edildi.

Türk Hava Yolları’nın uçuşlarını uçakların varış meydanlarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal ettiği öğrenilirken, iç hatlarda 74, dış hatlarda ise 16 sefer yapılamadı. İptal edilen uçuşlar nedeniyle biriken yolcuların ise hava koşulları iyileşince ek seferlerle eritileceği öğrenildi.

Havada kar alarmı

Kar yağışı uçak yolcularını perişan etti

Biletlerini iptal etmek isteyen yolcular THY bilet satış bankolarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İstanbul'un genelinde etkisini gösteren kar, Atatürk Havalimanı’nda uçuşları aksattı. Havalimanında pistler karla mücadele araçlarıyla temizlenirken, uçaklar da kalkış öncesi ‘de-icing’ uygulamasına tabi tutuluyor. Bu da uçuşlarda kısa süreli gecikmeler olmasına sebep oluyor. Yurt genelinde elverişsiz hava koşulları sebebiyle Türk Hava Yolları iç hatlarda 25 seferini karşılıklı olarak iptal etmek zorunda kaldı. Batman, Kastamonu, Gaziantep, Kayseri, Mardin, Malatya, Erzincan, Kahramanmaraş, Trabzon, Konya, Diyarbakır, Antalya, Nevşehir ve Sivas seferlerinin iptal edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Dış hatlarda ise; Cenevre, Petersburg, Venedik, Brüksel, Leipzig, Moskova, Tunus, Hamburg seferleri iptal edildi.Yoğun bakımdaki ablasını görmeye gitmek için havalimanına gelen Rukiye Can, "Ablam yoğun bakıma kaldırıldı. Bileti dün gece aldık. Acil işim vardı. Uçuşum iptal edildi. Ablam yoğun bakımda çok hastalanmış. Şimdi gidemiyorum. Eve gideceğim haber bekleyeceğim” dedi.

Akraba ziyareti için Kastamonu’ya gidecek olan Emre Okan Kaleli ise, “Uçuşum iptal edildi. Bilet parasını almak için havalimanına geldim. Askere gitmeden önce babaannemin yanına gitmek için uçak bileti aldım. Fakat iptal oldu. Otobüsle gideceğim” dedi.

Çocuğu ile 7 saattir havalimanında beklediğini belirten bir başka yolcu ise Mardin’e gideceğini, uçuşunun iptal edildiğini söyledi.Cenazesi sebebiyle Kahramanmaraş’a gitmek için Atatürk Havalimanı’na gelen Mehmet Dilek de, “Maraş iptal oldu, şimdi Hatay’a gideceğim. Şu an uçağın kalkmasını bekliyorum. Uçuşun iptal olduğu saat 08.00 gibi haberim oldu. Biz buraya geldik mecburen Hatay üzerinden geçeceğim. Acil gitmem gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

UÇAKLAR BUZLANMAYA KARŞI ALKOL İLE YIKANIYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda buzlanmaya karşı pistler de gün boyu temizlik çalışmaları yapılırken, apron trafiğinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Pistlerde cihazlarla buzlanma dereceleri ölçüldü. Görevliler, buzlanmayı önlemek için büyük çaba harcadılar. Pistin başı, ortası ve sonu olmak üzere üç ayrı ölçüm alındıktan sonra zayıftan iyiye kadar bir değerlendirme tablosu çıkartılıyor. Bu durum havalimanını kullanacak uçaklara otomatik yayınla bildiriliyor. Atatürk Havalimanı'ndaki uçaklar sefer öncesi buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı bir sıvıyla yıkanıyor. Uçakların buzlanmaya karşı yıkanması işlemi nedeniyle beklemesi ise gecikmelere yol açıyor. Olası buzlanma tehlikesine karşı havayolu şirketlerinin uçakları 'De-icing' ve Anti-icing adı verilen buzlanmaya karşı alkolle yıkanıyor. Bu işlemle uçakların; kanat, motor, kuyruk ve gövdesi özel bir araçtan püskürtülen alkolle buzlanmaya karşı korunuyor. Atatürk Havalimanı'nda iki günde pistleri, uçak park yerleri, ana taksi yolları buzdan temizleme işlemi olan "De-icing" yapılmasının maliyetinin yaklaşık 300 bin lira olduğu öğrenildi.Devlet Hava Meydanları Ekipleri apronda karla mücadele etmek için 24 saat çalışıyor. Atatürk Devlet Hava Meydanları İşletmesinde çalışanlar dışında, Havalimanında olası bir olumsuzluğa anında müdahale etmek için DHMİ Baş Müdürü Sıtkı Zeybel ve tüm müdürler mesaiye kaldı.

Haberin Devamı

APRONDA ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı Vali Yardımcısı Celalettin Yüksel, apronda alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yüksel, “Gece boyunca ara ara ve bölgelere göre değişen yağışlar oldu. Bu yağışlar havalimanımızı önemli ölçüde etkilemedi. Çünkü DHMİ başmüdürlüğü başkanlığındaki kar ile mücadele ekibimiz 24 saat esasına göre görev başındaydı. Havalimanlarımızla ilgili bir sıkıntı yok. İptaller daha çok karşındaki alanlarla ilgilidir. Kar mücadele ekibimizle muhtelif ebat ve cinslerde 20'ye yakın aracımızla yapılıyor. Seferlerde gecikmenin sebebi de de-iceing uygulamalarının aldığı zamanlardan kaynaklıdır. Bu da doğaldır. Çünkü meydanda ve pistte uçaklar buzlanmaya karşı ilaçlanıyor. 50'ye yakın personelimiz 24 saat esasına göre dönüşümlü olarak çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah daha önemli bir sıkıntı ile karşılaşmayız” dedi. Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürü Sıtkı Zeybel ise, “10 tane büyük kar aracı, 2 adet de-iceing, 3 rotatif kar püskürtme, 2 tane greyder, 2 tane de küçük köprü altında çalıştığımız kar küreme araçlarımız var. Bunu ek olarak özel şirketlerin araçlar da hizmet veriyor” diye konuştu.