20.01.2025 - 07:03 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Bankaların müşterilerinden aldığı kredi kartı aidatları her yıl belli dönemlerde kamuoyunun gündemine geliyor ve tartışma konusu oluyor. Bankalar yıllık olarak kredi kartı kullanım ücreti adı altında aidat talep ediyor ve bu ücretler zaman zaman fahiş boyutlara ulaşabiliyor.
Son olarak 1 Ocak itibarıyla kredi kartı aidatlarında artışa gidildiği ve yıllık ücretin 1200 lirayı aştığı belirtiliyor. Mevcut durumda banka müşterisi, kart ücretini yüksek bularak banka ile irtibata geçip bir indirim alabiliyor. Peki vatandaşlar kredi kartı aidatını ödemek zorunda mı? Bankanın burada kart aidatı adı altında bir ücret istemesi yasal mı?
‘GENELLİKLE HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE ALINAN ÜCRETLERDİR’
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Bankaların kart aidatı ve işlem ücreti adı altında müşterilerinden talep ettiği birçok kesinti aslında bankaların genellikle hukuksuz bir şekilde aldığı ücretlerdir.
‘HİSEE SENEDİ HESAPLARINA ÜCRET TALEP EDİLMEKTE’
Son günlerde buna bir yenisi eklenerek hisse senedi hesaplarına bakım ücreti adı altında ücret talep edilmekte. Bankaların çalışma prensibine bakacak olursak ana ticareti para alıp para satmaktır. Yani müşterilerinden topladığı mevduatı BDDK ve Merkez Bankası’nın kuralları çerçevesinde kredi olarak geri vermek. Bununla birlikte hesaplarını kullandırarak güvenli bir şekilde para transferi yapmaktır.
Hal böyleyken bankalar birçok işlem adı altında müşterilerinden para istemekte. Özellikle son zamanlarda kredi kartı komisyon oranlarının devletin almış olduğu KDV oranından bile yüksek olması bankaların bu tutumunun fahiş fiyata neden olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kart aidatları da bankaların müşterilerine kartları kullandırmak karşılığında istediği bir bedeldir ancak kredi kartı, banka açısından müşterisine bir limit tahsis ederek hesap kesim tarihine kadar zamanında ödenen bir borç için kredi kullandırmaktır. Eğer kredi kartı borcu zamanında ödenmezse banka buna faiz işleterek müşteriden talep etmekte. Ana görevi bu olan kredi kartının bankaların kendi karlığını artırmak adına kredi kartı komisyonu alması hukuksuzdur.
MÜŞTERİ PAZARLIK EDERSE ÖDEMEME DURUMU VAR MI?
Uygulamada müşteri baştan pazarlık ederse kredi kartı aidatı bankalarca alınmamakta ya da sonrasında iptali için başvurulduğunda bu aidat iptal edilmekte. Kredi kartı ücreti ödemek istemeyen müşteri bunu bankasına açıkça söylemeli eğer iptal edilmezse o bankayla çalışmayacağını açıkça belirtilmeli. Bunun üzerine halen bir sonuç alınamıyorsa fiziken bankaya gidip eğer kişi banka için karlı bir müşteri ise bu ücretler alınmayabiliyor.
ÖDENEN KART AİDATI GERİ ALINABİLİR Mİ?
Bununla birlikte kart aidat ücreti ödemek istemeyenler Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak kolayca bu ödemiş oldukları tutarları geri alabilmektedir.
TÜKETİCİ AİDATSIZ KART İSTEYEBİLİR Mİ?
Tabi, bu banka ile müşteri arasındaki diyalog ile çözülecek bir sorun olmakla birlikte aidatsız kart talebini banka karşılamak zorundadır. Ancak bu talep karşılanmazsa müşteri bankasını değiştirebilir.
KART AİDATI ÖDENMEZSE NE OLUR?
Tüketiciler eğer kart aidatını ödemezse o kredi kartının borç hanesine işleyecektir ve borç kredi kartı hesabında görünecektir. Ödemezse bu tutara faiz işletilecektir. Bunun için bankayla görüşülmeli iptal edilmezse Tüketici Hakem Heyeti veya dava yoluna gidilmelidir.
MUTLAKA PAZARLIK YAPILMALI MI?
Bankalar karlı bulduğu müşterilerini kaybetmemek için kart aidatlarını çoğu zaman iade etmekte veya kredi kartına kişiyi alışverişle bağlayabilmek için kendisine para puan yüklenmesi talebine gitmektedir. Tabi bankaların harcadıkça kazandıran para puan sistemleri bulunmakla birlikte bunlar nakde dönüştürülerek alışverişlerde kullanılabilmektedir. Bu noktada banka müşterileri banka şubesine giderek pazarlık yapabilir.”