EkonomiF16’lar hedefi artık yerli halatla vuracak

F16’lar hedefi artık yerli halatla vuracak

15.08.2010 - 00:31 | Son Güncellenme:

Kaya Grubu, hareketli hedeflerin vurulması amacıyla düzenlenen tatbikatlarda F16 uçaklarında kullanılan ilk yerli hedef halatını üretti

F16’lar hedefi artık  yerli halatla vuracak

Türk Hava Kuvvetleri’nin F16 uçaklarıyla gerçekleştirdiği hareketli hedeflerin vurulması amacıyla düzenlenen tatbikatlarda kullanılan "hedef" halatlarını üreten Kaya Grubu'nun Genel Müdürü Güher Türker, "Bugüne kadar ithal edilen bu halatı biz ürettik ve Hava Kuvvetleri'ne teslim ettik. Artık tatbikatlarda yerli hedef halatı kullanılacak. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.
Hedef halatı, tatbikatlarda art arda uçan iki F16'dan önde uçuş yapana bağlanıyor. 550 metre uzunluğundaki bu halatın ucunda yer alan hareketli hedefi arkadaki F16 vuruyor.

500 çeşit halat
500 çeşit halat, dağcılık ekipmanları, kask, emniyet kemerleri, dikey-yatay yaşam hatları üretimi gerçekleştiren Kaya Grubu'nun faaliyetlerine 1980'li yıllarda Kaya Yapı olarak başladığını kaydeden Türker, şunları söyledi: "Sektörde 30. yılımızı kutluyoruz. Kaya Grubu, deneyim ve bilgi birikimini teknik ve teknolojik halatlar, endüstriyel iş güvenliği ve yüksekte çalışma, İSG eğitim ve danışmanlık hizmetleri olarak 4 ana grupta yoğunlaştırdı."
Kaya Halat'ın can güvenliği ve performansın amaçlandığı her alanda, her tipte halatın üretimini yaptığını anlatan Türker, "Dünya çapında gelişmiş makine parkıyla denizcilik, yatçılık, askeriye, dağcılık, iş güvenliği, balıkçılık, enerji, madencilik başta olmak üzere birçok farklı sektöre hizmet verişyoruz" dedi.
Ürün gamında dağcılık, diğer doğa sporları, kurtarma, sivil savunma, balıkçılık, iş güvenliği, askeri operasyon halatları ve özel amaçlı halatların önemli bir paya sahip olduğunu kaydeden Türker, "Dünya pazarında da Almanya, İtalya ve Hırvatistan, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Mısır’a ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
Grubun 12 milyon dolara ciroya sahip olduğunu kaydeden Türker, kısa süre içinde ABD ordusuna halat satışı için görüşmelere başlayacaklarını belirtti.

5 bin kişiyi eğitiyorlar
Kaya Eğitim ile yılda 5 bin kişiye eğitim verdiklerini söyleyen Türker, "Başta yüksekte çalışma konusu olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirme, İSG yönetimi, ilk yardım, temel arama kurtarma, acil durum, yangından korunma, güvenli sürüş teknikleri, dağcılık gibi konularda her seviyede teorik ve uygulamalı eğitim hizmetleri verilyoruz" dedi.

‘Acil durumlarda tahliye sistemi üzerine çalışıyoruz’

Haberin Devamı

İnovatif çalışmalara ağırlık verdiklerini söyleyen Güher Türker, acil durumlarda tahliye sistemi üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Bu amaçla 'birleşik kurtarma halatı' üzerine montaj üretim yapacaklarını ifade eden Türker, şunları söyledi: "Bu sistem yurtdışındaki başta Japonya, deprem riski yüksek ülkelerin hemen tamamında kullanılıyor ancak Türkiye'de ilk olacak. Sistem ise basit. Evin herhangi bir yerinde rahatlıkla saklanabilecek evrak çantası tarzında küçük boy bir çanta bulundurmak gerekiyor. Bu çantada kurtarma kemeri ve aşağıya inmeyi sağlayacak kanca, çelik halattan oluşan ekipman bir makara olarak yer alıyor. Deprem durumunda emniyet kemeri takılıyor, pencere kenarı, balkon gibi o anda en kolay ulaşılan yere kancalı halat tutturulup, makaradan kendiliğinden açılan halatla aşağıya iniliyor. Kazaların neredeyse yüzde 100'e yakın kısmı yüksekten düşme olduğu için gerçekten de sıfır riskli ve hayat kurtaran bir sistem. Bu sistemler evlerde kullanıldığı gibi, apartman, işyeri, plazalarda çoklu kullanımlar için de uygun."