24.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Nebati, NTV televizyonunda yaptığı açıklamada, 4 milyon haneye doğal gaz ve elektrik desteği verdiklerini belirterek, “2022 yılında dar gelirlilerin doğal gaz ve elektriği kullanabilmeleri için 142 milyar liradan vazgeçtik. Hane halklarındaki doğal gaz desteği yüzde 82’ye kadar ciddi bir rakama ulaşmış durumda. Önümüzdeki süreçte de bunlara yönelik adımlar atılacak” dedi. Kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın ardından, konut fiyatlarında ve kiralarda normalleşmenin gelmeye başladığını savunan Nebati, “İlgili bakanlıklarımızla dar gelirlilerimizin sıkıntı yaşadıkları alanlarda çok önemli iki projemiz var. Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile kabine toplantısında son rötuşlar yapıldıktan sonra bunun açıklanmasıyla çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Karşı karşıya kalınabilecek sorunların giderilmesi noktasında Adalet, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarımızla önemli toplantılar gerçekleştirdik. Aile
ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile de güzel bir çalışmamız var, inşallah bunu da neticelendirmiş olacağız” diye konuştu. Nebati, yapılacak çalışmaların, dar gelirlilerin icra ve haciz sorunlarının çözülmesi, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasını kapsayacağını belirtti.
Doğrudan yatırımlar
Türkiye’ye son dönemde gelen yabancı para girişlerinin sorulması üzerine Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerek doğrudan yatırımlar ve diğer enstrümanlarla Türkiye’ye çok ciddi şekilde bir giriş olduğunu gözlemliyoruz. Son dönemde BIST’te ciddi şekilde yükseliş var. Yurt dışından bulunan kaynakların ‘nereye gideyim’ şeklindeki tutumları Türkiye’ye yönlendiriyor kendilerini. Son BIST’e giren miktar 300 milyon doların da üzerinde geliyor. Aynı şeklide doğrudan yatırımlara, gayrimenkul sektörüne geliyorlar. Bütün bunlara bakınca, bunun yansıması döviz tevdiat hesaplarına (DTH), Merkez Bankası brüt rezervlerinin 110 milyar doların üzerinde çıkması gibi sonucu ortaya koydu. Dünya güvenli liman arıyor, Türkiye bu güvenli limanların başında gelen ülkelerin sıralamasında ilk sırada yer alacak kapasiteye sahip. Bu girişin artarak devam edeceğini bekliyorum.”
‘Zincir marketler de adım atsın’
Nebati, Tarım Kredi marketlerinin 34 ana kalemde 40 tüketim maddesinde fiyat indirdiğine işaret ederek şöyle devam etti: “Belirlenmiş olan kalemlerde diğer büyük firmaların da marketlerin de zincirlerin de bu kalemlere uygun şekilde adım atması bizim en büyük beklentimiz. Tarım Kredi’nin seçtiği bu kalemler dar gelirlilerin en çok ihtiyaç duyduğu, en çok tükettiği ve kendilerini etkileyen kalemler, bu kalemlerdeki indirim hane halkına pozitif yansıyor. Bizim, bu marketlerin tamamından beklentimiz, Tarım Kredi’nin yapmış olduğu çalışmalar, piyasadaki beklentiler, TÜİK verileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bizim yaptığımız ortak çalışmaların veri seti olarak ortaya çıkmış bu kalemlerde tüm ulusal zincirler adım atmalı. Atıyorlar mı, başladılar, bunun yansımalarını görüyoruz.”