17.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ / ÇANKIRI - Yatak sektöründe inovasyonlar sürüyor. Bambi Yatak, Çankırı’nın doğal kaya tuzunu kullanarak geliştirdiği Biosalt yatağı 25 ülkeye ihraç etmeyi hedefliyor. Bu ürün için Ar-Ge ve üretime 45 milyon liralık yatırım yapan Bambi, Biosalt yatak ve yastıklarının tanıtımını Çankırı Belediyesi Yer altı Tuz Şehri’nde gerçekleştirdi. Bu yataklar hem Türkiye hem de dünyada satışa sunulacak.
25 ülkeye ihracat
Bambi Yatak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Çetmen, 18 aylık Ar-Ge süreci ve 45 milyon TL’lik yatırımla Biosalt yatağı ürettiklerini söyledi. Çetmen, “Ülkemizin önemli değerlerinden olan ve Hititler döneminden günümüze kadar gelen Çankırı doğal kaya tuzu, doğal minerallerle zenginleşmiş özelliği ile ön plana çıkıyor. Vücutta biriken toksik mineralleri ve indirgenmiş diğer tuzların atılmasına imkan tanırken bütün hücreleri harekete geçirerek dinlenmeyi daha etkin kılıyor. Kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır da içeren tuz, hiçbir ağır metal barındırmaması sebebiyle de en sağlıklı tuzlar arasında yer alıyor” dedi.
Ar-Ge çalışmalarıyla ülkenin doğal değerlerini katma değerli ürünlere çevirerek tüketicilere sunduklarını aktaran Çetmen, “Ünye sahillerinde yer alan manyetik siyah kumdan ürettiğimiz Magnasand Therapy yatak ve Bor Enstitüsü ile yaptığımız stratejik çalışmalar sonucunda boru kullandığımız Borjen yatağımız da bunun örneklerinden. Ekonomi ve sağlık yönünden sağladığı değerle hem şirketimize hem de ülkemize önemli ölçüde katkı sunacak Biosalt yatağımızı da yurt içinde 690’dan fazla mağazada, yurt dışında ise 25’ten fazla ülkede satışa sunacağız. Bu yılın ilk büyük yatırımı sayesinde ilerleyen aylarda hızlı bir büyümeyle hedeflerimize ulaşmayı öngörüyoruz” diye konuştu.
Adem Çetmen, sektörün durumuna da değinerek, Türkiye’de her yıl ortalama 5 milyon adet yatak satılırken bunun 300 bin adetinde pay sahibi olduklarını ve 30 binini yurt dışına ihraç ettiklerini aktardı.
1.5 milyar TL ciro
Finansal sonuçları hakkında da bilgi veren Çetmen, “Geçen yıl beklentimizin üzerinde bir büyüme yakaladık. 2022 yılını 1 milyar 545 milyon TL ciro ile kapattık. 2023’te yeni stratejilerimiz var. Fabrikamız 70 bin metrekarelik alana sahip. Bu sayede günlük 3 bin yatak üretebilme kapasitesine sahibiz. Bunu önümüzdeki dönemde 110 bin metrekareye çıkaracağız. Ayrıca, yaklaşık 1000 kişilik çalışan sayımızı da artıracağız” açıklamasını yaptı.
450 milyon TL’lik satış
Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, kaya tuzu, kullanım alanları ve Tuz Mağarası’na ilişkin bilgi vererek, “Rezerv olarak dünyanın en büyük ve mineral değerleri zengin bir kaya tuzuna sahibiz. Her eve bir tuz odası gibi bu yatağın üretilmesi bizi ziyadesi ile mutlu etti. Şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacağına inandığım bu ürünün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Toplantıda verilen bilgilere göre, kaya tuzu, insan vücudunun ihtiyacı olan 92 elementten 84’ünü içeriyor. Bu da uyku esnasında rahat nefes almayı sağlıyor. Şirket, Biosalt seti ile yıllık 450 milyon TL’lik satış hedefliyor.