EkonomiCerattepe'deki maden için hazırlık çalışmalarına yeniden başlandı

Cerattepe'deki maden için hazırlık çalışmalarına yeniden başlandı

15.02.2017 - 18:03 | Son Güncellenme:

Maden Mühendisi Recep Bayramoğlu, "Teleferik sistemi de dahil olmak üzere toplam 3 bin 500 ağaç dışında herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacak" dedi.

Cerattepedeki maden için hazırlık çalışmalarına yeniden başlandı

Artvin'de Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesindeki bakır madeni projesinde hazırlık çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

Artvin'in Kafkasör yaylasında bulunan Cerattepe bölgesinde çıkartılmak istenilen bakır madeninde hazırlık çalışmalarına yeniden başlandı. Daha önce açılmış olan tünelin 230 metrelik kısmını basın mensuplarıyla gezen Eti Bakır yetkilileri, yeraltından çıkartılacak olan cevherin teleferik hattı ile Zelosman mevkiine ve oradan da Murgul bakır işletmesine taşınacağını belirttiler.

Teknik Sorumlu Müdürü Jeoloji Mühendisi Recep Bayramoğlu, Artvinli vatandaşların hassasiyetlerinin sonuna kadar dikkate alındığı belirterek, "Bakır cevherinin kapalı ocak yeraltı işletme yöntemi ile üretilmesi, teleferik hattı ile Artvin-Borçka karayolunda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonuna getirilmesi ve buradan da mevcut karayolu ile Murgul ilçesinde bulunan ETİ Bakır A.Ş.'ye ait flotasyon tesisine nakli planlanmaktadır. Söz konusu teleferik hattı sayesinde cevherin Cerattepe'den nakliyesi için karayolu kullanılmayacağından, ancak teleferik sistemi de dahil olmak üzere toplam 3 bin 500 ağaç dışında herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Mevcut tünelde biriken doğal suyun tahliyesi ile analizlerin yaptırıldığını kaydeden Bayramoğlu, "Devlet tarafından zorunlu tutulan maden ruhsatı ve işletme izin ruhsatı, orman izinleri, işyeri açma çalışma ruhsatı ve çevre- iş sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı kapsamında tüm belgeler tamamlandı. Yerin derinlikteki cevherin çıkarılması için şu an mevcut tünelde biriken doğal suyun tahliyesi ile ilgili, gavur deresine bırakılabilmesi için 3 kademeli çökeltme havuzu inşa edilmiş olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuara analizler yaptırılmıştır ve suyun yasal sınır değerleri arasında olduğu saptanmıştır. Daha önce açılmış olan tünelde yeraltı suyu akışlarından dolayı biriken doğal suyun olumsuz bir etkisi olmayacağı laboratuar sonuç raporlarına ve sürekli yapılan analizler kapsamında kanıtlanmıştır. Bu kapsamda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Artvin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden zorunlu izinler alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Cerattepe'de maden çıkarılması için verilen izinlerin ardından Artvinliler 2013 yılında hukuk mücadelesi başlatmış, Yeşil Artvin Derneği'nin Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkeme 24 Aralık 2014 tarihinde ‘ÇED Olumlu' kararını iptal etmişti. Bunun üzerine yeni bir başvuruda bulunan şirket, 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı. Gelişme üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'nde, 'ÇED Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı.

Ancak dava devam ederken, Eti Bakır A.Ş., ÇED raporu ile ilgili verilmiş bir yargı kararı olmadığı gerekçesiyle Artvin Valiliği'ne başvurarak 15 Şubat 2016 tarihinde iş makinelerini Cerattepe'ye çıkarmak istedi. Tepki gösteren Artvin halkı da, araçları ve yola kurdukları barikatlarla iş makinelerinin bölgeye çıkmasına izin vermedi. 2 günlük direnişin ardından yol açılarak iş makineleri Cerattepe Bölgesi'ne çıkarıldı.

Yazarlar