EkonomiBorsa inişe geçti, gözler altında! 2700 lira beklentisi!

Borsa inişe geçti, gözler altında! 2700 lira beklentisi!

16.08.2024 - 07:39 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz haftalarda türbülansa giren borsa düşüş trendini sürdürüyor. Piyasalarda belirsizliğin arttığı bu dönemde özellikle altın tarafında alımlar dikkat çekiyor. Gram altın çarşamba günü 2674 lirayı test etti. Dolar/TL 33.70 seviyelerine dayandı. Borsa ne zaman çıkışa geçer? Gram altında yeni tahminler neler? İşte detaylar...

Borsa inişe geçti, gözler altında 2700 lira beklentisi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 23 Temmuz’dan beri düşüş trendinde. Endekste kısa süreli çıkışlar olsa da aşağı yönlü seyir dikkat çekiyor. Güvenli liman altında yön yeniden yukarı döndü. Gram altın fiyatı bu hafta zirve seviyeyi test etti.

Haberin Devamı

‘JEOPOLİTİK GERİLİM BORSAYI BALTALADI’

Peki borsa ne zaman yükselişe geçecek? Eylülde altında büyük bir sıçrama bekleniyor mu? Borsa ve dolarda beklentiler neler? Gram altın 2700 lira seviyelerini görür mü? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Tuğba Ekin şu ifadeleri kullandı: “ Jeopolitik gerilimler ve Türkiye’nin konumu Borsa İstanbul’daki yükselişi baltaladı ve küresel piyasalar yükselmesine rağmen BIST100 Endeksi hafta genelinde negatif seyrini sürdürdü. Bu jeopolitik risk unsuru yabancı çıkışına neden olurken, vadeli mevduatlardaki yüksek getiri ise yurt içi yerleşik yatırımcıların yeni para girişi yapmamasına, eldeki tasarruflarını mevduat hesaplarına yönlendirmesine yol açtı. Fiyatlardaki geri çekilme serüveninde ana hikayeyi bu sebepler oluşturdu.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NE OLUR?

Teknik açıdan baktığımızda ise yatırımcıların dipten almak için fırsat kolladığını görüyoruz. Yatırımcıların düşüşün devamı gelebileceğini düşünerek alım yapmadıklarını görüyoruz. Olumlu bir unsur olarak panik satışları hacimle desteklenerek satışları derinleştirmemeye başladı. Haftanın son işlem gününde ya da haftaya dalgalı olsa da genel olarak pozitif seyreden bir piyasa görebiliriz.

BORSA NE ZAMAN YÜKSELECEK?

Jeopolitik risklerin zayıflaması hisse senedi piyasasına pozitif katkı sağlayacaktır. Ağustos ayı sonuna dek pozitif seyir, ardından ise eylülün ilk iki haftasında yine satıcılı seyir görebiliriz. Nakit ihtiyacı olmayacak yatırımcılar borsada orta-uzun vadede kar realizasyonu yapmak üzere bu seviyelerden kademeli alım fırsatı yakalayabilirler.

RAKAM VERİLDİ, 4 SEVİYEYE DİKKAT!

Olası kötü senaryoda borsa için takip edebileceğimiz ilk destek seviyeleri 9.850 ardından 9.750, güçlü direnç seviyesi ise 10.100 ve 10.300 olabilir.

2700 LİRA BEKLENTİSİ!

Dolar/TL’de devam eden yükseliş gram altın fiyatını yukarı taşıdı. Gram altın için dolar/TL yatay pozitif hareket ettiği sürece 2.700 lira yakın zamanda test edilebilir. Ons altın çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verileri ve perşembe günü açıklanan ABD iş gücü rakamlarının ardından dalgalı seyrini sürdürüyor. Teknik açıdan baktığımızda 2.400 dolara kadar geri çekilmenin sınırlı kaldığını ve önümüzdeki günlerde yükselişini görebiliriz.

Haberin Devamı

EYLÜLDE BÜYÜK BİR SIÇRAMA OLUR MU?

Büyük çapta Fed faiz indiriminin fiyatlandığını piyasa hareketlerinden görüyoruz. Yine de ilk faiz indirimi tabi ki psikolojik olarak daha fazla etki oluşturacaktır. Fed faizleri ons altın fiyatlamasında mutlak etkili fakat diğer değişkenlerin de eylül ayında ne durumda olduğuna bakarak işlem yapmak gerekiyor. Kasım ayında gerçekleşmesi beklenen ABD seçimleri öncesinde ve sonrasında analiz için incelediğimiz değişkenlerin ağırlığında farklılık olacak. Orta-uzun vadede altın için yön yukarı diyoruz ama bu kadar dinamik bir piyasada aşırı risk almamak gerekir. Vadeli işlemler ve kaldıraçlı işlemlerde dikkatli olunmalı.

DOLARDA YIL SONU BEKLENTİSİ!

Mevcut görünümde yıl sonu kur hedefi 38 TL olarak devam ediyor.”