16.08.2024 - 07:30 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Yeni devreye alınması beklenen düzenleme öncesi araç bayileri ellerindeki stokları eritmek amacıyla kampanyalarını hızlandırmıştı. Bazı güvenlik donanımlarını içermeyen sıfır otomobillerin satışını engelleyen Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) düzenlemesi 31 Ağustos tarihine ertelenmişti.
Piyasada uzunca bir süredir fiyatı en düşük olarak satılan marka olan KIA’nın bir modeli bu unvanını kaybetti. Peki şu anda en ucuz modeller hangileri? 31 Ağustos sonrası fiyatlarda hızlı bir yükseliş olur mu? Oto piyasasında yıl sonu beklentileri neler?
‘FİYATLARDA LİMİTLİ ARTIŞLAR YAŞANDI’
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “GSR düzenlemesi öncesi var olan stokları eritmek adına kampanyaların dozajı artmış ve kampanyaların etkisi satış adetlerine de yansımıştı. GSR yönetmeliğinin uygulama tarihi olan 7 Temmuz sonrası için müsaade edilen %10 satış kotası ile birlikte bu araçlara dair yapılan kampanyalar halen bazı modellerde devam ediyor. Ancak maliyetler itibarıyla fiyatlarda limitli artışlar yaşandığını söylemek mümkün.
‘MARKALAR FİYATLARI DÜŞÜK TUTACAK’
Genel piyasa koşulları ve otomotiv piyasasında yaşanan daralmanın etkisiyle fiyatların yıl sonuna kadar sabit seyrini koruyacağı ya da maliyetler doğrultusunda sınırlı artışlar kaydedeceği kanaatindeyiz. Bu süreçte döviz kuru kayda değer yükseldiği takdirde fiyatlarda beklenti dışı artış görülebilir. Ancak her koşulda gerek Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler gerekse yaşanan daralma gibi etkenlerle birlikte fiyat artışı yaşansa dahi markaların fiyatları düşük tutma gayreti göstereceğini düşünüyoruz. Özetle hızla ya da olağan dışı fiyat artışları önümüzdeki süreçlerde yaşanmayacaktır.
EN UYGUN FİYATLI MODELLER BELLİ OLDU
En uygun fiyatlı otomobil listesinin başında Kia Picanto bulunuyordu. Güncel listede Hyundai i10, 900.000 TL fiyatı ile en uygun fiyatlı otomobil olarak listenin başında bulunuyor. Citroen C3 960.000 TL, Fiat Egea 970.000 TL, Kia Picanto 995.000 TL ile en uygun fiyatlı otomobiller arasında yer alıyor. Renault Clio, Opel Corsa gibi modellerin de yine uygun fiyatlı otomobiller arasında olduğunu söyleyebiliriz.
‘DOLAR ARTSA DA FİYATLAR YÜKSELMEDİ’
Otomobil fiyatlarını belirleyen ana unsur döviz kuru, bir diğer faktör ise taleptir. Yüksek mevduat oranları, krediye erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek faiz gibi etkenler de piyasayı önemli ölçüde etkiliyor. Büyük oranda artıştan söz edebilmek için tüm bu koşulların paralel zamanlarda değişmesi gerekli. Döviz kuru yükselse dahi markalar düşük talebe istinaden fiyatları tüketici lehine baskılayan stratejiler üretmeye devam ederek dövize bağlı artışı aynı oranda yansıtmama gayreti gösterecektir.
9 aylık süreçte döviz kurunda artış yaşanmasına karşılık otomobil fiyatlarının benzer oranda artmadığını, fiyatların sabit seyrini koruduğunu görüyoruz.
İŞTE YIL SONU BEKLENTİSİ
Öte yandan düşük talebin ilk sebebi ise faiz oranları. Dolayısıyla birbirine bağlı tüm bu koşulların eş zamanlı değişmesi ile beklenti üstü fiyat artışları öngörülebilir. Özellikle yıl sonuna kadar bu parametrelerde önemli değişiklikler olmayacağı beklentisinden yola çıkarsak 2024 yıl sonuna kadar fiyatların kabul edilebilir oranda artacağı, değişebilecek koşullar ve GSR düzenlemesi gibi sebeplerle fiyat artışlarının 2025 ilk çeyreği itibarıyla etkisini gösterebileceği kanaatindeyiz.”