EkonomiAyçiçeği yağında yemlik soya oyunu! GDO şüphesi

Ayçiçeği yağında yemlik soya oyunu! GDO şüphesi

11.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Hayvan yemi firmalarının ürettiği soya yağı, ayçiçeği yağına karıştırıldı. Tağşiş, ihracat sırasında tespit edildi. Yemlik ürünlerde GDO’ya izin verilmesi, karışım yağın GDO’lu olabileceği kuşkusunu da gündeme getirdi

Ayçiçeği yağında yemlik soya oyunu GDO şüphesi

Mithat Yurdakul - Ayçiçek yağına, düşük maliyetli soya yağı katılarak ihraç edildiği ortaya çıktı. Hayvan yemi amacıyla getirilen soya fasulyesinden üretilen soya yağlarının, ihraç ayçiçeği yağları içinde karışım olarak kullanılarak tağşiş yapıldığına ve Türkiye’nin uluslararası ticaretteki pazar payının tehlikeye atıldığına dikkat çeken Ticaret Bakanlığı, ayçiçeği yağı ihracatlarında numune alınması için uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı’na iletilen bilgilere göre, yem sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların, ithal soya fasulyesini işleyerek elde ettikleri soya yağı ve soya küspesini, ayçiçeği yağı üretimi yapan bazı firmalara iç piyasada sattıkları belirlendi.

Söz konusu soya yağlarının ihraç edilecek ayçiçeği yağları içinde karışım olarak kullanılarak tağşiş yapıldığı tespit edilirken, bu yolla maliyet avantajı elde edilerek hem sektörde haksız rekabete yol açıldığı, hem de tağşiş ürün ihracıyla Türkiye’nin uluslararası ticaretteki pazar payının tehlikeye atıldığı ifade edildi. Yağdaki sahtekarlığa yönelik harekete geçen bakanlık, ayçiçeği yağı ihracatlarında, yağdan numune alınmasını istedi. Bakanlığın talimatına göre, “kuvvetli şüphe veya ihbar halleri” saklı kalmak koşuluyla, 31 Ekim’e kadar analiz sonucu beklenmeden ayçiçeği yağının ihracatına izin verilecek. Bu tarihten sonra ise idarelerce yapılan tespitlere ilişkin Ticaret Bakanlığı’na bilgi verilecek.

Haberin Devamı

GDO ŞÜPHESİ

Sektörden edinilen bilgiye göre, soya fasulyesinin işlenmesiyle ortaya çıkan soya yağı ve küspesinin sadece yem sanayisinde kullanılması gerekiyor. Yem amacıyla ithal edilen soya fasulyesinde GDO’ya da rastlandığı ifade edilirken, yem sektöründe kullanılmak için Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurtdışından getirilen soya fasulyesinin işlenmesiyle elde edilen soya yağı ve küspesinin sadece yem sanayisinde kullanılması gerekirken, son dönemlerde karışım yağlarında da kullanıldığı dile getiriliyor.

 

Yazarlar