GündemNarin Güran cinayetinde 72 dakikada 5 sır arama! Yeni tanık ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde 72 dakikada 5 sır arama! Yeni tanık ortaya çıktı

11.09.2024 - 14:01 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cinayete ilişkin 2. tanık ortaya çıkarken, dikkat çeken bir telefon trafiği gündeme geldi.

Merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve önceki gün Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran'ın ölümüne ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Narin soruşturmasında itirafçı Nevzat Bahtiyar dün tutuklandı. Narin’in amcası Salim Güran’dan aldığı cansız bedeni dereye gömdüğünü itiraf eden Bahtiyar, hakimlikte de önemli ifadeler kullandı. Güran’ın “Arif’in kızını öldürdüm” dediğini, kendisini de yardım etmezse ailesini öldürmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

BAKANLAR NARİN'İN MEZARINI ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Narin Güran'ın Diyarbakır'daki kabrini ziyaret etti ve çiçekler bıraktı.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır’da. Kentte temaslarda bulunan heyet Narin’in kabrini ziyaret etti. Bakanlar Narin'in mezarına çiçekler bıraktı.

 

İKİNCİ TANIK KONUŞTU

Soruşturmada ifadesi alınan ikinci tanık amcanın olay günü tarlada olduğu iddiasını yalanladı ve "Olay günü Narin'in evinin orada gördüm." dedi. 

"ÖYLE BİR ŞEY YOK, YALAN SÖYLÜYOR"

Narin cinayetinde amcanın ifadelerini yalanlayan ikinci tanığın ifadesi ortaya çıktı. Amca Salim Güran, jandarmadaki ifadesinde Narin'in kaybolduğu gün 18:50'de tarlada olduğunu iddia etmişti. Ancak ikinci tanık amcayı 18:30- 19:00 saatlerinde çocuğun evinin orada gördüğünü söyledi. Güran bu ifadeye "Öyle bir şey yok, yalan söylüyor" diye tepki gösterdi.

AMCA 72 DAKİKADA KİMİ 5 KEZ ARADI?

CNN Türk muhabiri Serdar Er'in Narin'in öldürüldüğü Tavşantepe köyünden aktardığına göre; Salim Güran'ın telefonda konuştuğu kişilerle ilgili verdiği ifadede akraba üyeleri işçileri ile konuştuğunu iddia etmişti. Ancak yeni HTS kayıtlarına ve tanığa göre burada 1 saat 12 dakika boşluk söz konusu. HTS kayıtlarında amcanın, Narin'in kaybolduğu gün 1 saat 12 dakika içinde Antalya'da yaşayan bir kişiyi 5 kez aradığı anlaşıldı. Bu sürede 5 kez niye aynı kişi ile görüştüğü sorusuna yanıt aranıyor.Ekipler bu arama kaydını araştırıyor.

NARİN'İN TUTUKLU AMCASI GÖREVDEN ALINDI

Narin Güran olayında tutuklu bulunan Tavşantepe Mahalle Muhtarı ve amca Salim Güran, Bağlar Kaymakamlığı’nca görevinden açığa alındı. Mevzuat gereği ilçe idare kurulu kararıyla tutukluğundan dolayı açığa alınıp birinci aza muhtar olarak geçici görevlendirildi.

Haberin Devamı
"SÜRECİ CUMHURBAŞKANI DA TAKİP EDİYOR"

CNN Türk yayınında konuşan Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Bakanlarımızla Narin kızımızın mezarını ziyaret edeceğiz. Narin hepimizin evladı. Bu sürece müdahil olacağız. Sürecin bizzat takipçisi olacağız. Narin için adaletin tecelli etmesi hepimizin boynumuzun borcu. Süreci Cumhurbaşkanımız da takip ediyor. Hem adaletin hem de kamunun önünde Narin'in katilleri hesap verecek. Bakanlık olarak sahada tüm ekiplerimizle birlikte sahada olduk. Bu vesileyle bir kez daha Narin için Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN NARİN AÇIKLAMASI

Adalet Bakanlığı, Narin Güran (8) cinayetine ilişkin soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerin ifade işlemlerinin devam ettiğini, yarın adliyeye sevklerinin beklendiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca sürdürülen Narin Güran'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltında bulunan şüphelilerin ifade alma işlemleri devam etmektedir. Şüphelilerin yarın adliyeye sevk edilmesi beklenmektedir" denildi.

3 BAKAN DİYARBAKIR'A GİDİYOR

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer: "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün Diyarbakır’da olacak. Kentte temaslarda bulunacak heyet, brifing alacak ve Narin’in de kabrini ziyaret edecek."

Haberin Devamı
23 ŞÜPHELİ SAVCILIĞA SEVK EDİLDİ

Narin Güran cinayetinde aile fertlerinin de aralarında olduğu 23 şüpheli, savcılığa sevk edildi. 23 şüpheliden 1'i işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan şüphelinin mahallede görevli imam olduğu öğrenildi.

AMCA İLE İLGİLİ KAN DONDURAN İTİRAF

Çiğdem Yılmaz - Milliyet  Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Tavşantepe Mahallesi yakınlarındaki Eğertutmaz Deresi yakınında bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması devam ediyor. Narin’in amcası Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar’ın tutuklandığı soruşturma kapsamında aralarında köy imamı R.K.’nın da olduğu 24 şüphelinin işlemleri sürüyor.


‘Çocuğu kasten öldürmeye iştirak’ suçundan tutuklanan Nevzat Bahtiyar (48) sulh ceza hakimliğindeki ifadesinde şunları anlattı: “Narin’in cesedini derenin kenarına bıraktığım zaman üzerine bir taş koyduğumu hatırlıyorum. Cesedin bulunduğu çuvalı suyun kenarındaki doğal kayanın dibine yerleştirdim, üstüne bir taş koydum. Dışarıdan bakınca orada bir şey olduğu anlaşılmıyordu. Savcılıkta verdiğim ifademde geçen Salim’in bana dediği ‘Arif’in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm’ şeklindeki ifade doğrudur. Daha önce ifademde bu durumdan bahsetmemiştim çünkü Salim Güran’dan korkmuştum.”

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Olay günü muhtar Salim Güran ile Narin’in cesedini kendi aracına yerleştirdiklerini belirten şüpheli, “Daha sonra ben kendi ikametimde Narin’in cesedini tek başıma çuvalın içerisine yerleştirdim” dedi.


Nöbetçi sulh ceza hakimliğinin kararında, Bahtiyar’ın ifadesine ilişkin ‘şüphelinin bir kısmını ikrar etmesine karşın bir kısım soruları cevapsız veya muğlak bırakması sebebiyle birtakım şüphelileri korumaya çalıştığı izlenimi uyandırdığı, şüpheli ifadelerinin kısmen çelişkiler barındırdığı’ belirtildi.


Haberin Devamı
25 DAKİKA SONRA DERENİN YAKININDA GÖRÜNTÜLENDİ

Narin Güran cinayeti soruşturmasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Narin’in, en son 21 Ağustos günü saat 15.15’te eve giderken okulun güvenlik kamera görüntüsüne yansımıştı. Karadan ve havadan arama çalışmaları devam ederken 19’uncu gün 8 yaşındaki Narin’in cansız bedeni, mahalleye yakın mesafeden geçen Eğertatmaz Deresi’nde üzeri taşla örtülmüş ve çalılarla gizlenmiş şekilde çuval içerisinde bulundu.

15.40 İLE 16.30 ARASI

Narin’in cesedinin bulunmasının ardından ekipler dereye çıkan yol ve bölgedeki tüm kamera kayıtlarını yeniden incelemeye aldı. Saniye saniye incelenen kamera görüntülerden Narin’in kaybolduğu bildirilen 21 Ağustos günü Eğertutmaz Deresi’ne giden patikada, kırmızı bir otomobilin saat 15.40 ile 16.30 arasında 50 dakika boyunca park halinde olduğu tespit edildi. Ekipler, plakasını tespit ettikleri kırmızı otomobili bulup sürücüsü sıva ustası Nevzat Bahtiyar’a ulaştı. Yapılan sorguda Bahtiyar, Narin’in cansız bedenini nasıl amcadan alıp, dereye gömdüğünü itiraf etti. Savcılığa sevk edilen Nevzat Bahtiyar’ın sorgusu devam ediyor. Dün adliyeye sevk edilen Nevzat Bahtiyar ‘çocuğu iştirak halinde kasten öldürme’ suçundan tutuklandı.

SAVCILIK, ‘TÜLİN’ DOSYASINI AÇTI

Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturma derinleştiriliyor. Küçük kızın ölümü tüm yönleriyle soruşturuluyor. Narin dosyasının savcılarının, daha önce yaşamını yitirdiği belirtilen engelli abla Tülin Güran’ın ölümüne ilişkin dosyayı da açtı. Savcılık, Diyarbakır Çocuk Hastanesi’ne bir yazı yazarak, Tülin Güran’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili tüm bilgi, belge ve dosyaları talep etti.

Haberin Devamı
'AİLENİN ELİ KOLU UZUN'

Nevzat Bahtiyar’ın erkek kardeşi V. Bahtiyar ise Milliyet’e açıklamalarda bulundu. V. Bahtiyar, şunları anlattı: “Bizim bu aileyle hiçbir sıkıntımız yok, yıllardır iç içe yaşıyoruz. Bu olay ağabeyime zorla yaptırıldı. Ağabeyim ailesiyle tehdit edildiği için götürüp Narin’i gömmüş. Salim Güran, ağabeyime ‘Sen eğer aileni düşünüyorsan beni bundan kurtar’ demiş. Bu ailenin eli kolu çok uzun. Salim Güran parayı teklif ettiğinde ağabeyim, ‘Benim bu paraya ihtiyacım yoktur’ demiş. Salim Güran, ‘Bunu gömeceksin, gömmezsen senin aileni gömeceğim’ demiş. Bu ailenin her yerde adamları var. Dün görüşmeye gittim. Ağabeyimle bizzat kendim konuştum. Dedim ki ‘Sen ne yaptıysan doğru söyle.’ Bana dediği şey, ‘Beni sizinle tehdit etti.’ Biz köyde 2 eviz ancak bu ailenin 20’ye yakın evi var ve bizden çok ama çok güçlüler. Biz demiyoruz ağabeyimiz suçsuz. Sonuçta alıp bu kızı oraya gömen o. Yapması gereken direk jandarmaya gitmesiydi ama korktuğu için bir şey yapmamış. Biz ağabeyim gözaltına alınana kadar da bu işle ağabeyimin parmağı olduğunu bilmiyorduk.”

'BEN BUNU AÇIKLAYAMAM'

Narin’in babası olma olasılığınız var mı? 

Yoktur. Yok öyle bir şey. 

Narin Güran’a kim neden zarar verdi? 

Ne bileyim ben kim zarar vermiş. 

Narin Güran’ı siz mi öldürdünüz? 

Yok öyle bir şey ben öldürmedim. 

Ön koltukta tespit edilen Narin’in DNA’sı ile ilgili açıklama yapar mısınız? 

Ben bu çocuğu arabaya koymamışım. 

Amcalarının tamamının arabası varken, Narin neden sizin arabanıza biniyor? 

Yanıt vermedi 

Sizin kullandığınız araçta neden diğer yeğenlerinizin DNA’sı çıkmıyor da sadece Narin’in DNA’sı çıkıyor? Bunu açıklar mısınız? 

Ben bunu açıklayamam. 

AMCA 3 MAYMUNU OYNADI

Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Tavşantepe Mahallesi yakınlarındaki Eğertutmaz Deresi yakınında bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması devam ediyor. Narin’in annesi, babası, 2 ağabeyi ve 4 amcasının da aralarında bulunduğu 23 şüpheli için gözaltı süresi 24 saat daha uzatıldı.  Soruşturmada tutuklanan Narin’in amcası Salim Güran’ın 11 sayfalık jandarma ifadesi de ortaya çıktı. Sorulara “Hatırlamıyorum’, “Bilmiyorum”, “Fikrim yok” gibi benzer yanıt veren amca Güran’ın ifadesinde özetle şunlar soruldu, şu yanıtlar alındı.

Haberin Devamı
DNA SORUSU

Aracınızda çıkan DNA profili ile Narin’in kıyafetlerinde çıkan DNA profilinin birbiriyle uyumlu olduğu hakkında rapor düzenlenmiştir. Narin Güran’ın öldürülme kastıyla kaybolmasına siz mi sebep oldunuz? 

Yok. 

Arif Güran’a öyle bir acı yaşatacağım ki ömür boyu unutmayacaksın dediniz mi? 

Öyle bir şey yok. 

Narin Güran görmüş olduğu bir olay neticesinde mi ortadan kaldırıldı?  

Hiçbir fikrim yoktur. 

Enes Güran kimdir? Enes Güran’ın kolunda ısırık izi, gözün altında morluklar  ve sırtında tırnak izleri tespit edilmiştir. Sizce bunlar niçin oldu? 

Yeğenimdir. Efendi bir çocuktur. Hiç bana benzemez, saygılı bir çocuktur. Kavga ettiğini, birine aşık olduğunu görmedim. Ben ne bileyim, ben gözün içindeki morluğu sordum. ‘Gözüme mısır geldi. Kendimi ısırdım’ dedi. 

Enes Güran kardeşine sizce zarar vermiş olabilir mi? 

Enes’in Narin’e zarar vermiş olabileceğine inanmıyorum. 

Aile arazilerinin satılarak ödenmesini Arif tarafından ödenmesinin istenmesine karşı çıktığınız istihbari bilgisi alınmıştır. Böyle bir durum oldu mu? 

Böyle bir şey yaşanmadı. 

Narin Güran’ın kaybolduğunu nerede ve kimin aracılığıyla öğrendiniz? 

Tarlanın yanında öğrendim. Kızım Gizem beni arayıp ‘Narin kaybolmuş’ dedi. 

Olayı ilk öğrendiğinizde kardeşiniz Arif’i niçin arama ihtiyacı duymadınız? 

Niye arayayım zaten köye kendisi geliyordu. Hızlı geliyordu. Kaza yapmasından korkuyordum. 

 

‘KİMİN YAPTIĞINI DA BİLMİYORUM’

Amca Salim Güran mahkemede verdiği ifadesinde ise özetle şunları aktardı: “Narin’in annesi Yüksel, babamın anlattığına göre dayı tarafımız olurlar. Şahsın telefonu rehberimde kayıtlı değildir. Yüksel ile herhangi bir ilişkim bulunmamaktaydı. Narin kardeşim Arif’in kızıdır. Narin isimli çocuğa herhangi birinin fiziki (cinsel) saldırıda bulunup bulunmadığını bilmiyorum ancak öyle bir şey tahminimce olmamıştır. Kardeşim Arif’ten de alacağım ve borcum bulunmamaktadır.”

AVUKATI ÇEKİLDİ

Narin Güran cinayetinde tutuklanan mahalle muhtarı amcası Salim Güran’ın avukatı Seda Toğrul davadan çekildiğini duyurdu. Toğrul, “Şüpheli Salim Güran’ın olayla ilgili somut delil bulunmadan tutuklanmış olduğu 5 Eylül 2024 tarihinde Narin’in yaşayıp yaşamadığı dahi bilinmezken anayasanın vermiş olduğu savunma hakkı kapsamında müdafilik görevi üstlenmiş isek de; dosyada gelinen aşamada sanık beyanları, Narin’in ölü olarak bulunması, dosyaya dahil edilen diğer delileri de göz önünde bulundurarak bir anne olarak savunmaya devam edemeyeceğimden müdafilik görevinden çekilmiş bulunmaktayım. Dosyanın bundaki sonraki müdafi olarak değil, bir anne olarak, bir vatandaş olarak yakından takipçisi olacağım” dedi.

SORULAR SORUŞTURMAYI NEREYE GÖTÜRECEK?

EREN KOCA Haber Merkezi - Narin Güran cinayetine ilişkin soruşturma derinleşirken, uzmanlar, tutuklu amca Salim Güran ve itirafçı Nevzat Bahtiyar’a sorguda yöneltilen soruların analizini yaptı. Bu sorular soruşturmayı nereye götürecek? 

ARKASINDAKİ GERÇEK ARAŞTIRILIYOR

Milliyet Köşe Yazarı Belma Akçura: Amca Salim Güran’ın ve itirafçı Nevzat Bahtiyar’a sorulan soruların, yapılan sorgulamaların birkaç anahtar noktası var. Polis bu sorgulamalarda, şüphelilerin çelişkili ifadelerini, maddi anlaşmazlıklar ve aile içi anlaşmazlıkları, DNA delilleri ve HTS kayıtları gibi teknolojik bulgularla olayı karşılaştırarak gerçeğe ulaşmaya çalışıyor. Sorgulamada sorulan her soru, olası bir suç ortaklığı, kişisel kin, tehdit ve suçun saklanma çabası gibi çeşitli açılardan inceleniyor. Bu süreç, sadece amcayı suçlu bulmakla değil, cinayetin ardındaki gerçek motivasyonları ve delilleri ortaya çıkarma amacı güdüyor olabilir. Zanlı Nevzat Bahtiyar’ın verdiği ifadelerden bazıları çelişkili ve eksik, bu nedenle polisin sorduğu sorular, Bahtiyar’ın bu çelişkileri neden verdiğini anlamaya yönelik olabilir. Polis, bu süreçte çelişkili ifadeler, eksik bilgiler ve itirafların arka planını analiz ederek suçun tüm unsurlarını aydınlatmaya çalışır.

OLAY YERİ ARANIYOR

Emekli Emniyet Müdürü Haydar Özdemir: Güvenlik güçleri olay yerini bulmayı çalışıyor. Cinayette kullanılan aletleri, Narin’in sarıldığı battaniyeyi arıyor. Olayın içinde kimler iştirak ettiyse onları öğrenmeye çalışıyor. Aile içerisinde bir ketunluk var. Amca hasbelkader konuşma kayıtlarını sildi, anne ve ağabey neden siliyor. Planlama var burda.  Polis itirafa yönelik bir delil arıyor. Çünkü cesedi artık ele geçirdi. Bundan sonra itiraf gelecek. Çocuğu katledenler birinci derecedeki şüpheliler bu telefon kayıtlarını silenler.

KÖY HALKI NEDEN SESSİZ

EREN KOCA Haber Merkezi - Narin cinayetinde köy halkının neden sessizliğe büründüğünü Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan Milliyet’e anlattı. Prof. Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Narin’in öldürülmüş olduğu bilgisini muhtemelen ikinci gününden itibaren bütün köy hatta komşu köylüler bile duymuştu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi aşiretlerin, büyük ailelerin etkin olduğu bir coğrafyada birey yoktur. Bireyin tek başına bir değeri de yoktur. Bu nedenle bu coğrafyada sessizlik bölge halkı tarafından anlaşılır bir durumdur. İnsanların konuşmamasının temel olarak iki nedeni olduğunu düşünüyorum. İlki bu tip kapalı toplumların kendi gelenek ve göreneklerine göre şeref haysiyet ve namus anlayışları vardır. Ailenin bu değerlerini korumak en önemli amaçtır. Bu değerleri lekeleyen biri olmuşsa öldürülür. Diğer bir durum ise eğer bu lekeye neden olan diğerlerine nazaran güçlü biriyse ona bir şey yapılamayacağı için bu sefer de bu duruma şahit olan ortadan kaldırılarak mesele kapatılmaya çalışılır. Bu nedenle susarlar. Susmanın ikinci nedeni ise; konuşmanın cezasının çok büyük olmasıdır. Eğer biri konuşursa öncelikli olarak bizzat o konuşanın ailesi tarafından cezalandırılması beklenir. Bu nedenle Narin cinayetinde olduğu gibi köy, özellikle köyün erkekleri susmuştur. Konuşmaya çalışan kadınlar ise yine erkek şiddetiyle susturulmuştur.”

AĞABEYİN KOLUNDAKİ ISIRIK İZİ YENİDEN İNCELENECEK

EREN KOCA - Soruşturmada Narin’in biyolojik ailesinin tespiti için anne ve babasına yapılan DNA testi sonucu belli oldu. Buna göre, Narin’in biyolojik ailesi de bilinen ailesi çıktı. Gözaltına alınan anne Yüksel ile baba Arif Güran’ın sorgusuna henüz başlamadığı, cinayet günü amca ve aile üyelerinin bütün görüşmeleri WhatsApp’tan yaptığı ortaya çıktı. Soruşturmada 267 kişinin ifadesi alındı, 26 kişi dosyada şüpheli, geri kalanlar ise tanık olarak ifade verdi. Soruşturma sürecinde 14 bin araç incelendi, 130 kameraya bakıldı. Narin’in abisinin kolundaki iz ile ilgili yeni gelen örneklerle çalışma yapıldığı öğrenildi.  

Amca Salim Güran’ın telefonunda yüklü WhatsApp uygulamasında, 21 Ağustos gününe ait mesajların bir bölümü silinmişti. Jandarmanın, META’dan bu kayıtları istediği ancak şirketin olumsuz yanıt verdi öğrenildi. Etik Hacker Tamer Şahin, Milliyet’e nedenini anlattı: “WhatsApp uçtan uca şifreli bir yazılım, izlemek mümkün değil. META’nın elinde mesaj kaydı bulunmuyor. Elinde kayıt olmadığı için başvuru reddediliyor” dedi.