EğitimÜniversite öğrencilerinden, glütensiz kek ve patates üretimi

Üniversite öğrencilerinden, glütensiz kek ve patates üretimi

04.07.2024 - 12:26 | Son Güncellenme:

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri, glütensiz kek ve patates cipsleri üretti.

Üniversite öğrencilerinden, glütensiz kek ve patates üretimi

OMÜ Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri, yaptıkları tez çalışmaları ile glütensiz kek ve patates cipsleri üretti. Glütensiz yapılan bu ürünleri çölyak, otizm ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan bireyler tüketebilecek. Projelerin başında bulunan OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münir Anıl glütensiz olarak yapılan kekin baklagil unundan, patates cipslerinin ise pirinçten yapıldığını belirterek, “Bizim bilimsel olarak çalışma sahamız, bu tür ürünleri aslına uygun yapıp, o hastaları rahatsız etmeden normal yaşamlarına devam etmeleri yönündedir” dedi.

Haberin Devamı

Glütensiz ürünlere ilişkin konuşan Doç. Dr. Anıl, “Son zamanlarda glütensiz ürünleri piyasada görüyoruz. Bunlar bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkıyor. En başta çölyak dediğimiz hastalığa sahip olan bireylerimiz geliyor. Otizm ve fibromiyalji gibi hastalarımız var. Bunlarla birlikte glüten sendromu yaşayan insanlar var. Glüten aslında buğdayda bulunan bir proteinin adıdır. Glütensiz grupta mısır ve pirinç de bulunmaktadır. Bunlar bu hastalarımız için önemli gıdalardır. Bu kişilerin glütensiz ürünlere ulaşmakta çok büyük zorluklar yaşadıklarını görüyoruz. O yüzden son zamanda çalışmalarımız bu yönde yoğunlaşmış durumdadır. Glütensiz kek tezimizi bitirdik ve yakın zamanda savunulacak. Bir de glütensiz cips ürettik ve o da bitmek üzere. Glütensiz ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünler sektörde yavaş yavaş canlanmaya başladı. Bizim çalıştığımız noktalarla ilgili ürünler hala mevcut değil. Yapılmış olsa da çok kaliteli değiller” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencilerinden, glütensiz kek ve patates üretimi

“TEZ ÇALIŞMASI OLARAK TESLİM EDİLDİ”

Sadece doğal ürünler kullanarak bu çalışmaları yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Münir Anıl, “Daha önce başkaları tarafından yapılmış ürünler taş gibi sert ve kabarmamış oluyordu. Ama şimdi son zamanlarda bazı doğal yardımcı bileşenlerle aslına uygun olarak üretmeye çalışıyoruz. Mesela bir mısır ekmeği yaparsınız, kabarmaz çünkü glüten yoktur. Pirinçle alakalı kek yaparsınız, kabarmaz çünkü bunda da glüten yok. Ama biz yardımcı bileşenler kullanarak bunları uygun hale getiriyoruz. Glütensiz kekimiz Ayşenur Gürekan isimli öğrencimizin tez çalışması olarak teslim edildi ve savunma aşamasında. Glütensiz cips ürünümüz ise Kevser Çakmak isimli öğrencimizin bitme aşamasında olan çalışmasıdır. Bu ürünlerin şimdiden ülkemize ve bu hastalıklara sahip olan insanlara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.