EğitimSifilis Nedir, Neden Olur? Sifilis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sifilis Nedir, Neden Olur? Sifilis Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.04.2022 - 16:33 | Son Güncellenme:

Sifilis, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Sifilis nedir öğrenebilir neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Sifilis nedir, neden olur? Sifilis tedavisi nasıl yapılır detaylarıyla derledik.

Sifilis Nedir, Neden Olur Sifilis Tedavisi Nasıl Yapılır

Sifilis, diğer adı ile frengi olarak bilinir. Sifilis'e sebep olan bakterinin adı pallidum bakterisidir ve direkt olarak cinsel yol ile bulaşır.

Sifilis Nedir, Neden Olur?

Sifilis, doğru tedavi edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara yol açan ve cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. Hastalığa etken olan bakteri pallidum adı verilen bir bakteridir. Gelişmiş ülkelerde daha az rastlansa da sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Cinsel temas ile bulaşır fakat öpüşme ya da kan transfüzyonları ile bulaşması da mümkündür. Kişiden kişiye bakterilerin sebep olduğu yara ile de bulaşması mümkündür. Bu yaralar genelde dudaklarda, ağızda, vajinada, dış genital ya da makatta görülebilir. Korunmasız cinsel ilişkiler sifilis riskini en çok artıran etkenlerdendir. Cinsel ilişkinden sonraki 3 haftalık süreçte belirtilerin ortaya çıkması ile kişilerin bu durumu fark etmesi mümkündür. Özellikle bu riski taşıyan, farklı kişiler ile cinsel ilişkiye girmiş olan kişiler bu süreçte dikkatli olmalıdır. Öncesinde sifilis geçirmiş kişiler de tekrar risk taşıyan gruptadır ve bu nedenle cinsel ilişki esnasında kondom kullanmaları gerekir.

Sifilis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sifilis tedavisinde direkt olarak antibiyotik kullanımı oldukça önemlidir. Fakat enfeksiyonun neden olduğu hastalıkları geri çevirmesi mümkün değildir. Erken dönemde sifilis tedavisinde antibiyotik yeterli olsa da geç ve gizli sifiliste etkili olmaz ve daha uzun tedaviler uygulanır. Öncesinde Sifilis geçirmiş olmak ta hastalığa karşı herhangi bir koruyuculuk sağlamaz. Doğru ve başarılı bir tedavi uygulansa da bakterinin yeniden alınması mümkündür. Sifilisten korunmak için mutlaka şüpheli cinsel ilişkilerden uzak durmak ve tek eşli cinsel ilişkiler tercih etmek gerekir. Kondom kullanmak ve uzun dönemli farklı ilişkilerden de kaçınmak gerekir. Genital bölgede kaşıntı, akıntı ya da yara gibi belirtiler olması halinde bir hekime danışmak ve mutlaka bu süreçte cinsel ilişkiden de kaçınmak gerekir.