20.11.2013 - 09:43 | Son Güncellenme:
Okul kantinlerinde satılan çikolata, gofret, bisküvi, hamburger, patates kızartması ve gazlı içecekler çocuklarda öksürük, geniz akıntısı, sarı yeşil renkte burun akıntısı ve burun tıkanıklığına yol açmaktadır. Görülen tüm bu belirtilerin reflü hastalığının habercisi olabileceğine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Normal kış enfeksiyonlarına benzer şekilde ortaya çıkan bu tabloda sıklıkla ses kısıklığı duruma eşlik etmektedir.” diyerek aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
REFLÜ VE ASTIM BİRBİRİNİ TETİKLİYOR
Çoğu ailenin çocuktaki ses kısıklığını boğazdaki balgama bağladığını, fakat sağlıklı bir çocuğun boğazını zorlayarak bağırması halinde bile sesinin kısılmaması gerektiğine dikkat çeken Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak “Eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonuna ses kısıklığı, bulantı, diş gıcırdatma, ağız kokusu, geğirme ve hıçkırık eşlik ediyorsa altta yatan neden olarak reflü hastalığı olabileceği düşünülmelidir” dedi.
Reflünün midedeki asit içeriğinin yutma borusundan yukarı doğru çıkması, oradan solunum sistemine kaçması ile meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak , “Solunum sistemine kaçan asit, burun ve sinüs boşluklarına girdiğinde sinüzite, bronşlara girdiğinde ise bronşite neden olmaktadır. Özellikle astımı olan çocuklarda hastalığın doğası gereği reflüye yatkınlık olmaktadır. Reflü astımı, astım da reflüyü tetiklemekte, reflü kontrol altına alınmadıkça astım bulguları da tam geçmemektedir. Altta yatan alerji veya astım bronşit gibi hastalığı olmayan bir çocukta dahi kötü beslenme reflüye yol açarak astım yapabilmektedir.” açıklamasında bulundu.
ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE DAHA ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
Astımı olan çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların beslenmesinde yer alması sakıncalı olan kakaolu gıdalardan abur cuburlara, fast food tarzı yiyeceklerden gazlı içeceklere kadar tüm sağlıksız besinlerin hem kantinlerden hem de ev mutfaklarından çıkarılmasının önemine değinen Yonca Tabak, “Tüm bunlar bir yasak olarak algılanmamalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlığının bir parçası olarak ailece uygulanmalı ve sağlık açısından çocuklarda da bu yönde kalıcı algı oluşturulmalıdır.” Dedi.
Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle annelere, okul saatlerinde acıkan ve okul kantininden beslenmek zorunda kalan çocuklarının sağlığı için kendi elleriyle yaptıkları gıdalardan oluşan beslenme çantası hazırlamalarını önemle tavsiye etti.