EğitimKöme Nedir, Ne İşe Yarar? Köme Nasıl Yapılır?

Köme Nedir, Ne İşe Yarar? Köme Nasıl Yapılır?

22.07.2022 - 02:00 | Son Güncellenme:

Köme sucuğa benzeyen şekilde üretilen cevizli sucuk demektir. Köme pestil gıda ürünüyle benzetilmektedir. Bu yüzden de köme en az pestil kadar tüketilmektedir. Köme cevizli olarak üretilebildiği gibi sade ya da pikolalı olarak da üretilebilmektedir. Köme halk arasında şeker sucuğu gibi isimlere sahiptir. Türkiye'de Gümüşhane, Artvin, Kahramanmaraş ve Elazığ yörelerine ait kültürel bir yiyecektir. İşte, köme yiyeceğinin nasıl yapıldığına dair merak edilen tüm detaylar.

Köme Nedir, Ne İşe Yarar Köme Nasıl Yapılır

Köme yiyeceği cevizli ve pekmezli olmasından dolayı insanlar tarafından vitamin deposu olarak görülmektedir. Faydaları kişileri köme tüketmeye yönlendirmiştir. Elbette ki köme yiyeceğinin lezzetini beğenenler de vardır beğenmeyenler de vardır. Fakat genel hatlarıyla köme kişilerin damak tadına hitap eden lezzetli ve faydalı bir atıştırmalık diyebiliriz. 

Haberin Devamı

 Köme Nedir?

 Köme pekmez, dut, un, süt ve ceviz gibi besin maddelerinin karıştırılmasıyla elde edilen bir yiyecektir. Köme ülkemizde Gümüşhane ve çevresinde üretilmektedir. Aynı zamanda bu verdiğimiz ürünler karıştırıldıktan sonra kurutulmakta ve çeşitli işlemlerden geçirilmektedir. Şekil verilmesi adına köme yapımında kalıplardan faydalanılmaktadır. Bu yiyecek çerez amaçlı tüketilmektedir. Köme çerezi tatlı çerezler arasında sayılmaktadır. 

 Köme Ne İşe Yarar?

 Köme yiyeceği kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından çok zengindir. Dolayısıyla da köme tüketildiğinde insan vücudunda çeşitli faydalara yaramaktadır. Kas ve kemik dokusunu güçlendirmektedir. Eklem ağrılarını hafifletme özelliğine sahiptir. Köme tek bir türden ibaret değildir. Yapıldığı yöreye göre çeşitleri vardır. Bu köme çeşitlerini düzenli olarak tüketmek gerekmektedir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarını engelleyici özelliği de sahiptir. 

Haberin Devamı

 Köme Nasıl Yapılır?

 Klasik bir köme yapımı için aşağıdaki adımlar izlenmektedir;

Pekmez ve su bir tencerede karıştırılır. 

Bu karışımdan bir su bardağı kenara koyulduktan sonra geriye kalan kaynatılır.

Başka bir tencerede ayrılan bir bardak pekmezli suyun içine nişasta ve un eklenir sonra karıştırılır. 

Ocakta kaynayan karışımın içerisine bu hazırlanan diğer karışım ilave edilir. Bir süre karıştırılır. Bu karışım topaklanmayı engellemek için yapılır.

Kıvamlı hale gelince tencerenin altı kapatılır.

Cevizler bir yorgan ipliğine dizilir.

Bu dizilmiş cevizler hazırlana karışıma batırılıp çıkartılır.

Sonrasında asılı halde 2 gün kadar kuruması beklenilir. 

2 gün sonra streç film ile sarılır. 

Hazırlanan köme serin ve kuru yerde muhafaza edilebilir. 

Yukarıdaki maddelerde köme yapımını anlattık. Görüldüğü gibi köme yapımı için 3 su bardağı pekmez, yarım kilo ceviz içi, 4 su bardağı su, yarım su bardağı nişasta, yarım su bardağı un ve yarım su bardağı şeker kullanılmaktadır.