25.05.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:
Kazazedelerin soluk alıp vermeye devam etmesi durumunda kusma ve nefes almayı engelleme gibi durumları ortadan kaldırmak için uygulanan pozisyonun adına koma pozisyonu adı verilir. Koma pozisyonu omurga yaralanmalarında ve kafatası zedelenmelerinde uygulanmamaktadır.
Koma Pozisyonu Nedir?
Bir kazazede yaralanma, travma vb. nedenlerden dolayı soluk alıp vermeye devam etse dahi kusma belirtileri gösterebilir. Bu durum kusmuğunu yutması nedeniyle nefes yolunu engelleyen bir unsurdur. Hastanın yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için alınan bu pozisyonuna koma pozisyonu adı verilir.
Koma Pozisyonu Nasıl Olur?
Koma pozisyonu için öncelikli olarak kazazedenin güvenliğini oluşturmaya uygun bir zemin hazırlanır.
Kazazedenin baş bölgesi kolu ile paralel halde tutulma şekline getirilir ve uygulamayı yapacak kişiye yakın şekilde tutulur.
Kazazedenin uzakta kalan kolu uygulamayı yapan kişiye yakın noktada olan omuz bölgesine yerleştirildikten sonra dirsekten destek alınır.
Dik bir açı ile uzakta kalan bacağı katlanır.
Kazazedeyi sarsmadan omuz veya kalça altı bölgesinden uygulamayı yapan kişiye doğru çevirme işlemi yapılır. Dirsek ve diz yerde olmalıdır.
Bacağı hafif bir biçimde karın bölgesine çekilir.
İlgili sağlık ekibinin gelmesi beklenir.
Koma Pozisyonu Hangi Durumda Verilir?
Koma pozisyonu ani bir şok ve bayılma pozisyonlarında bilincinde bozukluk olan hastalara uygulanır. Alkol veya şeker koması, baş darbeleri, uyuşturucu koması gibi durumlara da verilmektedir. Koma belirtisi gösteren herkes için yapılabilen bir acil durum uygulamasıdır.