EğitimBeşeri Sermaye Nedir? Beşeri Sermaye Örnekleri Nelerdir?

Beşeri Sermaye Nedir? Beşeri Sermaye Örnekleri Nelerdir?

10.06.2021 - 04:06 | Son Güncellenme:

İş kapsamındaki hedeflerin gerçekleştirilmesi için kullanılan para ve paraya dönüştürülebilen her türlü materyale sermaye denir. Ancak gelişen ekonomik faaliyetlerle ile birlikte sermaye terimi de çok yönlü bir şekilde ele alınmıştır. Yapılarına göre sermayeler dört ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla beşeri, fiziki, sosyal ve finansal sermayedir. Beşeri sermaye nedir? Beşeri sermaye örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Beşeri Sermaye Nedir Beşeri Sermaye Örnekleri Nelerdir


Döviz, altın ve çek, finansal sermayedir. Üretim faaliyetlerinde kullanılan her türlü makine ve teçhizat ise fiziki sermaye olarak tanımlanır. Sosyal sermaye kişi ve kurumlar arasındaki güven ilişkisine dayanırken mesleki uzmanlık, bilgi ve tecrübe gibi faktörler beşeri sermaye olarak adlandırılır.

Beşeri Sermaye Nedir?

Somut bir karşılığı ve maddi bir ölçüt olmasa da çalışılan işe doğrudan katkı sağlayan donanım ve bilgilerin tamamına beşeri sermaye adı verilir. 1970'li yıllarda İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde kullanılan bu terim, personellerin mesleki yeterliliği ve söz konusu işle ilgili tecrübelerini kapsar.

Beşeri Sermaye Örnekleri Nelerdir?

1- İşe yatkınlık:

Beşeri sermayeler özelliklerine göre çeşitlere ayrılır. Doğuştan gelen özellikler, personelin işe olan fiziksel ve zihinsel yatkınlığını kapsar. Örneğin sayısal zekası gelişmiş olan birinin matematik, kimya ve biyoloji gibi fen bilimlerinde başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Duygusal zekası gelişmiş olan kişiler ise reklamcılık, halkla ilişkiler ve sinema gibi alanlarda çok daha başarılı olur.

2- Eğitim:

Kişinin aldığı eğitim en önemli beşeri sermayelerin başında gelir. Mezun olunan okul, alınan eğitimler, bilinen yabancı dil sayısı ve sertifikalar hem işe alımlarda hem de işte gösterilen performansta etkili olmaktadır.

3- Sağlık:

Bir kişinin herhangi bir işte beklenen performansı göstermesi için hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olması gerekir.