EğitimBasınç Şalteri Nedir, Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Basınç Şalteri Nedir, Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

15.12.2021 - 15:02 | Son Güncellenme:

Basınç anahtarı ya da diğer adı ile basınç şalterleri, önceden ayarlanmış bir sıvı ya da gaz basıncına ulaşıldığı zaman, elektrik kontağı veren (açma ve kapama) cihazdır. Anahtar, önceden ayarlanmış olan basınç seviyesinden, basınç artışı ya da basınç düşüşünde bir elektrik kontağı ortaya çıkar. Basınç şalteri nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Basınç Şalteri Nedir, Ne İşe Yarar Nerelerde Kullanılır

Basınç şalterleri, HVAC sistemleri, fırınlar, kuyu pompaları vb. gibi çok çeşitli konut ve endüstriyel uygulamalarında yer alır.

Haberin Devamı

 Basınç Şalteri Nedir? 

 Basınç şalteri, önceden ayarlanmış olan bir sıvı ya da gaz basıncına ulaşıldığı zaman, elektrik kontağı veren (açma ve kapama) işlemi yapılan bir cihazdır. 

 Basınç Şalteri Ne İşe Yarar?

 Basınç şalteri, önceden ayarlanmış olan basınç seviyesinden, basınç artışı ya da basınç düşüşünde bir elektrik kontağı oluşturur. Aynı zamanda basınç şalterinin pek çok çeşidi vardır. Fakat tüm basınç şalterlerinin çalışma prensibi aynıdır. Basınç şalterinin Çeşitleri ise şunlardır

Mekanik Basınç Anahtarı (Pressure Switch): Mekanik pressure switch, mikro anahtarı hangi basınçları tetiklendiğini kontrol etmek için bir diyafram ve bir yay ya da piston kullanır. Yay, giriş basıncına karşı olan bir kuvvettir. Bu yayın ön gerilimi ise, bir ayar vidası ya da topuz ile ayarlanır. Yay ön gerilimi, anahtarın elektrik kontağı oluşturduğu basınçla doğrudan ilişki içindedir. Basınç düştüğü zaman, anahtar orijinal haline sıfırlanır

Haberin Devamı

Elektronik Pressure Switch: Basıncında yaşanan değişikliği ölçmek için bir elektrik basınç sensörü kullanır. Anahtarlama görevini ayarlamak için dijital ekranları bulunur.

Basınç Şalteri Nerelerde Kullanılır?

 Basınç şalterleri; kuyu pompaları, HVAC sistemleri, fırınlar gibi çok çeşitli endüstriyel ve konut uygulamalarında sıkça kullanılır. Basınç şalterleri, önceden ayarlanan basınç seviyesine ulaşınca elektrik kontağı ortaya çıkar. Çalışma prensibi nedeni ile güvenlik sıkıntısı ortaya çıkmasını önler.