EgeDepremzedelere ‘yıl sonu’ sözü

Depremzedelere ‘yıl sonu’ sözü

22.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İzmir’de depremzedeler için 13 bin 500 konut yapıldığını kaydetti, “Vatandaşlarımız, yıl sonunda evlerine kavuşacak” dedi

Depremzedelere ‘yıl sonu’ sözü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından, yapımına başlanan TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Bakan Murat Kurum, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İzmir’de toplamda tamamladığımız konut sayısı 13 bin 500’dür. Bunun maddi değeri yaklaşık 9 milyar lira” dedi. 10 bin 200 konutun yapımının sürdürüldüğünü dile getiren Kurum, belediyelere çağrıda bulundu, her türlü dönüşüm projesinde işin içine girmelerini istiyoruz. Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğimizi iletiyoruz” vurgusunu yaptı.
‘Sınavı birlikte aştık’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, programı kapsamında Seferihisar’daki Polis Kampı’nı ziyaret etti. Ardından Soylu ile Kurum, Bayraklı’da depremzede yurttaşlar, TOKİ şantiye işçileri ve AFAD çalışanlarıyla iftarda bir araya geldi. Yemekte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Necip Nasır ile AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de yer aldı.
30 Ekim İzmir depremi sınavını milletin fedakârlığı ve sabrıyla aştıklarını vurgulayan İçişleri Bakanı Soylu, şunları söyledi: “117 vatandaşımızı kaybettik. Tam bir dayanışma içinde hem kurumlarımızın hem devletimizin hem de İzmirlilerin soğukkanlılığı ve gücüyle, güçlü bir millet olmayı başararak çıktık.”
Bakan Murat Kurum da, “O günleri unutmadık. Yitirdiğimiz canların kimi bir babaydı, evinin direğiydi, depremde İzmir o direkleri yitirdi. Kimi, henüz daha çocuktu, evin neşesiydi. İzmir, o gün o neşeyi tarihinin en büyük afetinde kaybetti. Emrah Apartmanı’nı, Egemen Apartmanı’nı, Barış Sitesi’ni, Cumhuriyet Sitesi’ni unutmadık. Ama biz, umudu da unutmadık. Umudu, bir an bile aklımızdan çıkarmadık” dedi.
‘En büyük çalışma’
İzmir’deki depremde Elif bebeğin kardeşi Umut’u kaybettiğini anımsatan Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama tam 65 saat sonra tüm milletin umudu oldu. Elif’in ‘Ben hâlâ buradayım’ diyen ellerine 85 milyon hep birlikte tutunduk. TOKİ’mizle, İzmir tarihinin en büyük deprem dönüşüm çalışmasını başlattık. Hiç vakit kaybetmeden 5 bin 400 bağımsız birimin planlamasını yaptık, yapımına süratle başladık” diye konuştu.
Bayraklı’da yerinde dönüşüm kapsamında 1.404 konut, 289 işyeri yapıldığını, bunlardan 723 konut ve 164 işyerinin inşaatının bitirildiğini kaydeden Kurum, “Önümüzdeki ay sonu itibariyle 681 konutumuzu daha hak sahiplerine teslim etmeye başlayacağız. Yine burada, rezerv konut kapsamında 3.657 konut, 52 işyeri yapıyoruz. Rezerv konutlarımızın da teslimine Mayıs sonu itibariyle başlayacağız. İnşallah, etaplar halinde yıl sonuna kadar tüm konutlarımızı İzmirli kardeşlerimize teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağız” şeklinde konuştu.
‘Yüzde 70 dönüşüm!’
İki bakan, AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda İzmirli depremzedelerle basına kapalı bir görüşme yaptı. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ile İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, gazetecilerle bir araya geldi. Özkan, “İnşaatla ilgili sıkıntılarımız vardı, kredi ile ilgili, emsalle ilgili konuşuldu. Bir yol haritası çizildi gibi” dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, şu noktanın altını çizdi: “İzmir’deki yapı stoğunun yüzde 70’inin dönüşmesi gerekiyor. Bugüne kadar TOKİ ve şu anda yapacağımız 5 binin üzerinde konutla hükümet olarak İzmir’de 25 bin konutun dönüşümünü yaptık, ama bir gerçek var ki İzmir’deki yüzde 70 dönüşüm gerekiyor. İzmir, 1. derece deprem bölgesi. Bugün açıklanan bir AFAD raporu var, onda 21 faydan söz ediliyor. Bunun 13’ü, hareket halindeki faylar ve her an 7 büyüklüğünde bir deprem oluşma ihtimali olan bir kentte yaşıyoruz. Buradaki bütün dinamiklerin birlikte hareket etmesi lazım. Yaklaşık 700 bin konutun dönüşmesi gerekiyor.”