12.06.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Sebze yemenin kalp sağlığını koruduğu biliniyor. Ancak sebzenin tazeliği ve işlenmiş olmaması önem taşıyor. Çünkü İngiltere’de Imperial College London tarafından yapılan araştırmada, sebze içerikli olsa bile vegan etin “ultra işlenmiş gıda” (UPF) olması nedeniyle kalp hastalığından ölme riskini artırdığı ortaya çıktı. Tıp dergisi “Lancet Regional Health - Europe”da yayımlanan çalışmaya göre, UPF’ler kalp krizi ve felç geçirme riskini yüzde 15 oranında artırıyor.
‘ÇOK İŞLEME ZARARLI’
Çalışmada, yaşları 40 ila 69 arasında değişen 118 bin kişinin tıbbi verilerinden yola çıkarak beslenme tarzları incelendi. Araştırmacılar, aşırı işlenmiş sebze içerikli vegan etten yapılan hamburgerleri ve sosisleri tercih edenlerin, kalp kriziyle felç geçirme riskinin yüzde 15 daha yüksek olduğunu buldu. Vegan etteki sorunun diğer UPF’ler gibi yağ, tuz, şeker katkısıyla fazla işlenmiş olmasından kaynaklandığını belirten uzmanlar, “Taze sebze ve meyve gibi işlenmemiş vejetaryen gıdaların yüzde 10 artırılması bile kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 8 azaltıyor” dedi.
TAZELİĞİ, DOĞALLIĞI KAYBOLUYOR
Bilim insanları, ultra işlenmiş gıdaların, raf ömrünü uzatmak veya tüketiciye çekici gelmesini sağlamak veya her ikisini birden yapmak için çeşitli endüstriyel işlemlerden geçirildiğini söyledi. Bir gıdanın ultra işlenmiş olup olmadığı, renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular gibi mutfağımızda olmayan malzemeler içermesinden anlaşılıyor. Başka bir ipucu da pakette gizlenen yüksek miktarlardaki yağ, tuz ve şeker. Bu ürünler bitki bazlı bile olsa aşırı işlendikleri için kalp sağlığını bozmasının yanısıra diyabete, yüksek tansiyona ve vücutta iltihaplanmaya neden olabiliyor.
‘DAMARLAR TIKANIYOR’
■ Araştırmada, kalp hastalığı riskinin, en az ultra işlenmiş gıda tüketen vejetaryenlerde beşte bir azaldığı belirlendi. Bu durumda atardamarlarda yağ birikintilerinin birikmesinden kaynaklanan kardiyovasküler hastalıkların yüzde 13 azaldığı tespit edildi.
■ Çalışmanın yazarı Dr. Fernanda Rauber, araştırmanın vegan etin ve ultra işlenmiş diğer gıdaların kalp hastalıklarıyla ilişkisini gösteren en önemli araştırma olduğunu söyledi.
■ Rauber, “Sonuçlar, kalp sağlığı için ürünün işleme derecesini dikkate alan bitki bazlı gıda seçimlerine geçişi destekliyor” dedi.
■ Araştırmanın diğer yazarı Dr. Eszter Vamos, “Çalışmamız, sağlıklı diye pazarlanan bitki bazlı ultra işlenmiş gıdaların sağlığı bozduğunu gösterdi” diye konuştu.